În fiecare an asistăm la un spectacol de artificii organizat de autoritățile locale, menit să adune comunitatea pentru a marca trecerea dintre ani. Însă, ceea ce se întâmplă înainte și după spectacol în toate cartierele orașului, pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă, este terifiant: mii de petarde aruncate neglijent ce explodează, producând atât zgomot, cât și ravagii. Bilanțul de Revelion 2019-2020 al IGSU numără nu mai puțin de 2.956 situații de urgență, 28 de incendii stinse de către pompieri și 82 de persoane ce au fost rănite de petardele utilizate în mod inconștient, de cele mai multe ori ilegal.

Ce sunt materialele pirotehnice?

Statul a clasificat ierarhic articolele pirotehnice de divertisment în 4 categorii, în funcție de pericolul și zgomotul pe care îl produc. Petardele, cele mai utilizate de către persoanele fizice neavizate, fac parte din prima categorie. Utilizarea acestora este însă restricționată astfel: între orele 24:00-6:00 cu excepția evenimentelor aprobate de autoritățile locale, la mai puțin de 50m de blocuri cu 4 nivele sau 100m pentru cele de peste 4 nivele, alei pietonale, zone publice aglomerate, drumuri etc.

https://infogram.com/petarde-1hdw2jdrwnkp2l0?live

rănile emoționale pot fi la fel de grave ca cele fizice

Maria, 17 ani, elevă în județul Bacău, victima unui incident cauzat de utilizarea petardelor în anul 2013:

Mă aflam împreună cu colegele de clasă la colindat în sat și am zărit un grup de băieți mai mari decât noi ce se apropia. Noi îi auzeam că vorbeau ca și cum se aflau în stare de ebrietate. Când ne-am întălnit la mijlocul drumului, unul dintre băieți a aprins o petardă și a aruncat-o spre noi. Ghinionul meu a fost că petarda a explodat în cizma mea. Deși nu am suferit răni severe, impactul emoțional încă îmi dă bătăi de cap și dupa atâția ani. Îmi aduc aminte că mă trezeam plăngând seri la rând, aveam coșmaruri, o perioadă nu m-am putut concentra la școală și nu mă simțeam în siguranță să merg acasă singură. Este traumatizantă o asemenea experiență pentru un copil.

mulți oameni își doresc o schimbare, puțini iau inițiativă

Deși, din punct de vedere legislativ, persoanele cu vârsta sub 16 ani nu pot cumpăra sau utiliza asemenea articole pirotehnice, realitatea este alta. Părinți și copii sunt tot mai des văzuți în spații publice “manifestându-și bucuria” prin aprinderea de petarde.

Vasile Mihai Cucerzan, lector universitar în cadrul USAMV Cluj, și-a expus opinia în diverse rânduri pe contul personal de Facebook cu privire la acestă problemă, pornind o campanie ce prevede modificarea legii 126/1995. Tot el este inițiatorul legii antifumat în spații publice, hotărâre de Guvern promulgată în anul 2013.

Bilanțul după ultimele sărbători de iarnă este cât se poate de îngrijorător pentru orice persoană responsabilă. Avem de-a face cu o persoană care a decedat. Cu siguranță avem un număr impresionant de persoane care au fost afectate fonic de zgomotele și bubuiturile produse de aceste petarde, lucru imposibil de contabilizat. Nu știm cu exactitate, cu siguranță că numărul este foarte mare.

Vasile Mihai Cucerzan

Din păcate, animalele nu se pot apăra de exploziile materialelor pirotehnice. Diverse studii au certificat faptul că impactul emoțional este unul extrem de puternic, uneori prea puternic, animalele ajungând chiar să se rănească singure sau să sufere traume care se sfârșesc prin infarct și deces.

Dacă e să ne referim la animale, și de aceste sărbători de iarnă, s-au consemnat animale mutilate. Organizațiile pentru protecția animalelor ar trebui să lanseze și ele un demers de susținere a unei astfel de inițiative. Animalele sunt îngrozite de aceste bubuituri, ele nu înțeleg originea lor, sursa lor, doar înregistrează niște zgomote înfiorătoare. Câinele meu a urlat toată noaptea de frică, de groază. Pisica s-a ascuns sub pat, lucru pe care nu l-a mai făcut niciodată până atunci.

Vasile Mihai Cucerzan

Pagubele produse de utilizarea inadecvată a acestor materiale pirotehnice se numără și în incendii, distrugeri ale bunurilor publice sau personale.

Suntem țara care a trăit tragedia Clubului Colectiv. Acesta a plecat tot de la utilizarea necorespunzătoare a acestor produse pirotehnice. Cu ocazia trecerii în noul an, la Cluj, a fost vandalizat, distrus un parc, fiind vorba de Cetățuie. în urma utilizării iresponsabile a acestor materiale expozibile. Atunci ne întrebăm: lucrurile pot continua în acest fel? Nu este necesară o schimbare a legislației? Legea care datează din 1995, în momentul de față se dovedește ineficientă. Datorită minusurilor pe care o are, este încălcată. Tocmai de acesta ne-am permis acestă propunere pe care nu am lansat-o doar în urmă cu câteva zile.

Vasile Mihai Cucerzan

Din fericire, primarii mai multor orașe nu s-au declarat indiferenți față de acest fenomen și au anunțat că vor participa activ la acest demers de schimbare legislativă.

M-am bucurat când am primit mesaje de susținere din partea primarului Clujului, domnul Emil Boc. Primarul din Iași a avut un punct de vedere similar. Cetățenii solicită o modificare a legii, considerând că este cea mai bună cale. Fenomenul este scăpat de sub control iar acest lucru îl poate vedea oricine.

Vasile Mihai Cucerzan

La polul opus se află și persoanele ce nu doresc ca petardele să fie interzise în spațiile publice. De exemplu, în data de 1 ianuarie 2020, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, împreună cu alți 11 colegi, au propus ca să se elimine restricțiile legate de comercializarea și utilizarea materialelor pirotehnice, singurul impediment rămănând vârsta cumparătorului. Astfel, toate categoriile de materiale pirotehnice vor putea fi vândute și folosite “la liber”.

Siguranța oamenilor, animalelor și bunurilor ar trebui să fie principalele motive pentru o schimbare legislativă. Asistăm la un fenomen ce se agravează într-un ritm alert iar interesele personale ale celor care ne conduc țara sau a celor ce încasează venituri inimaginabile din comercializarea ilegală a materialelor pirotehnice, nu ar trebui să își aibă repercusiunile în stradă, terorizând populația.