Mama mea, Claudia Mîndruț, în vârstă de 55 de ani, face numeroase cursuri de dezvoltare personală în Satu Mare, încearcă să se regăsească, să își caute menirea, ajungând să pătrundă în tărâmul Reiki-ului și să stăpânească aproape toate secretele care au capacitatea de a transforma aromele în elixire de sănătate şi frumuseţe. După o puternică luptă interioară, Claudia spune că se simte pregatită să își asume misiunea încredințată de Univers şi anume aceea de terapeut şi de ajutor în evoluția spirituală a celor care rezonează cu ea şi cu ceea ce poate să ofere.

Terminând o facultate de profil tehnic, mama mea a decis să urmeze și facultatea de psihologie, datorită interesului stârnit față de acest domeniu. În 2010 a încheiat studiile, iar în 2013 s-a apucat de cursurile de Reiki din pură curiozitate. În decursul a câteva luni, Claudia a fost inițiată până la gradul al doilea și a început să practice Reiki în propriul ei cabinet. Deoarece a fost foarte pasionată și a simțit că rolul ei este acela de a ajuta persoanele din jur, și-a dat demisia din funcția de director al firmei la care a lucrat timp de 17 ani, dedicându-se în totalitate Reiki-ului. Aceasta afirmă că majoritatea clienților ei sunt tineri cu o stimă de sine scăzută, care sunt în căutare de o schimbare în viața lor. Mama mea a avut parte și de clienți care nu au avut încredere în această tehnică, părerea lor fiind schimbată în urma unei ședințe de terapie.

Ce este Reiki?

Reiki este un sistem de vindecare japonez care ne învață cum să lucrăm cu energia universală. Cuvântul Reiki este compus din două cuvinte, Rei și Ki. Rei înseamnă ,,universal” sau a saluta, iar Ki înseamnă ,,energie”. În consecință, înțelesul Reiki este ,,energie universală” sau a saluta această energie divină.

Adepții tehnicii susțin că Reiki este o tehnică de vindecare cu care poate fi ajutat orice pacient, având orice manifestare, ca să se vindece, prin schimbarea stărilor energetice, eliminând paraziții energetici emoționali, traumatizanți. Este o tehnică foarte sigură, plăcută, neagresivă şi care utilizează energia pentru a trata dureri fizice fără să apeleze la apăsare, manipulare sau masaj, implică doar aplicarea mâinilor pe corp. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea şi armonizarea tuturor dimensiunilor fiinţei: trup, minte, emoţii şi spirit.

Puterea ce este deținută de mâini

Specialiștii sunt de părere că planul fizic nu este altceva decât rezultatul finit, o imagine deja manifestată a unor stări sau gânduri. În consecință, fizicul este doar o proiecție a gândurilor și stărilor energetice, iar prin schimbarea stării energetice, se schimbă automat și proiecția. Invers nu se poate. Așadar, potrivit adepților nu suntem bolnavi, nu există boli, există doar stări energetice în urma trăirilor la nivel emoțional-afectiv al gândurilor, care se constituie în frici, dezamăgiri, bucurii, abundență, fericire etc. Astfel, oricine are dreptul la vindecare, însănătoșire, dreptul la fericire și la viață.

În cazul în care energiile noastre sunt echilibrate și există un schimb energetic echilibrat cu tot ceea ce este în exteriorul nostru, avem o viață sănătoasă, comunicativă, prin care contribuim la echilibrul universal. În caz contrar, avem blocaje energetice care împiedică fluxul energetic firesc din noi, iar corpul fizic ia ușor forma stărilor noastre neplăcute. Terapeuții consideră că de aici provin manifestările numite boli, care în realitate nu sunt altceva decât stări, iar durerile, senzațiile stărilor.

Cum funcționează?

Reiki-ul este împărţit în 3 nivele de pregătire, iar la fiecare nivel elevul capătă noi abilităţi şi descoperă posibilităţi nebănuite ale acestei metode. Pentru Reiki nu este nevoie să ai aptitudini sau capacități speciale. Este accesibil tuturor, indiferent de vârstă, sex, pregătire școlară sau profesională, religie sau naționalitate. Nu este necesară o altă practică spirituală prealabilă.

Totuși, tehnica Reiki nu poate fi învățată din carte. Capacitatea de transmitere a acestei energii se dobândește prin acordajele primite de la un Maestru Reiki. Aceste acordaje de fapt activează și curăță canalele și centrele energetice, prin care va putea curge energia Reiki.

Gradul I în Reiki conferă discipolului capacitatea de a transfera energie universală prin palme către o altă fiinţă vie pentru echilibrare energetică şi înlăturarea durerilor sau bolilor. Terapia Reiki constă în simpla punere a palmelor în zona bolnavă. Energia universală vine din Cosmos, intră prin creştetul capului şi iese prin palmele practicantului către organismul care manifestă un deficit energetic. Efectele pot fi resimţite imediat sau după un timp oarecare. Ele sunt întotdeauna benefice pentru sănătatea fizică, psihică şi mentală.

