Cele mai bune reprezentări cinematografice ale tulburării de identitate disociativă
Cinematografia a abordat subiectul bolilor mintale din multe unghiuri, fie că ar fi fost reale sau fictive. Tulburarea personalităţilor multiple sau de identitate disociativă a fost reprezentată în puţine filme şi seriale și nu multe dintre ele au reuşit să surprindă adevărul din spatele acestei boli.
Puţine filme s-au bazat pe informaţii de la surse concrete, mai exact de la persoane suferinde de tulburarea personalităţilor multiple, de aceea reprezentarea corectă şi în întregime a bolii nu şi-a atins potenţialul maxim. Tulburarea de identitate disociativă porneşte de la abuzuri şi traume din copilărie care determină o persoană să îşi creeze multiple personalităţi pentru a nu trăi cu cea originală. Partea interesantă este că, în majoritatea cazurilor, nicio personalitate nu este conștientă că mai există și altele. Chiar dacă persoana care suferă de boală s-a născut femeie, aceasta îşi poate crea una sau mai multe personalităţi bărbăteşti şi invers. De obicei diferă și vârsta personalităților. Dacă persoana suferindă are 30 de ani, una dintre personalitățile formate poate avea 8 ani cu comportamente și interese corespunzătoare vârstei.
1. Voices Within: The Lives of Truddi Chase – 1990
Filmul este bazat pe povestea reală a unei fete care suferă de tulburarea personalităților multiple. Copilăria plină de abuzuri a personajului principal, Truddi Chase, o determină ca pe parcursul vieții să își creeze un total de 22 de personalități. Filmul arată tulburarea de identitate disociativă prin ochii lui Truddi Chase și îi urmărește îndeaproape autobiografia cu titlul When the Rabbit Howls.
2. The three faces of eve – 1957
Filmul urmărește povestea Evei al cărei soț este confuz de apariția treptată a diferitelor ei personalități și o trimite la un psihiatru. Prin intermediul hipnozei psihiatrul realizează că, deși fiecare personalitate a Evei știe de existența celorlalte, nu au nicio legătură între ele. Terapia prin care trece personajul principal surprinde efectele pe care le are asupra minții umane tulburarea de identitate disociativă.
3.Split-2017
Filmul Split începe cu răpirea a trei adolescente de către un bărbat. Fetele își dau seama pe parcurs că acest individ, jucat ireproșabil de către James McAvoy, are o mulțime de personalități diferite. Filmul arată și ședințele de terapie ale personajului principal, în care aflăm că acesta are un total de 23 de personalități. Este interesantă tranziția dintre acestea și cum fiecare personalitate este conștientă de existența celorlalte. Personajul are personalități de femeie (Patricia), de copil (Dennis) și multe altele, jonglând între ele constant. Punctul culminant al filmului este când se află de existența unei alte personalități, a 24-a, numită The Beast. Deși finalul filmului aduce note de SF dezamăgitoare, per total reprezintă foarte bine tulburarea de identitate disociativă, iar talentul actorului surprinde excelent fiecare personalitate pe care o joacă.
4. Shutter island- 2010
Shutter Island urmărește povestea unui polițist pe nume Teddy care ajunge să investigheze un caz pe o insulă. Întreaga insulă este un spital pentru pacienți cu diferite boli mintale considerați foarte periculoși. Acțiunea se învârte în jurul cazului de nerezolvat și în jurul dubiilor lui Teddy cu privire la fiecare persoană cu care intră în contact. Pe parcursul investigației se descoperă tot felul de lucruri dubioase despre acel spital, iar Teddy își face un plan să evadeze. Planul său de a evada îl aduce în fața adevărului, iar numai finalul filmului dezvăluie faptul că Teddy era, de fapt, un suferind al tulburării de identitate disociativă. Trauma unei crime din trecut îl forțează să își creeze o altă personalitate pentru a nu se confrunta cu amintirea sfâșietoare. Tot filmul este o înscenare pentru a îl determina să-și amintească cine e cu adevărat, fiind amenințat cu moartea dacă nu își conștientizează boala deoarece este considerat foarte periculos dacă rămâne în starea de negare. Confuzia și misterul din jurul personajului principal este un motiv destul de bun pentru a viziona acest film, mai ales că personajul principal este jucat de Leonardo DiCaprio.
5. Frankie & Alice – 2010
Personajul principal al filmului este Frankie, o fată care lucrează la un club de striptease. A doua personalitate a sa, Alice, este a unei femei rasiste care comite acte de violență împotriva persoanelor de culoare. În momentul în care Alice comite câteva crime, Frankie decide să meargă la terapie, neștiind ce se întâmplă cu ea. În timpul terapiei află că are două personalități dezvoltate: Genius, personalitatea unui copil de 7 ani, și Alice. Pe parcursul terapiei înțelege evenimentele traumatice din copilărie care au dus-o în punctul de a dezvolta aceste două personalități și își începe procesul de vindecare.
6. Sybil – 2007
Este un film bazat pe o poveste reală în care Sybil Dorsett este trimisă la psihiatru sub suspiciunea că ar suferi de isterie. Pe parcursul ședințelor de terapie își fac apariția un total de 16 personalități de diferite vârste care iau stăpânire asupra lui Sybil. Aceasta realizează ce traumă a determinat-o să își creeze aceste personalități, având legătură cu abuzurile emoționale și sexuale provocate de mâna mamei ei în copilărie. Filmul se concentrează pe procesul de vindecare a lui Sybil prin hipnoză și pe povestea traumatică dintre ea și mama ei.
7. Law and order: special victims unit – episode: alternate
Episodul o are în vizor pe Janis Donovan, suferindă de tulburarea de identitate disociativă, care este suspectată că și-ar fi rănit propria fiică. Detectivii ajung să își dea seama că Janis are un total de 4 personalități, iar pe parcursul episodului le observă îndeaproape. Mai târziu în episod, după reunirea lui Janis cu sora ei Cass, părinții celor două sunt găsiți omorâți. Amprentele lui Janis se găsesc pe arma folosită, dar la finalul episodului se află că sora ei a fost cea care a avut ideea de a-i omorî pentru toate abuzurile prin care le-au trecut pe cele două surori. Acțiunea este mai puțin importantă pentru subiectul acestei liste. Astfel, este interesant să se observe tranziția și particularitățile fiecărei personalități pe care le-a creat Janis.