CUM SĂ TRĂIEȘTI CU BPD?
Borderline personality disorder(BPD), cunoscută și ca tulburarea de personalitate instabilă emoțional este o afecțiune psihologică și apare atunci când o persoană nu percepe corect mediul înconjurător. BPD este un model persistent de reacții emoționale, de gândire și de comportament anormal, caracterizat prin relații instabile cu alte persoane, simț instabil al sinelui, depresie, dar și tulburări în alimentație. Cauzele acestei tulburări sunt încă necunoscute, însă sunt prezenți factorii genetici, de mediu și sociali, cum ar fi relații instabile în familie, sentimentul neglijarii, dar și dezechilibre ale serotoninei.
Principala întrebare a tuturor oamenilor diagnosticați cu BPD este dacă această tulburare va dispareă. Răspunsul este nu, însă prin terapie și o eventuală medicație, poți să inveți să trăiești cu ea, astfel încât să ai o viața cât mai simplă, iar pentru a-ți ușura munca, există câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont.
1.Documentează-te și acceptă!
Odată diagnosticat cu această tulburare, primul pas pe care trebuie să îl faci este acela de a te documenta pe pagini medicale, de a întreba experți și de a descoperi cu ce te confrunți. Ulterior, cel mai important pas spre vindecare și unul dintre cei mai grei este acela de a accepta și de a incerca treptat să faci schimbări. In primele luni nu îți va fi deloc ușor, însă trebuie să ai încredre în tine și speranța ca la un momet dat o să reușești să ieși la suprafată. Fii mereu cu zâmbetul pe buze, chiar dacă îți e greu, fiindcă o gândire pozitivă va atrage mereu lucruri pozitive în viața ta.
2. cere ajutorul!
BPD nu este o afecțiune gravă, dar odată cu depistarea acesteia în viața ta, s-ar putea să te simți afectat, gol, singur, trist și cel mai important este să realizezi că niciodată nu vei rămâne singur. De aceea este esențial să ceri ajutorul unui expert, familiei, dar și prietenilor apropiați, deoarece din cauza reacțiilor emoționale mult prea intense și a schimbărilor bruște de la o secundă la alta a stărilor, cei afectați tind să devină paranoici, anxiosi, preferând să își interiorizeze sentimentele. Așa că nu te speria să apelezi la ajutor, fiindcă îți va fi mai bine decât să rămâi de unul singur și nimeni nu te va judeca sau critica pentru asta.
3. Mergi la terapie!
Terapia nu e un lucru de care să te ascunzi, te va ajuta enorm. Fii sincer și încearcă să te deschizi în fața persoanei căreia îi vorbești, pentru ca aceasta să te poată ajuta. Povestește-i toate stările prin care treci, toate experiențele prin care ai trecut, fie ele frumoase sau urâte, deschide-te pentru a putea descoperi ce îți cauzează irascibilitatea, izbucnirile incontrolabile și încearcă să te ajuți pe tine. Ai încredere în psihologul tău, deoarece acesta îți vrea doar binele și vrea să te ajute. Acest gen de terapie este unul unic, de tip A, B, C, asta însemnând că vei lucra pe modul tău de gândire. Se vor aborda anumite situații din viața ta, urmând ca mai apoi să îți exprimi modul de gândire și apoi să realizezi care este starea ta. În urma multor ședințe, vei învăța să gândești altfel decât o faci tu în momentul de față, pentru a putea dobândi în timp o gândire pozitivă.
4. Păstrează-ți calmul!
Datorită fricii de abandon, a dezamăgirilor, a respingerilor, dar și a stărilor de paranoia, probabil vei avea parte de momente în care o furie intensă va pune stăpânire pe tine, ceea ce te va duce la agresivitate verbală sau fizică, acte distructive făcute impulsiv, îndepărtarea celor care îți sunt aproape, jignirea lor și de aceea e important să respiri, să te calmezi și să rămâi doar tu cu gândurile tale. Dacă consideri că vei ajunge să rănești verbal o persoană dragă, te sfătuiesc să îți canalizezi energia în ceva frumos și relaxant pentru tine. Nu te panica când vei avea parte de astfel de stări, căci sunt normale și cu timpul acestea se vor diminua și vei învăta să le abordezi altfel.
5. FIi tu însuți!
Perturbarea de identitate va fi ceva normal în viața ta. Vei ajunge în unele momente să ai o părere negativă despre tine, uneori ajungând la ura de sine, alternând cu momente de mândrie, de egoism. Adesea o să te simți nesigur în pivința unor deczii pe termen lung, în ceea ce iți dorești să faci în viitor, dar odată ce vei începe să te apreciezi și să te iubești, vei reuși să depășești orice obstacol. Nu îți pune măști, fii tu însuți și comportă-te exact cum simți în momentul de față. Probabil vei experimenta gândirea în alb-negru, asta însemnând că ori vei gândi foarte negativ, ori foarte pozitiv, iar în urma terapiei o să reușești să găsești o nuanță între cele două pentru a-ți putea ușura percepția.
6. îNconjoară-te de persoane!
Pe parcursul acestei experiențe trebuie să ai persoane de încredere lângă tine. Familia este cea care te va înțelege cel mai bine și nu te va abandona niciodată, deoarece ei vor înțelege că nu tot timpul izbucnirile tale vor fi cu voință. Prietenii apropiați o să încerce să te înțeleagă, însă uneori nu o să fie tot timpul lângă tine pentru a te ajuta. Una dintre cele mai dificile simptome este aceea că mereu te vei simți în pericol și vei avea impresia că cei apropiați te vor abandona, dar nu e așa, Chiar dacă și pentru ei este dificil să înțeleagă prin ce treci, aceștia mereu o să te susțină și te vor sprijini. E important ca cei din jurul tău să se documenteze și să depună un minim efort ca să înțeleagă că uneori nu vrei să te simți așa, doar că e inevitabil. Așadar, încearcă atât tu, cât și cei care îți sunt alături să abordați o gândire de genul “e ok să te simți așa” sau “vei trece peste, doar ai răbdare”.
7. Fă ceea ce îți place!
Te asigur că o să ai perioade în care îți pierzi interesul pentru absolut orice. Sfatul meu e să o accepți așa cum e și să rămâi calm, fiindcă la un moment dat vei incepe să faci anumite schimbări în viața ta și vei realiza că e nevoie să îți ocupi mintea cu orice altceva decât cu gândurile negative pe care ți le faci. În tot acest timp încearcă să descoperi ce te atrage, ce hobby consideri că e mai potrivit pentru tine. Experimentează muzica, fotografia, sporturile, natura, orice care crezi că te va face să te simți relaxat și fericit.
Un ultim sfat este acela de a te face auzit, scrie și vorbește despre asta, însă pregătește-te ca unii oameni să te privească cu alți ochi sau să nu te înțeleagă, dar ca să treci peste e nevoie să te deschizi!