Ceața și frigul s-au instalat rapid în ulimele zile. Este liniște și pare că soarele nu mai strălucește, este chiar mai palid decât lumina farurilor mașinilor de pe stradă. Ioana stă la semafor, ascultă muzica preferată de pe Spotify și așteaptă ca semaforul să își schimbe culoarea. Este a doua oară când prinde roșu la același semafor în această dimineață. Se uită pe harta Waze și vede o dungă roșie. Își încrețește fruntea și își lasă capul să cadă pe tetieră: mai are 15 minute la dispoziție să ajungă la facultate și 7 km prin centrul Clujului. Dă muzica mai tare și trage zgomotos aer în piept. Este abia luni.

cauza aglomerației

Locurile de parcare și traficul din Cluj-Napoca sunt problemele majore ale orașului. Tot mai multe mașini din altre județe ale țării își fac apariția pe străzile clujene, spre supărarea locuitorilor. Se pare că aceștia nu doresc să folosească mijloace de transport în comun, deși Primăria pune la dispoziție atât autobuze, troleibuze și tramvaie, cât și benzi dedicate acestora.

Toți mai mulți studenți optează să folosească mașina personală pentru a veni la studii în Cluj-Napoca. O mare parte dintre aceștia folosesc mașina pentru a se deplasa la facultate, în detrimentrul autobuzului.

Crearea ambuteiajelor

Locuitorii orașului se plâng de traficul și de aglomerația care se creează în fiecare zi pe arterele principale: înspre Florești, Baciu, Feleac și Someșeni. Atât șoferii, cât și călătorii din mijloacele de transport în comun sunt nevoiți să stea zeci minute în trafic la orele de vârf. Dimineața, începând cu ora 7:30, traficul este îngreunat și adesea blocat, urmând ca la orele amiezii să fie mai puțin aglomerat. Însă, după orele 16:00 traficul se îngreunează din nou, urmând ca în intervalul orar 18:00 – 20:00 să fie tot mai aglomerat.

Soluția pentru această problemă vine din partea Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca. Primarul încurajează cetățenii să folosească mijloace de transport în comun. Pentru ca acest fapt să fie posibil, Primăria a adus în ultimii ani autobuze, troleibuze și tramvaie. Astăzi sunt aproximativ 157 de autobuze dintre care 41 sunt electrice, utlima tranșă fiind adusă în luna noiembrie a anului 2019, 30 de troleibuze și tramvaie.

Pentru a încuraja folosirea mijoacelor de transport în comun, au fost instalate în mai multe stații de autobuz panouri cu afișaj electronic informativ. Astfel, cetățenii pot vedea în cât timp ajunge autobuzul în stație. Tot cu acest scop, Primăria a oferit mijloacelor de transport în comun benzi dedicate pe anumite porțiuni din municipiu. Călătorii pot achita biletul de călătorie fie din stație, de la automatele de bilete, fie chiar din mjlocul de transport în comun. Acolo pot plăti biletul prin SMS sau îl pot cumpăra cu un card bancar de la aparat.

Condițiile meteo sunt un factor care influențează circulația în oraș. În zilele ploioase, friguroase sau cu zăpadă, oamenii se feresc să folosească transportul în comun și preferă confortul propriei mașini. Astfel, se creează aglomerația și există șanse mai mari de a se produce accidente.

Numărul autovehiculelor din oraș depășete 350.000, conform informațiilor oferite de Ziar de Cluj.Acest număr înregistrează atât mașinile înmatriculate în județul Cluj, cât și mașinile din alte județe.

Evoluția intensificării traficului (2015-2019)

Pe o scară de la 0 la 5 a fost măsurată intensitatea traficului pe arterele principale ale orașului în anii 2015, 2017 și respectiv 2019. Zero reprezintă cea mai mică valoare a intensității traficului, iar cinci reprezintă valoarea cea mai mare. Drept repere au fost folosite declarațiile de presă ale Poliție Rutiere cu privire la numărul mașilor care stau în trafic la aceste ore, declarațiile șoferilor și creșterea numărului de mașini care circulă în municipiu. Pentru realizarea acestui grafic s-a urmărit în princial artera care leagă municipiul Cluj-Napoca de comuna Florești, anume Calea Florești. Din cauza prezeței centrului comercial Vivo Cluj-Napoca la ieșirea din oraș, numărul automobilelor este mai mare decât dacă acesta ar fi poziționat în altă parte a orașului. Pe celelalte artere, situația traficului la orele de vârf este similară.

