CELE MAI IMPRESIONANTE CASTELE DIN ROMÂNIA

România a trecut, de-a lungul istoriei, prin perioade prospere sau, dimpotrivă, perioade grele pentru locuitori. Fiecare dintre acestea a lăsat o urmă, fie ea în oameni, fie în arhitectură. Castelele care reprezintă perioadele prin care a trecut România sunt nenumărate și diverse. Unele dintre ele au fost degradate în perioada comunistă, iar altele din cauza unor procese între moștenitori. Totuși, în România există încă peste 150 de castele situate în zonă de poveste, care ne surprind printr-o construcție și o arhitectură deosebită. Mai jos vei gasi topul cu cele mai impresionante castele de vizitat.

  1. Castelul de lut, Valea Zânelor

Castelul este situat în zona turistică Porumbacu de Sus, in județul Sibiu. Este proiectul unei familii din București a căror idee a pornit de la căsuța piticilor din Albă-ca-Zăpada. Construcția este realizată exclusiv din materiale naturale, iar fiecare cameră a acestei încăperi beneficiază de priveliști deosebite asupra râului Porumbacu și a munților Făgărași. Acest castel a fost menit sa fie o pensiune pentru că are mai multe camere duble, câteva apartamente și chiar un restaurant, dar nu se știe problema de nu se întamplă, se bănuiește că ar fi legată de autorizații. În acest loc poți face o mulțime de poze, vei descoperi și o terasă, iar spre râul Porumbacu sunt măsuțe și scăunele din butuci de lemn.
Acest castel a devenit o atracție de top a României, pentru că este foarte populat atât cu turiști din țară cât și cu străini. Întrucât este o proprietate privată există și un tarif de intrare care este de 5 lei de persoană, pentru a contribui la fondurile necesare. Locul a devenit neîncăpător pentru sutele de turiști care vin zilnic și parchează în poienițele din apropiere.

  2. Castelul Iulia Hașdeu

Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina, județul Prahova, este cunoscut și sub denumirea de “Templul Spiritului”. Bogdan Petriceicu Hașdeu este cel care a construit castelul in memoria fiicei sale Iulia, care s-a stins din viață la vârsta de 19 ani fiind bolnavă de tuberculoză. Planurile de construcție ale castelului se spune că au fost dictate de fiica sa Iulia, în cadrul unor ședințe de spiritism efectuate in cavoul familiei, de la cimitirul Bellu. Manuscrisele arată că planul inițial al Castelului era altfel conceput, asemănându-se cu cel al unei catedrale.
Legendele acestui castel spun că noaptea, Iulia Hașdeu poate fi auzită cântând la pian în aplauzele tatălui său, iar uneori bătrânul Hașdeu iese la geam si urlă ca un lup.
Fără a se încheia restaurarea, Castelul Iulia Hașdeu a fost reintrodus în circuitul cultural și turistic în februarie 1995. De atunci până astăzi zeci de mii de oameni l-au vizitat cu dorința de a cunoaște fascinanta istorie a edificiului. În muzeu sunt expuse permanent bunuri de patrimoniu, precum : tablouri, mobilier, obiecte de artă decorativă, cărți și documente.

  3. Castelul Tepeș

View this post on Instagram

#castelultepes

A post shared by Radu Mitrache (@r.a_d.u) on

În parcul Carol din București își are originea castelul Tepeș, cea mai originală clădire din peisajul arhitectonic al orașului. Acest castel poate fi vizitat doar de două ori pe an de Ziua Armatei Română și de Ziua Eroilor. A fost construit de regele Carol I, având ca și scop crearea unui turn de apă care să alimenteze Expoziția Generală Română. În anii de după Primul Război Mondial, castelul a fost transformat într-o cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormăntul Ostașului Necunoscut, aflat în apropiere, în fața Muzeului Militar Național. După 1990, clădirea a fost utilizată drept Corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, iar Castelul Vlad Tepeș a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

