Frauda la nivel sportiv, în special în lumea handbalului, reprezintă o problemă ce persistă de foarte mulți ani la nivel național și are un efect negativ foarte puternic în lumea sportului, resimțit de toți cei care fac parte din aceasta (oficiali, staff, profesori/antrenori, jucători, chiar și spectatori și fanatici ai sportului).
În mod normal viziunea cluburilor sportive susținute de stat (Consiliul Județean) este axată pe îmbunătațirea fenomenului sportiv, pe încurajarea copiilor pasionați și talentați în lumea sportului, pe crearea unor valori care să poată face performanță și să ridice / cimenteze renumele sportului românesc atât în țară cât și la nivel internațional. Dar din păcate acest lucru nu se întâmplă, sistemul este acaparat de corupție și fraudă, iar oficialii și antrenorii sunt orbiți de bani și influență și nu își mai dau aproape deloc interesul. Astfel cluburile private, care au la bază de fapt premisa de a face profit și nu performanță, ajung să crească valorile sportului românesc.
Aceste lucruri atârnă greu și trag în jos lumea sportului, implicit a handbalului românesc, lucru foarte ușor observabil la nivelul tuturor grupelor de vârstă, de la echipele de juniori până la cele de seniori ce joacă în Liga Națională sau în campionatele internaționale.
Toate aceste probleme și multe altele duc, din păcate, la slăbirea interesului populației în acest sport, de aceea tinerii nu mai consideră handbalul o opțiune atunci când se gândesc la alegerea unui sport (de performanță sau nu ) de urmat, cu toate că, pe percursul ultimilor 15 ani Echipa Națională dar și echipele de club au dobândit niște rezultate uimitoare și au creat un renume pentru țara noastră în lumea handbalului european și internațional.
Pentru a înțelege mai bine această problemă, am discutat cu unul dintre antrenorii celui mai mare club de handbal privat din Jud. Argeș.
Club privat vs club susținut de stat
Oficialul ne-a explicat diferențele principale și mentalitățile din spatele cluburilor private și respectiv de stat. Principala diferență dintre cele două tipuri de structuri este reprezentată de ideea pentru care acestea au fost create: cele finanțate din bani publici sunt create pentru a aduce fenomenul sportiv în comunitate, de a face performanță la nivel național și internațional, iar cele private sunt construite în general pe ideea de a obține profit financiar. O altă diferență este reprezentată de aspectul financiar, cluburile susținute din bani publici sunt alimentate
din bugetele locale ale primariilor si C.J. în mod direct sau prin protocoale de finanțare ori prin accesarea unor proiecte cu fonduri nerambursabile ( legea cere ca MINIM 5% din buget sa meargă către sport ), dar și finanțate direct de către Ministerul Învățământului.
Degradarea viziunii din spatele cluburilor de stat
În ciuda faptului că aceste cluburi au fost înființate cu o viziune axată pe producerea de valori în lumea sportului și pe întreținerea și evoluția acestora, fără pic de interes financiar, din păcate realitatea este una total opusă.
“[…]foarte mulți angajați și conducători ai acestor cluburi sifonează bani constant, prin niște metode simple, destul de vechi și bine știute, iar organele de control nu încearcă sâ stopeze pierderile, cheltuielile exagerate si multe altele.”
Principala cauză a acestei degradări fiind factorul politic, care viciază procesul de dezvoltare sportiva ( un proces care trebuie bine stabilit și asumat prin planuri pe termen mediu si lung ). Politicul coordonează partea financiară, dar datorită schimbarilor dese ce au loc în acest câmp planurile se schimbă din mers, finanțările merg către anumite discipline în funcție de preferințele și interesele conducătorilor politici, au loc numiri de directori și manageri care nu sunt tocmai calificați. Toate aceste schimbări aduc tensiuni și schimbări de viziune, schimbarea obiectivelor automat influenteaza si procesul sportiv. Această instabilitate îi face pe cei care lucrează în aceste cluburi să se gandească mai mult la beneficiile personale care pot fi obținute în timp scurt.
Sesizarea fraudei și cum funcționează aceasta
Această problemă care trage în jos lumea sportului românesc este foarte greu de scos la lumină, deoarece în cluburile finanțate de la bugetele locale controalele financiare se fac în primul rând intern. Rareori apar în media detalii despre nereguli deoarece partea politică încearcă să arate comunitații că lucrurile merg bine, că totul este în regulă. O mare parte din aceste nereguli sunt rezolvate sau acoperite pe cât posibil cu știința tuturor celor implicați: manageri, directori, contabili + partea politică, pentru că fiecare implicat cumva își ține de scaunul său. Momentul în care se scoate la iveală acest tip de fraudă este atunci cândse face un audit de către Curtea de Conturi, care nu face parte din această “familie” locală și nu tolerează frauda.
Există o mulțime de metode practicate de cluburi, prin care are loc acest tip de fraudă economică, atât la nivelul cluburilor de juniori, cât și la nivel de ligă.
