Pe lângă dependența de droguri, băutură sau țigări, mai există un pericol trecut cu vederea de societatea actuală..

slot machines ȘI gambling

Fie că le spunem slot machines, fruit machines, slots sau păcănele, acest gen de aparate este cel mai popular mod de distracție în cazinouri și „săli de joc” asigurând 70% din veniturile acestora.


pacanele

Photo by Aysha Begum on Unsplash

IONUȚ

Ionuț este student în anul I în Cluj și este dependent de jocuri de noroc. L-am întâlnit într-un mic cazinou din Mănăștur și povestea sa m-a uimit. Acesta a preferat să rămână anonim în reportaj așa că i-am respectat deczia. Totul a început pentru Ionuț acum aproape 2 ani, într-o seară de februarie când acesta era la o petrecere dintr-un club cu un prieten pasionat de jocuri de noroc.

La momentul respectiv eram complet contra jocurilor de noroc și luam în derâdere pe oricine juca sau doar pomenea de păcănele, ruletă sau alte jocuri de noroc.

Ionut

La un moment dat, povestește Ionuț, prietenul său i-a spus că vrea să meargă la cazinou și să se joace la slots.

Primele castiguri ale lui Ionut
Primele castiguri ale lui Ionut


Beat fiind, am zis să merg cu el,să văd cum se manifestă un om când joacă la slots. Prietenul meu simțea nevoia atât de tare de a juca încât i-a dat mită 50 de lei casierului doar ca să avem acces în sală, noi fiind minori pe atunci.
După ce el a pierdut toți banii, am zis să încerc și eu 30 de lei să văd ce se întâmplă. Am avut “norocul” să câștig suma de 4800 de lei prima oară.

Ionut

După acel incident, au urmat 2 săptămâni în care Ionuț era continuu la cazinou, reușind să adune câștiguri uriașe pentru un elev de clasa a 11-a, de peste 9000 RON. Dar cum norocul nu ține veșnic, într-o seară a pierdut toți banii, urmând o perioada de degradare morală și dobândire a dependenței de păcănele timp de 2 ani, timp în care împrumută bani de la prieteni sau colegi pentru a juca la slots.

Am ajuns să-mi pierd prietenii, stima de sine, pot spune că am pierdut chiar o parte din mine printre acele aparate. Nu dormeam noaptea, mă gândeam cum să fac să îmi plătesc datoriile și să fac rost de bani de joacă. Nu aș putea să spun sigur, dar am pierdut aproximativ 30000-35000 lei doar din banii mei, fără să calculez și banii părinților.

Ionut

El spune că se pot câștiga bani din jocuri de noroc, dar șansele ca aceasta să se întâmple sunt foarte mici și cu cât joci mai mult cu atât șansele să pierzi bani sunt mai mari.

Am “câștigat” într-o singură seară 27000 lei, dar în aceeași seară m-am întors și i-am pierdut pe toți… Au aflat și părinții mei în cele din urmă, m-au ajutat și m-au susținut cum au putut ei mai bine, am avut mici pauze cu ajutorul lor în care reușeam să nu joc, însă după o anumită perioada de timp mă întorceam în același loc.

Ionut

Ionuț susține că dependența de păcănele este la fel de gravă sau poate chiar mai gravă decât orice altă dependență. El afirmă că după “2 ani negri” situația sa e mult mai bună, dar nu consideră că se poate lăsa de această plăcere momentan.


SE CÂȘTIGĂ BANI DIN păcănele ?

Fiecare aparat cu jocuri de tip video slots are o marjă de câştig a casei, iar majoritatea operatorilor aleg un procent de 95% care se întoarce la jucători. Cele 5 procente reprezintă câștigul pe care aparatele EGT le generează deținătorilor. Cu toate că 95% e un procent foarte mare, șansele de câștig pe termen lung a unui jucător sunt foarte mici, iar șansele de a pierde cresc cu cât jucătorul joacă mai mult, totul ținând de noroc. Au existat și există tot felul de mituri legate de trucuri sau calcule pentru a câștiga mai mulți bani la aceste aparate, dar ele au fost demontate de către specialiști.


Studii

Conform unor studii realizate de GFK Romania, 0,6% din populația României frecventează jocurile de sloturi, adică aproximativ 98 000 indivizi. Dintre aceștia doar 60% au un venit stabil, în mediu de aproape 2500 RON pe gospodărie. Vârsta medie a unui jucător la sloturi este de 29 ani, iar părerile în legătură cu beneficiile jocurilor de noroc sunt împărțite, “păcănelele” fiind asociate atât cu distracția, socializarea și relaxarea, cât și cu adrenalina și posibilitatea de a câștigă bani. De asemenea, 82% din jucători sunt bărbați, iar doar 30% provin din mediul rural, restul de 70% provenind din mediul urban.