Pășind în cabinetul oftalmologic, sunt întâmpinată de doctorița care, zâmbind călduros, mă invită să-mi văd primii ochelari gata făcuți. Oferindu-mi tocul de ochelari, îl iau în mână cu un sfios “Mulțumesc“ și îl deschid. Înăutru se află o pereche de ochelari cu o ramă de culoare neagră și cu lentile rotunjite. Îi scot cu grijă din toc și îi așez pe ochi.

Ce reprezintă stima de sine

Într-o societate în care accentul este pus pe individ și imaginea acestuia, putem spune că stima de sine joacă un rol esențial.  Ea reprezintă modul în care indivizii se raportează la propria persoană, este legătura dintre ei și sinele lor. Cu toate acestea, această legătură poate să fie afectată în numeroase moduri, ducând la producerea unor sentimente și senzații negative față de propria persoană.

Părerea unui specialist

Dorind să aflu mai multe informații despre acest subiect, am contactat Psihologul Clinician, Claudia Chiorean, care mi-a adresat următoarele cuvinte cu referire la conceptul de “stimă de sine”:

Stima de sine este un concept larg întâlnit în viața de zi cu zi și aplicat în psihoterapie de foarte multe ori. Redus, în mod eronat, doar la ideea de încredere în sine, implică răspunsuri pozitive la următoarele întrebări:

  • Imi place de mine, așa cum sunt?
  • Sunt o persoană de treabă/bună?
  • Merit sa fiu iubit(ă)?
  • Merit sa fiu fericit(ă)?

În cazul multor pacienți, aceste întrebări primesc răspunsuri negative. Fie că așa au fost învățați de-a lungul vieții să se raporteze la propria persoană, fie că dispun de o sensibilitate nativă mare, persoanele care oferă răspunsuri negative se raportează strict la experiențele negative din viața lor, la feedback-ul negativ primit de-a lungul timpului.”

Reprezintă ochelarii un factor care ar putea contribui la o stimă de sine scăzută ?

În cele mai multe cazuri, ochelarii reprezintă o modalitate de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere, iar, în alte situații, ei sunt simple obiecte vestimentare a căror rol este de a adăuga un plus look-ului adoptat de către individ. Cu toate acestea, există și cazuri în care oamenii nu consideră că ochelarii pe care îi poartă, îi și avantajează. Ba chiar îi poate afecta în diferite moduri, acest lucru variind de la o vârstă la alta.

În acest sens, ne mărturisește mai multe aceeași doamnă psiholog :

“În categoria persoanelor care dau un răspuns negativ întrebărilor de mai sus, pot intra si cei care poartă ochelari. Fie că abia au primit indicația de corecție vizuală prin ochelari, fie că ii poartă de mult timp, pot inregistra modificări ale stimei de sine, în contextul în care reacția celor din jur a fost negativă, ironică, sarcastică, agresivă cu privire la aspectul fizic și semnificația purtării ochelarilor.”

Ochelarii și Uniunea Europeană

În anul 2017 a fost realizată o statistică de către  Consiliul European de Optometrie și Optică cu privire la procentul oamenilor din Uniunea Europeană care purtau ochelari. După cum se poate observa, media europeană este de 50%, iar România se află puțin sub această medie, cu un procent de 45%.

Ochelarii în cazul copiilor

Se poate spune că, de cele mai multe ori, copiii sunt cei care, la început, acceptă cu greu ideea de a purta ochelari. Acest lucru este confirmat și de doamna psiholog : “Persoanele cu vulnerabilitate mare, in acest caz, sunt copiii. Cu cât sunt mai mici, cu atat vulnerabilitatea la reacții negative este mai mare.”

Cu toate acestea, prin diferite metode, ei pot fi încurajați și făcuți să înțeleagă că a purta ochelari nu este un lucru rău.

Ochelarii în cazul adolescenților

În cazul adolescenților, această problemă variază de la o persoană la alta.  Cu toate că unii tineri consideră că stima lor este afectată de purtatul ochelarilor, același psiholog clinician spune că: “Sunt și persoane care trec ușor, cu umor, condescendență, peste situațiile delicate sau chiar găsesc oportunități de afirmare a altor abilități.”

Adresându-mă unora dintre aceștia cu privire la problematica ridicată, ei și-au exprimat felul în care se raportează la purtatul ochelarilor.

“Prima dată când am ieșit din cabinetul oftalmologic, cu prima mea pereche de ochelari, m-am simțit stânjenită să mă întâlnesc cu oamenii care mă cunosc, cu gândul că aceștia nu mă avantajează, însă bucuria de a vedea era prezentă. Cu toate acestea, părerile au fost pozitive și acest fapt m-a făcut să mă simt mai bine cu noua mea imagine. Am avut însă și o perioadă în care am purtat lentile de contact, considerând ,totuși, că stima mea de sine este mai ridicată fără ei.” -Diana

“Consider că, odată cu vârsta, nu te mai preocupă atât de mult acest aspect. Tind să cred că persoanele afectate sunt cele care au purtat și în copilărie ochelari, dar nu în toate cazurile. Personal, mă simt foarte bine cu ei și mi se pare că mi-am luat un model care mă avantajează și îmi place.” – Grațiela


În urma completării unui formular, câțiva tineri și-au exprimat și părerea pe care o au, în general, despre ochelari. Acestea sunt câteva dintre răspunsurile lor:


Ochelarii în cazul adulților

În unele cazuri, adulții apreciază elementul utilitar al ochelarilor, ei trebuind să-i poarte pentru simplul fapt că își doresc să-și corecteze vederea. În alte cazuri, ei văd ochelarii ca un semn al bătrâneții, fiindu-le afectată astfel, stima de sine.

Concluzie

Se poate spune că, perspectiva oamenilor asupra ochelarilor variază de la o vârstă la alta, dar și de la o persoană la alta. Legătura dintre stima de sine și purtatul ochelarilor depinde foarte mult de experiențele anterioare ale individului, dar și de modul în care se raportează la propria persoană.