Exodul Studentilor din Republica Moldova

Peste 10.000 de tineri basarabeni isi parasesc tara pentru a studia in Romania. Exista mai multe cauze care stau la baza acestui fenomen major. Principala cauza este inexistenta unor posibilitati de dezvoltare pe plan cultural, economic si social. Romania le ofera acestora mai multe oportunitati, punand la dispozitie cele mai multe locuri bugetetae din Europa pentru moldovenii de peste Prut.

Statul roman a alocat 2800 de locuri pentru studii de licenta.

Plecati in Romania sau in alte tari, lipsa studentilor este resimtita de universitatile din Chisinau unde au ramas vacante mai mult de 1000 de locuri cu finantare bugetara si peste 4000 cu taxa.

In ultimii 3 ani, numarul studentilor din Republica Moldova s-a redus cu 18,5%, conform BNS R.M..

Elena Zastinceanu, studenta la Media Digitala, Cluj, anul I, se afla in aceeasi situatie cu alte mii de tineri basarabeni ce au venit in Romania pentru a studia .

Motivul pentru care ai ales sa vii aici la facultate?

Nu e vorba ca nu sunt universitati in Republica Moldova, exista de tot genul, unitati de job si de dezvoltare. In plus, tehnologia nu e asa de avansata.

Cum ai aplicat la Media Digitala?

A fost mai complicat cu documentele. Existau probleme de comunicare din partea universitatii, insa erau minore. Peste jumatate din colegii din fosta mea clasa sunt la universitati din Romania, tinand cont ca intr-o clasa eram 33 de persoane.

Ai fost sustinuta de familie in aceasta decizie?

Mama mea lucraza ca profesor universitar si se afla in comisia de bac si ea poate observa cum descreste numarul de aplicanti pentru locurile de licenta. Imi povestea cum tine ore de curs pentru 5 studenti.

Din aceasta cauza isi pierd si multe cadre universitare postul si sunt nevoiti sa caute alt loc de munca, multi dintre ei venind la randul lor in Romania. Se prevede ca numarul studentilor basarabeni din Romania va depasi numarul studentilor basarabeni din Republica Moldova in urmatorul deceniu(dramatic.).