Primele experiente ale tinerilor pe piata muncii

Cu totii stim cat de grea este tranzitia de la statutul de student la cel de angajat, insa nimeni nu stie prin ce trec tinerii atunci cand iau contact cu piata muncii pentru prima data.

Conform unui studiu facut de eJobs ,aproape jumatate dintre tinerii din Romania se angajeaza pentru prima data inainte de a implini varsta de 20 de ani, lovindu-se insa de cea mai mare cerinta pe care o cer angajatorii: experienta.  Tot mai putini tineri aleg un loc de munca care se pliaza pe specializarea pe care au urmat-o. Printre domeniile pe care acestia le aleg din ce in ce mai putin se numara si ingineria si IT-ul, domeniul ales si de Sabina si Raul,studenti ai Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii.

Sabina popescu, 19 ani

Sabina este studenta la Cluj , in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, si vine din Dorohoi. Pasiunea ei pentru a realiza ilustratii si animatii a luat nastere din intamplare, insa a reprezentat un atuu in a-si dezvolta abilitati digitale.

Raul PETERFI, 19 ANI

Raul este nascut si crescut in Targu Mures si este student la Media Digitala in anul I. Faptul ca a studiat limba germana de la gradinita i-a oferit oportunitati, printre care si primul sau job.

primul job in domeniul it

Ceea ce au in comun cei doi tineri este domeniul IT in care ambii profeseaza la momentul actual.

Am cunoscut sefii random intr-o mini vacanta la munte, am intrat in contact cu ei, m-au intrebat ce stiu sa fac, ce stiu sa lucrez si mi-au spus ulterior ca deschid un post la firma lor de Content Creator si au nevoie de cineva care sa fie pasionat. M-au intrebat daca vreau sa lucrez la ei si bineinteles am acceptat.

Sabina Popescu

Prima sa experienta a fost coplesitoare, intrucat s-a angajat intr-un domeniu diferit fata de cel pe care l-a studiat in liceu. Faptul ca a ajuns printre programatori si web designeri a fost o provocare pentru ea, insa, cu timpul, aceasta s-a adaptat la cerintele impuse, datorita oamenilor dispusi sa o ajute din cadrul firmei.

Odata ce m-am mutat in Cluj si am inceput facultatea m-am implicat in asociatii de voluntariat studentesti. In una dintre ele, fondatorul asociatiei m-a remarcat ca stiu printre altele sa lucrez in programe de editat si am cunostinte de grafica si web design, asa ca mi-a oferit un post part-time. Asa am inceput sa lucrez aici.

Raul Peterfi

Inca din prima zi de lucru, el a realizat faptul ca desi era initiat in acest domeniu avea multe lipsuri de care nu stia. Cu toate acestea se declara multumit de mediul in care lucreaza si ca se vede in viitor avand un job in acelasi domeniu.

Cea mai mare problema cu care se confrunta tinerii odata cu absolvirea facultatii este nivelul de experienta profesionala de care au nevoie pe piata muncii, de aceea job-urile din perioada facultatii constituie un factor esential in dezvoltarea personala a viitorilor angajati din Romania.