Gradul II întăreşte puterea emisivă a terapeutului. Acesta învaţă să transmită energie universală la distanţă (chiar la sute de kilometri) în diverse scopuri, dar numai în beneficiul celui care primeşte energia. Tehnica de gradul II permite influenţarea în bine a celor din jur şi înlăturarea multor obstacole din viaţă prin transmisii energetice.

Gradul III este nivelul de Maestru Reiki, în care se învaţă metode secrete de mare forţă, dar care nu vor fi accesibile decât după însuşirea temeinică şi obţinerea de rezultate clare prin tehnicile de gradul I şi II. Acest nivel este axat pe dezvoltarea personalității, adresându-se celor care simt o chemare către Reiki, celor care vor să împartă și altora informațiile primite și aptitudinile dobândite.

Aceste inițieri sunt urmate de o perioadă de patruzeci de zile de purificare, vindecare și eliminare a toxinelor pe toate planurile. Este indicat ca în această perioadă să se țină post, inițiatul să se ferească pe cât posibil de lume, agitație, petreceri și să se aplece mai mult spre interior. Acestea facilitează reechilibrarea blocajelor, conștientizarea și acceptarea piedicilor emoționale și mentale dobândite. Prețul fiecărui curs este 700 de lei, iar inițierea durează 3 săptămâni.

Mulţi vorbesc astăzi despre Reiki doar ca despre autotratamentul pe care şi-l poate face oricine punându-şi mâna acolo unde îl doare. Conform teraupeuților, în parte este adevărat, numai că pentru a putea transfera (ţie sau altuia) energie este nevoie de o iniţiere specială primită de la un profesor sau un maestru. În lipsa acestei iniţieri, numită şi “acordaj Reiki”, palmele noastre nu vor iradia decât propria noastră bioenergie, pe care o mutăm dintr-un loc într-altul.

,,Fiecare tratament Reiki diferă de la o persoană la alta. În general pacienţii care se află într-un dezechilibru mai puternic simt cu precădere armonizările la nivelul fiinţei, fie prin căldură sau senzaţie de frig, furnicături și frisoane în locurile pe care terapeutul le atinge. De asemenea, se poate simți cum energia străbate corpul, pot apărea şi dureri de cap, dar indiferent de senzaţii nu trebuie să ne agăţăm prea mult de ele. Fiecare persoană este diferită şi fiecare tratament variază. Reiki poate fi transmis inclusiv la distanţă, cu aceleaşi efecte. Acest lucru se datorează câmpului electro-magnetic al fiecărei persoane, care interacționează prin intenția Reiki”, adaugă Claudia.

O mână de ajutor


În ce situații ne ajută și ce spun studiile?

Ştiinţa este acum de acord că tot ceea ce ne înconjoară este energie vitală. În interiorul corpului această energie curge prin meridiane. Când aceste căi sunt blocate, de exemplu în urma stresului sau a unor blocaje emoţionale, atunci apar bolile. Aici intervine Terapia Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca cea mai pură formă de energie care poate avea un efect profund asupra sănătăţii şi bunăstării, reechilibrându-ne.

Terapia Reiki este recunoscută în România ca practică de medicină complementară prin Legea nr. 118/2007. Reiki lucrează complementar cu alte forme de tratament medical sau psihologic. Metoda este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și este utilizată în din ce în ce mai multe spitale din America și Europa. Centrul de Cercetare Reiki din Statele Unite ale Americii (The Center for Reiki Research Including Reiki in Hospitals) organizează studii științifice cu privire la eficiența terapiei Reiki pentru diverse afecțiuni, cu rezultate pozitive dovedite. Studiile realizate pe paneluri de pacienţi arată că într-adevăr această terapie are un rol în reducerea anxietăţii şi durerii, în inducerea relaxării, îmbunătăţirea simptomelor depresiei, aşa cum arată datele Centrului de Vindecare al Universităţii din Minnesota.

Alte cercetări realizate de cercetătorii Universităţii din Pennsylvania arată că Reiki are rezultate pozitive atât asupra pacienţilor cu cancer, cât şi asupra celor care suferă de HIV. Un alt studiu realizat pe pacienţii care au avut atacuri de cord şi care au primit Reiki a indicat o creştere a capacităţii de funcţionare a inimii şi semne de vindecare.

