Știm cu toții povestea: la sfârșit de an, ne facem o listă cu “new year resolutions”, dar după scurt timp motivația se pierde treptat și lăsăm multe dintre obiective pe anul viitor. E un fel de cerc vicios cauzat de un management nereușit al timpului, o lipsă de introspecție și obiective pentru care nu ne punem o întrebare esențială: “de ce vreau să fac asta?”

Pentru a discuta despre acest subiect și despre cum putem să ne îmbunătățim abilitățile de a planifica și de a rămâne perseverenți, am vorbit cu Nadia Gherman. Nadia este studentă în anul II la Facultatea de Informatică din cadrul UBB, predă cursuri de streetdance la Street Groove Studio, se implică în proiecte precum “YouthHive” sau “Creative Mornings” și participă la evenimente și workshop-uri internaționale precum “Fair Play Dance Camp” (Polonia).

“Știam de mult timp că trebuie să mă organizez mai bine când vine vorba de ceea ce îmi doresc să fac în viață. Nu a fost un moment exact în care am realizat ce trebuie să fac, dar auzind de-a lungul timpului cum alții își organizează timpul și reușesc să facă tot ce își propun, am fost inspirată de sfaturile lor și m-am gândit că dacă ei pot… eu de ce nu? Planificarea timpului nu este așa grea cum pare. Totul ține de tine, de ceea ce tu îți dorești să faci și de prioritățile pe care le ai.”

Deși este foarte încântată de toate activitățile în care se implică, Nadia recunoaște că nu este mereu ușor. “Simt uneori în fiecare zi că totul e prea copleșitor și că aș prefera să stau în pat sau să pierd vremea. În acele momente încerc să îmi reamintesc de ce fac ceea ce fac, de unde am plecat și care sunt scopurile mele, ceea ce mă ajută enorm. Sau, uneori devine prea copleșitor pentru că uit să iau pauze, ceea ce îmi amintește că poate ar fi cazul să iau una”.

La fel ca în cazul oricărei persoane cu program încărcat, organizarea timpului joacă un rol important în viața ei. “Îmi place foarte mult să planific totul, uneori scriu programul într-un caiet sau pe telefon, sau îmi fac un program exact în minte. Totuși, cred că este mai bine să fii spontan în legătură cu munca pe care trebuie să o faci într-o zi. Uneori, când planificăm prea mult și detaliat, ajungem să fim mai dezamăgiți dacă ceva nu a ieșit cum trebuia sau dacă nu am reușit să îndeplinim ceva ce ne-am propus în acea zi. Cele mai bune și productive zile ale mele sunt cele spontane.”

“Amintește-ți că optimismul și energia pozitivă fac toată diferența!”

Nadia se bazează pe propriile principii și reguli care o ajută să-și îndeplinească obiectivele. Mi-a povestit că se trezește de dimineață chiar și în weekend-uri pentru a avea aceeași rutină și cât mai mult timp la dispoziție. De asemenea, știe că e mai benefic pentru ea să își seteze goal-uri realizabile, deoarece nu orice îți dorești se poate realiza în câteva săptămâni. Nu în ultimul rând, este una dintre cele mai optimiste persoane pe care le-am cunoscut în ultimii ani și îi încurajează pe ceilalți să adopte o atitudine cât mai pozitivă. A încheiat discuția noastră prin a-mi spune că nu are rost să te dai bătut orice ar fi, deoarece zile proaste și lipsite de motivație vor exista oricum, însă nu te pot descuraja atâta timp cât știi de ce faci ceea ce faci și continui cu capul sus.

time management, freelance și compromisuri

Deși nu se încadrează în categoria studenților, Cloud Quinot este un alt exemplu de persoană care și-a format un management al timpului reușit. Filipinez la origine, s-a mutat în Cluj-Napoca acum 6 ani, când a primit un job în cadrul companiei Gameloft. De atunci, el continuă să lucreze la Gameloft, lucrează și freelance, iar anul trecut a devenit co-fondatorul hub-ului “Buzoku”, alături de Ignatius Kim.