” Principala metodă de fraudare a bugetului unui club sportiv finanțat cu bani publici o reprezintă cheltuirea fictivă a banilor. Fiecare încearcă să obțină sume de bani sau beneficii în funcție de funcția și rolul lui în club.
Cei mai de jos sunt profesorii/antrenorii, la nivel de juniori, care prin lege nu au voie să încaseze cotizații lunare sau alte beneficii, dar totuși o fac, 100-120 Ron pe lună de la fiecare sportiv.
Solicită bani din partea parinților pentru echipament, mingi, deplasări deși totul este asigurat din bugetul clubului.
Merg în deplasări, la jocuri oficiale sau amicale cu 12 sportivi în loc de 16, aduc documente justificative pentru cheltuielile a 16 sportivi iar diferența de bani și-o însusesc.
Managerii/directorii împreună cu antrenorii organizează turnee sau cantonamente fictive: decontează 10 nopți de cazare pentru 20 de sportivi ( 100-120 Ron/noapte de persoană), iar în realitate au participat 10 sportivi care s-au cazat 5 nopți … sau poate nici un sportiv nu a facut deplasarea în mod real.
Este destul de usor să acopere aceste cheltuieli fictive deoarece este necesară o factură de la o unitate de cazare și masă privată. Cel care eliberează această factură primește și el o sumă de bani din total + costul TVA.
Echipamentul sportiv este destul de costisitor și trebuie să fie de o calitate bună sau foarte bună în funcție de nivelul la care evoluează sportivii clubului, dar de obicei acest echipament este de calitate medie și se platește extrem de scump. În general este achiziționat printr-o firma a unui cunoscut (en gros).
În cluburile unde evoluează sportivi transferați din diverse colțuri ale țarii sau din alte țări, conducerea trebuie să pună la dispoziție condiții de cazare și masă. De obicei sportivii seniori sunt cazați în apartamente sau garsoniere. Chiriile sunt negociate foarte simplu: reprezentatul clubului discută cu proprietarul privat și îi oferă o suma mai mare decât cea cerută pentru chiria lunară, îi ofera 500 de euro în loc de 350 euro cu condiția ca diferența de 150 sa îi fie returnată în beneficiul personal. Același lucru se întamplă și cu restaurantele unde se oferă masa.
Foarte mulți bani se sifonează prin salariile sportivilor. Aici sunt câteva metode simple pe care le aplică și antrenorii dar și conducătorii cluburilor:
Se oferă salarii supraevaluate unor sportivi cu condiția ca aceștia să returneze 20-30% către reprezentanții clubului.
Acolo unde există jucatori străini de mare valoare acest lucru se face prin intermediul agenților care îi reprezintă pe aceștia (impresarii).
Uneori se plătesc comisioane foarte mari către acești agenți, sportivii primesc un salariu poate și de 2 ori mai mare decât în mod normal, sunt mulțumiți și redirectionază o parte din salariul lunar către agent.
Acești agenți au legături foarte strânse cu reprezentații cluburilor. ”
Daunele și efectul în lumea sportului
Daunele financiare sunt nemăsurabile, acest sistem funcționează de mai bine de zece ani în toată țara, este un fenomen național. Această problemă este reflectată foarte clar în rezultatele echipelor, atât în competițiile naționale, dar și în cele internaționale. În viitor această problemă va pune stăpânre din ce în ce mai mult pe lumea sportului românesc deoarece sistemul de valori este viciat profund: conducătorii sunt numiți politic și nu au nimic în comun cu sportul, cu ideologia sportivă, sportivii sunt platiți cu mult mai mult decât merită. Toți gândesc pe termen scurt și vor să își asigure o situație financiară bună rapid, până nu se schimbă ceva.
Cercetări și măsuri luate
De-a lungul timpului au existat și controale serioase care au descoperit nereguli mari și foarte mari în rândul cluburilor susținute din banii statului. Unul dintre aceste cluburi este H.C. Argeș (fost cel mai mare club de stat din Jud. Argeș), unde majoritatea oficialilor au fost trimiși în judecată + au avut și încă au de restituit sume de bani foarte mari ce au fost cheltuite abuziv sau incorect.
În prezent
Această problemă există în continuare, se întâmplă zilinic, este un fenomen național despre care nimeni nu vorbește pentru că politicul mușamalizează aceste nereguli pentru a-și apăra interesele personale.
” Cluburile finanțate din bani publici sunt construite ca să cheltuie banii, nu să producă profit ori valori sportive. ”
Singura modalitate prin care acest fenomen ar putea fi stopat constă în epurarea totală a acestui domeniu și implementarea unor schimbări majore atât de logistică cât și de conducere.
” Cred că soluția pentru salvare este privatizarea sportului, atragerea fondurilor din privat, un control real al finanțărilor, o lege corectă a sponsorizării și multe alte soluții simple.
Dar sunt convins că partea politica nu dorește schimbarea sistemului deoarece au beneficii atât financiare cât și de imagine, beneficii obținute din banii publici. “