  4. Castelul Cantacuzino

View this post on Instagram

#visittothecastle #autumn🍁 #weekend

A post shared by Cristian (@cristian_cordis) on

Castelul este localizat in Bușteni, fiind proiectat și ridicat în stil neoromânesc din ordinul prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României despre care se vorbește că ar fi vrut să paveze curtea și să învelească acoperișul cu monede de aur . Ansamblul castelului este format din 4 corpuri, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă la cascade, fântâni arteziene și grotă pe care o poți străbate pitit sub perdeaua de apă.
La interior, chiar dacă nu mai are aproape nimic din mobilierul original, castelul are suficiente atracții pentru pasionații de monumente istorice. Șemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri policrome împlinesc atmosfera de reședinţă boierească. Deși, castelul a deservit drept senatoriu în perioada comunistă restauratorii au reușit să scoată la lumină culorile originale.

  5. Castelul Karolyi

Castelul a fost mai întâi o casă care avea să stârnească invidia nobilimii, iar apoi a fost reconstituit de către Karoly Mihaly pentru a face față atacurilor turcilor, construind un sanț și un zid de fortificare patrulater, patru bastioane de colț prevăzute cu nișe de tragere pentru tunuri. De-a lungul timpului castelul a suferit diverse modificări, în timpul celor două războaie mondiale a fost senatoriu, a funcționat și ca scoală militară, iar în perioada comunistă în castel și-au avut sediul diverse instituții culturale: un muzeu, casa de cultură a orașului Carei, biblioteca orășenească, dar si un liceu zootehnic. Castelul se află în Carei, județul Satul Mare, aici au loc diverse manifestări culturale, expoziții, concerte și, de asemenea, se oficiază căsătorii.

  6. Castelul Bran

Castelul Bran mai este denumit și Castelul lui Dracula fiind construit inițial drept o cetate militară de apărare situată în Pasul Bran-Rucăr. De-a lungul timpului castelul a suferit diferite modificări ajungând să fie proprietatea reginei Maria, ca simbol al recunoștinței pentru aportul adus la realizarea Marii Uniri din 1918, iar acum aparține lui Dominic de Habsburg. Castelul oferă turiștilor peisaje uimitoare deoarece este construit pe o stâncă, fiind structurat pe 4 etaje unde se găsesc mobilier, colecții de ceramică, armuri și arme, iar în curtea castelului se află un muzeu al satului. Miturile despre Contele Dracula pornesc de la o întâmplare generată de Iancu de Hunedoara care l-a însărcinat pe Vlad Tepeș să păzească trecătoarea către Transilvania.

  7.Castelul Peleș

Acest castel a fost construit în perioada primului rege al României, Carol I, pentru a-i servi drept reședință de vară, investită cu funcții politice, culturale și simbolice. Castelul prezintă o arhitectură specială, fiecare cameră fiind decorată cu un stil diferit. Astfel, apare in România marcă al stilului numit trubadur. Castelul este organizat în 170 de camere și peste 30 de băi. În plus, in jurul castelului au fost construite edificii adiționale precum Castelul Pelișor sau Foișorul. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, fiind dotat cu elemente moderne precum: încălzire centrală, lift și uzina de apă amplasată pe malul pârâului din apropiere. Camerele poartă denumiri specifice fiecare în parte: Camera Maură, Sala Coloanelor, Salonul Florentin și Sala cu Arme în care se află mai multe colecții valoroase.

Bibliografie:

https://editiadedimineata.ro/descopera-romania-valea-zanelor-castelul-de-lut-care-arata-ca-in-povesti/

https://www.libertatea.ro/lifestyle/castele-din-romania-cele-mai-frumoase-castele-de-vizitat-2734456

https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_de_ap%C4%83_%E2%80%9ECetatea_lui_%C8%9Aepe%C8%99_Vod%C4%83%E2%80%9Dh

https://adevarul.ro/locale/buzau/castelul-bantuit-iuliei-hasdeu-templul-lumii-dincolo-fata-aude-cantand-pian-batranul-hasdeu-iese-noaptea-geam-urla-lupii-legendele-locului-1_550032c4448e03c0fd742b92/index.html

https://www.historia.ro/sectiune/travel/articol/castelul-karoly-din-carei