M-am trezit, m-am spălat și am intrat pe urmă în bucătărie. Pe masă se afla un Red Bull gol. Nimic neobișnuit, având în vedere volumul cărților pe care colega mea de apartament trebuie să le memoreze pentru sesiune. Ajung la facultate și observ doi colegi intrând pe ușă, fiecare cu un Red Bull în mână. Mă gândesc că poate îi ajută să se concentreze mai bine. Seara, în drum spre casă, mă opresc la magazin să cumpăr lapte și ouă. La casă, în fața mea, un grup de tineri așază pe banda rulantă trei sticle de tărie și un bax de, ghiciți ce? Red Bull. Ei sigur nu aveau de gând să învețe în acea seară. Aceste evenimente m-au făcut curioasă de natura băuturii, deoarece eu nu o consumasem vreodată.

Ca să mă asigur că nu a fost doar o întâmplare faptul că am văzut într-o zi atât de mult Red Bull, am început să întreb diverse persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani despre consumul lor de băuturi energizante. Am întrebat în total 20 de tineri și rezultatul m-a surprins. 15 persoane au consumat cel puțin o dată energizant în ultima lună, 7 dintre ei spunând că au folosit și în combinație cu alcoolul. 13 persoane au mărturisit faptul că au început să consume energizante când erau minori. Surprinzător doar 4 au fost de acord că energizantele le cresc nivelul de energie. Majoritatea spunând că îl consumă „pentru gust” și că se simt „foarte puțin mai energici”.

M-am uitat pe urmă de Instagram să văd dacă și acolo este la fel de populară băutura. Se pare că pagina Red Bull are 12.8 milioane de urmăritori, adesea postând videoclipuri cu tineri care practică sporturi extreme sau doar cascadorii periculoase, cum ar fi săritul în apă de pe stânci foarte înalte, parkour sau diferite trucuri din ramura acrobatică a ciclismului sau a motociclismului. Mai mult decât atât, există chiar influenceri care promovează aceste băuturi. Utilizatorul sahar.luna cu 965mii de urmăritori a postat o poză cu un Red Bull în mână cu descrierea „FEELING ROUGH”, adică simțindu-se „dură” :

View this post on Instagram

FEELING ROUGH

A post shared by @ sahar.luna on

Pe lângă aceasta există o mulțime de influenceri în lumea sportivă care promovează acest brand de băuturi energizante. Séan Garnier, cu aproximativ 4 milioane de urmăritori postează adesea fotografii cu el îmbrăcat în diverse articole care conțin sigla Red Bull pe ele.

Séan Garnier este din Spania, una dintre țările din Europa cu cel mai ridicat consum de energizante. În Europa Germania și Anglia sunt pe primul loc când vine vorba de consumul băuturilor energizante. Cu toate acestea, nu se compară cu SUA, unde o persoană ajunge în medie să consume în jur de 1250 de doze într-un an:

Tinerilor din Turcia le sunt interzise băuturile energizante până la vârsta de 18 ani, conform articolului 11, paragraful 3 din comunicatul codului alimentar turcesc în ceea ce privește băuturile energizante: „(3) Energy Drinks cannot be sold to consumers below 18 years of age.”(băuturile energizante nu pot fi vândute consumatorilor sub 18 ani). Danemarca și Uruguay au interzis în totalitate aceste băuturi. Se pare că România este una dintre puținele țări care nu au niciun fel de reglementare, atunci când vine vorba despre băuturile energizante. Mulți dintre români au început să consume energizante de la o vârstă foarte fragedă. La întrebarea ”La ce vârstă ai consumat primul energizant?” , Georgiana Pop, o tânără de 20 de ani mi-a mărturisit că nu mai știe exact, „ undeva pe la 13 ani”. Am început să investighez de ce le place oamenilor, în special tinerilor, să consume băuturi energizante și ce efecte au acestea asupra corpului.
Experta în fiziologie, Conf. Dr. Corina Roșioru de la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul UBB Cluj-Napoca, mi-a dezvăluit că: „ În Red Bull se găsește conținutul de cafeină echivalent unei cafele tari, am da unui copil de 12 ani cafea? Imaginați-vă doar ce efecte poate avea asupra acestuia pe termen lung”.

Infografic

Energizantele dau dependență din cauză că zahărului și a cafeinei

Conf. Dr. Corina mi-a dezvăluit de asemenea că populara combinație de alcool cu energizant poate fi una chiar mortală în anumite situații, „o țintă importantă pentru ei (firma Red Bull) este Red Bull amestecat cu alcool…în același recipient”.

În Canada, etichetele energizantelor trebuie să conţină mesaje de avertizare suplimentare pentru a nu fi consumate în combinaţie cu alcoolul, deși pe eticheta fiecărui recipient este, de regulă, menționat acest lucru.
Conf. Dr. Corina Roșioru, a fost încântată să îmi povestească într-o scurtă discuție despre descoperirile ei în legătură cu energizantele și efectele acestora, mai ales în combinație cu alcoolul. Aceasta mi-a spus că riscurile sunt foarte mari, deoarece băutura energizantă „atenueză perceperea efectelor alcoolului”, adică energia pe care un energizant o oferă consumatorului anulează, într-o oarecare măsură, moleșeala oferită de alcool. Din această cauză, există mulți tineri care se pot angaja în activități periculoase, precum condusul în stare de ebrietate. Alex Pop, un tânăr de 25 de ani mi-a povestit cum i-a fost deținut permisu la o lună după ce îl primise. Tânărul băuse trei beri în oraș și un energizant. „Mă simțeam treaz, știam că sunt în stare să conduc”, mi-a mărturisit acesta. În ciuda faptului că Alex se simțea capabil să conducă, a reușit să cauzeze un accident rutier în drumul spre casă. Nicio persoană nu a fost grav rănită, însă poliția a fost chemată la locul accidentului și a depistat alcoolemia ridicată din sângele său, reținându-i permisul.

Dr. Corina R. mi-a povestit, de asemenea, despre o inițiativă îndreptată către studenți, pe care ea a observat-o chiar în Complexul Studențesc Hașdeu, adăugând despre aceasta : „Inițiativa pur și simplu m-a speriat”. Mulți studenți după terminarea unui semestru sau al unui an universitar tind să își arunce cărțile și notițele la gunoi. Pentru a stimula studenții să colecteze maculatura într-un mod cât mai ecologic, au fost lipite afișe prin complex cu informații legate de un punct de colectare al hârtiilor și cartoanelor, care oferă la schimbul deșeurilor o doză de Red Bull. Aceasta declară în mod ironic „pentru că ai fost atât de drăguț și ai colectat deșeurile, uite la schimb, un minus pentru sănătatea ta”. Am mai aflat de la aceasta și faptul că efectele negative ale energizantelor pot fi simțite încă de la prima doză:

Conf. Dr. Corina Roșioru despre energizante

În urma investigației făcute, am ajuns la concluzia că, pentru a avea o viață sănătoasă și de lungă durată consumul băuturilor energizante ar trebui să fie cât mai aproape de zero și în niciun caz combinat cu alcool. De asemenea, mi-am dat seama că e mai bine să nu încerc această băutură vreodată.