Când a ajuns în Cluj, avea deja proiecte freelance pentru 6 clienți diferiți, la care lucra în fiecare zi. “Uneori obișnuiam să stau la Starbucks toată ziua și să lucrez pe acele proiecte. Angajații de acolo au început să mă cunoască și să-mi știe comanda obișnuită. Stăteam și până la ora închiderii.”

După primii ani în Cluj, Cloud și-a dat seama că e nevoie să facă un compromis pentru a-și îndeplini alt obiectiv: deschiderea hub-ului pentru artiști numit “Buzoku”. Voia să lucreze în continuare la Gameloft, însă proiectele freelance au devenit aproape imposibil de terminat.

“Am decis să renunț la 5 dintre clienții mei și să continui proiectele pentru unul singur, care e cel mai fidel. Știam că nu o să pot să mă ocup de Buzoku dacă nu renunț la ceva.”

Cloud mi-a povestit despre importanța de a alege ce vrei să faci în continuare și despre nevoia de a face compromisuri în funcție de ceea ce consideri că e mai important pentru viitorul tău. Deși a reușit să își împartă timpul și energia în 3 locuri diferite, a avut nevoie să renunțe la proiecte și să își adapteze programul pentru a îndeplini alte obiective. Din povestea lui, am înțeles că flexibilitatea e un alt aspect necesar al time management-ului și că e esențial să știi să îți adaptezi programul la obiectivele proprii.


atunci când amânăm prea mult

Printre cele mai neobișnuite cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit se numără “Calm the f#ck down”, de Sarah Knight. Scopul cărții este să înveți să accepți ce nu poți să controlezi și să te ocupi cât mai rapid de ce poți, ca să scapi de prea multe îngrijorări și deadline-uri pe care nu ai putut să le respecți. Într-unul din capitole, autoarea prezintă 2 modalități prin care să nu mai eviți ce ai de făcut.

În primul rând, Sarah sugerează să setezi alarme atunci când ai observat că amâni aceleași lucruri de prea multe ori. Mai exact, aceeași alarmă de mai multe ori pe zi. Autoare sugerează că, în mod ironic, vei fi mai motivat să faci acel lucru prin simplul fapt că e deranjant să fii avertizat atât de des. Nu am încercat personal metoda, deoarece îmi dau singură un impuls atunci când îmi dau seama că am amânat prea mult, însă cred că e o modalitate foarte bună să scapi mai rapid de acele lucruri pe care continui să le amâni.

A doua modalitate constă în a-ți da o provocare: nu ai voie să amâni decât un singur lucru într-o perioadă de timp, toate celelalte task-uri pe care le ai trebuie rezolvate.


Prioritizarea

Înainte de toate, e importantă conștientizarea că munca depusă pentru îndeplinirea a prea multe obiective în același interval de timp reduce performanța. Ideal este să ai unul sau două obiective principale, iar restul să rămână în “background”, până le-ai îndeplinit pe primele și vrei să începi ceva nou. Mai mult timp depus pentru mai puține obiective înseamnă mai multă concentrare și energie depusă, precum și reducerea stresului cauzat de faptul că ți-ai propus prea multe.

Informațiile din grafic sunt luate dintr-un studiu realizat de Bureau of Labor Statistics, numit “American Time Use Survey” (2017)

După cum se observă în grafic, un student are, în medie, aproape 6 libere (luând împreună orele de relaxare și cele categorizate drept “alte” activități). Acest fapt sugerează că nu timpul fizic ar fi, neapărat, cea mai mare problemă pentru care nu ne ducem până la capăt obiectivele, ci abilitățile noastre de a organiza, a planifica și a ne alege prioritățile astfel încât să fim productivi.


Programul zilnic poate fi derutant și poate deveni dificil să ne dăm seama cum ne putem ocupa de toate activitățile noastre. Însă, prin câteva “unelte” precum planificarea și prioritizarea, precum și prin metode care ne ajută să nu mai amânăm ce avem de făcut, putem să ne îndeplinim cu succes obiectivele. Așadar, la fiecare început de an sau oricând vrei să îți stabilești obiective, ai grijă să te gândești mai întâi de ce sunt importante pentru tine, dacă îți dorești cu adevărat să le îndeplinești și cum o să îți planifici timpul în acest scop.