Așezată în centrul orașului Șimleu Silvaniei, ruinele cetății medievale Bathory constituie o prezență a arhitecturii renașcentiste din Transilvania. La fel de important sau poate chiar mai important decât castrul roman de la Porolissum, Șimleul ar trebui pus pe picior de egalitate din punct de vedere al monumentelor istorice și al istoriei sale. Șimleul este de asemenea unul dintre cele mai vechi localități, urme ale locuirii datează încă din cele mai vechi timpuri și până astăzi.
Până acum Cetatea Bathory din Șimleu Silvaniei nu se putea vizita datorită săpăturilor arheologice ce se desfășurau în curtea cetății pe tema extinderii locului. După descărcarea arheologică a zonei, primarul orașului Șimleu Silvaniei a făcut ca această cetate să poată fi vizitată, iar în fiecare an se desfășoară un festival care are ca scop promovarea patrimoniului existent din acest oraș.
SCurt istoric
Cetatea Bathory datează din anul 1532, fiind reședința familiei nobiliare a Bathory. Ansamblul reprezintă de fapt, un castel rezidențial și este alcătuit din două incinte fortificate. Se mai pot întrezări două turnuri, un bastion, o poartă de intrare și o parte din zidurile de apărare. Cel mai important membru, al cărui destin se leagă de cetatea de la Șimleu este Ștefan Bathory, principe al Transilvaniei și unul dintre cei mai importanți regi ai Poloniei.
Construirea castelului datează de la începutul secolului al XVII-lea, devenind reședința familiei nobiliare, a fost înconjurată de un șanț de apărare, iar accesul în castel se făcea pe un pod mobil aflat în fața porții de intrare în cetate – la etaj era sala festivă. În bastioane se găsea închisoarea formată din două încăperi. Rămășițele acestui castel s-au degradat treptat, procesul fiind accelerat și de războiul dintre curuți și lobonți.
Turnul de poartă al cetății are o încărcătură istorică aparte. El face parte dintr-un ancandrament renascentist cu blazonul familiei Bathory. Este și locul pe unde intră Mihai Viteazul după Guruslău și ocupă această cetate după ce l-a înfrânt pe Sigismund.
Legendă
Ștefan Bathory poartă și o legendă care spune că ar fi ucis un balaur nu cu forța brațelor, ci cu cea a minții.
“Conform unei legende locale, cei trei dinți din blazonul familiei Bathory se explică prin faptul că, Ștefan a ucis în tinerețe un balaur care locuia într-o peștera situată într-unul din versanții dealului Popos, de pe malul stâng al Crasnei, deasupra orașului. Stefan a umplut mai multe blăni de oaie cu var nestins, balaurul a mâncat respectivele oi, după care a coborat la Crasna să bea apă. În momentul în care a băut, varul a început să se stingă în el și a ucis bestia. Principele i-a scos trei dinți, ce au ajuns pe blazonul familiei”, povestește Csok Zsolt, arheolog, originar din Șimleu Silvaniei.
Conform primarului Septimiu Cătălin Țurcaș pe viitor se dorește reabilitarea în continuare a cetății. Proiectul presupune amenajarea interioară sub formă de muzee, reabilitarea unei alte clădiri și inclusiv a unui teatru de vară, zone pentru comerț. De asemenea, aici are loc și festivalul medieval Bathory Fest care se desfășoară în fiecare an și au loc diferite concursuri, paradele de costume, expoziții, proiecții de filme, dar și spectacole cu multe surprize oferite de organizatori. Cetatea se poate vizita de toată lumea prin intermediul centrului de informare turistica din Șimleu Silvaniei.