Rata abandonului școlar în românia
În România, abandonul școlar reprezintă o problemă actuală, care se datorează de cele mai multe ori, sărăciei și planului educațional slab dezvoltat.
Cel mai tragic lucru este că România se află pe locul 2 în topul țărilor cu cea mai ridicată rată de abandon școlar din Europa. Pentru a dezvolta acest subiect în detaliu, i-am adresat câteva întrebâri doamnei Ana Fântână, asistent social și profesor de religie:
Q: „Considerați că abandonul școlar este o problemă cu un grad ridicat în România?”
A: „Absolut. Țara noastră se situează undeva pe locul 2 în Europa în topul țărilor cu cel mai mare abandon școlar, lucru care este foarte trist.”
Q: „Cărui fapt considerați că se datorează acest lucru?”
A: „Nu cred că pot numi un singur fapt. Ar putea exista sute de explicații, însă, de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că familiile din care acești copii provin, nu sunt destul de înstărite.”
Q: „Credeți că această problemă se va rezolva odată cu trecerea timpului?”
A: “Nu. Sistemul educațional din România are partea lui de vină în acest subiect, dar sunt cumva sigură ca această problemă nu se va rezolva. Nu cred că sistemul de învățământ o să evolueze destul de mult încât să permită tuturor categoriilor sociale să beneficieze de acesta.”
Q: “Care credeți că ar fi soluția pentru această problemă?”
A: “Evoluția. Nu o să reușim să facem nimic fără evoluție. Sistemul școlar ar trebui să fie accesibil pentru oricine, iar toate nevoile pentru a putea beneficia de acesta ar trebui să fie asigurate, de la un creion până la ghiozdănelul echipat pe care toți copilașii sunt nevoiți să îl aibă.”
Cu toate acestea, rata abandonului școlar, scade de la an la an.
Conform acestor procentaje, există o speranță pentru dezvoltarea țării, din punct de vedere cultural și intelectual. Educația este un element foarte important din viața unui om, iar lipsa acestui element se simte. În general, România este cunoscută pentru excelența de care dă dovadă din punct de vedere al învățământului superior, întrucât există un număr foarte mare de studenți din străinătate care aleg să își continue studiile aici. Însă, când vine vorba de nivelul gimnazial și liceal, România se plasează la un nivel de educație destul de scăzut, care se datorează ratei de abandon școlar.
Diferența dintre mediul rural și mediul urban este vizibilă. În mediul rural mult mai mulți copii renunță la educație. Conform Monitorului Oficial, la nivelul țării, cel mai înalt procent de abandon școlar se înregistrează anual în partea de nord-est, iar cel mai scăzut procent de abandon școlar se înregistrează în Bucuresți, conform Monitorului Oficial.

De asemenea, am adresat câteva întrebări unei persoane care a renunțat la școală în clasa a8-a, iar aceasta a oferit informații care sunt destul de importante, având în vedere acest subiect:
Q: “Ai renunțat la educația oferită de sistemul român din clasa a8-a, care a fost motivul?”
A: “Situația financiară și socială a părinților mei nu îmi permitea să mai merg la școală. Am preferat să îi ajut, în schimb.”
Q: “Crezi că sistemul educațional este bine definit în România?”
A: “Nu. Școala ar trebui să fie gratuită, nu ar trebui să fie costuri de transport sau costuri pentru lucrurile pe care trebuie să le deții ca să mergi la școală.”
Q: “Cum ai descrie, pe scurt, experiența despre cei 8 ani petrecuți în școală?”
A: “S-a simțit diferența pe care profesorii tindeau să o facă între mine și colegii mai înstăriți, dar mi-am văzut de învățătură cât am putut. Am fost printre cei mai buni elevi din clasă.”
Q: “Crezi că ar fi fost benefic pentru tine să ajungi la un nivel de învățămât superior?”
A: “Superior, nu. Dar poate un liceu m-ar fi ajutat. Însă cred că mă descurc destul de bine și fără. Am învățat multe lucruri singur, știu să citesc și să scriu corect, sunt mulți elevi care au mai multe clase decât mine și nu știu să pună o cratimă. Totuși, e nevoie de minim 10 clase ca să ai un loc de muncă decent aici în țară.”
Q: “Cu ce te ocupi în prezent?”
A: “Lucrez în Germania, sunt curier. Sunt o fire auto-didactă și mi-a fost ușor să învăț limba germană, m-am descurcat cum am putut, dar în România nu aș fi putut.”
Așadar, sistemul educațional din România nu este destul de dezvoltat încât oricine să aibă șansa de a beneficia de acesta,iar categoria socială din care faci parte face diferența, lucru care nu ar trebui să se întâmple.