Conform graficului, traficul este tot mai îngreunat de la an la an, având o ascensiune directă. La ora 8:00 se aglomerează sensul de mers dinspre Florești spre Cluj-Napoca, mulți floreșteni venind la muncă în oraș. La orele 16:00 se îngreunează ușor sensul de mers spre Florești. Cel mai aglomerat este la ora 20:00, când locuitorii se întorc de la muncă spre casă, în direcția de mers înspre Florești. Deoarece sunt doar două benzi pe sens, traficul este îngreunat și se produc frecvent accidente, care nu fac decât să îngreuneze și mai mult traficul. Câțiva șoferi aleg să se întoarcă acasă pe un drum neasfaltat, dinspre cartierul Grigorescu, care îi scutește, de multe ori, de statul în coloană în mașină.

Nemulțumirea localnicilor

Parcările sunt o altă problemă a clujenilor. Tot mai multe mașini rămân fără loc de parcare atât în centrul orașului, cât și în fața blocurilor, din cauza volumului tot mai  mare de mașini și al numărului mic de locuri disponibile de parcare. Ca rezolvare la această problemă, au început demersurile pentru ridicarea parking-urilor și în cartierele Clujului. Mai mult decât atât, pentru șoferilor parchează neregulamentar le sunt ridicate mașinile. Pe lângă asta, primesc amendă și puncte de penalizare.

S

Cu toate că traficul este tot mai aglomerat de la an la an, transportul în comun beneficiază de o dezvoltare radicală. Într-un interviu oferit jurnalistului George Buhnici, primarul orașului afirmă că demersurile pentru perfecționarea traicului continuă:

Încercăm să fluidizăm transportul în comun ca o soluție pentru decongestionarea traficului, urmărim prioritizarea transportului în comun în defavoarea mașinilor. Căutăm să aducem autobuze cu wifi, aer condiționat sau podea joasă. Împreună cu Compania de Transport Public, dorim crearea de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun. Timpul pe care îl face un cetățean cu un autobuz în centrul orașului este redus la jumătate față de timpul pe care l-ar face dacă ar circula cu mașina personală. Asta înseamnă respect față de timpul cetățeanului.


Emil Boc, Primarul orașului Cluj-Napoca

clujul, o excepțe?

Clujul, la fel ca majoritatea orașelor mari ale României, se confruntă cu problema traficului intens. Este de la sine înțeles că în orașe – centre universitare populația să fie mai mare și, implicit, numărul autovehiculelor să fie în urcare. Acest lucru se întâmplă și la București, Timișoara, Iași sau Constanța, conform Institutului Național de Statistică.Deși se încurajeză folosirea transportului în comun și renunțarea la mașina personală în oraș, problema aglomerației și a formării ambutejelor încă există în orașele românești.

un oraș european

Cu toate că aglomerația este o problemă majoră a orașului, Cluj-Napoca se apropie de standardele orașelor europene din vest. În urmă cu câțiva ani, Primăria a decis ca anumite străzi dn centrul orașului să devină alei pietonale. Modelul a fost luat după orașe renumite din vestul Europei (Paris, Londra, Berlin, Munchen, Budapesta) au încercat limitarea accesului mașilor în centrele orașelor. După acest exemplu, în municipiul Cluj-Napoca au fost închise circulației rutiere și transformate în alei pietonale, străzi precum latura de nord a Bulevardului Eroilor, partea de vest a Pieței Unirii, Piața Muzeului și multe altele.

Spre exemplu, în centrul orașului Munchen, accesul cel mai ușor se face cu tramvaiul și metroul, iar prețul unui bilet este de aproximaiv 2 euro/ călătorie. De asemeneaa, este încurajat și mersul cu bicicleta.

rezultatul?

Ioana a întârziat 15 minute, însă a ajuns la facultate. Este o zi lungă și se gândește cu groază la drumul aglomerat pe care îl va face spre casă. Pufnește resemnată în timp ce își pune pe bord numărul de telefon: abia așteaptă primăvara să circule cu bicicleta!