Care sunt efectele comune conform terapeuților Reiki?
• reducerea stresului și a afecțiunilor corelate stresului
• relaxare
• controlul durerii
• reducerea anxietății
• reducerea depresiei
• îmbunătățirea somnului
• îmbunătățirea digestiei
• îmbunătățirea stării generale
• creșterea stimei de sine
• reducerea nevoii de alcool sau tutun
• accelerarea recuperării postoperatorii
• reducerea efectelor secundare ale radiațiilor, chimioterapiei
• îmbunătățirea relațiilor sociale
• creșterea intuiției
Care consideră adepții tehnicii că sunt cele mai frecvente afecțiuni tratate prin Reiki?
 • bolile de inimă (dacă n-au existat manifestari de preinfarct sau infarct)
 • bolile de piele necontagioase
 • orice fel de boli de nervi, cu excepția alcoolismului cronic
 • tumorile necanceroase
 • toate bolile digestive
 • toate bolile ginecologice (în afară de cele canceroase și cele contagioase)
 • toate formele de reumatism
 • dereglările circulatorii neprovocate de infarct
 • toate bolile de ochi
 • afecțiunile sistemului endocrin
 • astenia nervoasă, sindroamele neurovegetative, afecțiuni psihosomatice

Ce sunt chakrele?

Pentru a înțelege Reiki și pozițiile mâinilor folosite trebuie să avem minime cunoștinte despre Chakre. Pozițiile mâinilor în vindecarea Reiki acoperă tratamentul tuturor chakrelor. Chakrele sunt conectate la organele din corpul nostru, precum și la diferite nivele ale aurei.

Potrivit specialiștilor, chakrele sunt centrii energetici care se poziționează de-a lungul corpului, pornind de la baza coloanei vertebrale până în creștetul capului. Prin intermediul acestora circulă energia (lumina). Ele sunt acumulatoare și transmițătoare de energie universală. Fiecare dintre noi are șapte chakre primare. Fiecare chakră seamănă cu o roată colorată care se rotește în direcția acelor de ceasornic, iar fiecare rotire are o frecvență diferită.

Terapeuții sunt de părere că chakrele nu sunt vizibile cu ochiul liber și că interconectează sinele nostru fizic, emoțional și spiritual. Cele șapte chakre sunt legate direct de anumite zone și de anumiți centrii nervoși ai corpului. Fiecare dintre chakre absoarbe și filtrează energia pe care o emitem prin gândurile și acțiunile noastre, precum și energia provenită din gândurile și acțiunile tuturor celor cu care intrăm în contact. Atunci când energia pe care o emitem noi sau cei cu care întrăm în contact este de frecvență joasă una dintre chakre se poate dezechilibra și începe să se rotească prea lent sau prea repede. Atunci când o chakră nu este echilibrată, ea poate afecta regiunea fizică a corpului de care este legată și poate produce efecte și simptome negative atât asupra corpului fizic cât și asupra sinelui spiritual și emoțional.

Există numeroși savanți care prin măsurătorile făcute au demonstrat existența chakrelor. Dintre aceștia s-au remarcat Dr. Hiroshi Motoyama, Prof. Valerie Hunt, Prof. Konstantin Korotkov, Dr. Pradeep B. Deshpande și Dr. Mio Watanabe. Aceștia din urmă, împreună cu un grup de cercetători de la Universitatea din Tokio au efectuat o serie de experimente reușind cu ajutorul unor camere de mare sensibilitate să surprindă vizual aura unei persoane.

Se pot observa componentele energetice sau planurile de conștiință ale corpului energetic, numit în totalitatea sa ,,Aură”. Fiecare corp (strat, plan de conștiință) are un corespondent central-energetic, și anume una dintre chakre.

 • Chakra rădăcinii, cunoscută în Sanscrită ca muladhara, este localizată la baza coloanei vertebrale și guvernează cele mai stricte necesităţi de supravieţuire.
 • Chakra creativităţii, numită swadhishtana, este localizată în zona organelor sexuale și este asociată cu creativitatea în toate formele ei.
 • Chakra energieimanipura, este localizată la nivelul plexului solar și este sediul propriului tău izvor de energie vitală.
 • Chakra inimii, cunoscută sub numele de anahata, este localizată la nivelul pieptului și reprezintă energia unificatoare a iubirii şi a compasiunii.
 • Chakra gâtului, numită vishuddha în Sanscrită, este centrul exprimării. 
 • Chakra intuiţiei, numită în Sanscrită ajna, este localizată la nivelul frunţii și este centrul introspecţiei şi al intuiţiei.
 • Chakra conştiinţei, cunoscută ca sahasrara, este vizualizată ca o floare de lotus în creştetul capului. Când lotusul se deschide petală cu petală, memoria plenitudinii se restabileşte.

Despre uleiurile esențiale și cum acestea echilibrează chakrele

Specialiștii consideră că uleiurile esențiale sunt un instrument excelent care ajută la vindecarea anumitor afecțiuni fizice și la ridicarea frecvenţei energetico-spirituale. Acestea sunt folosite de secole și sunt mai mult decât utile în viața noastră modernă. Masajul, meditația cu ajutorul uleiurilor esențiale, ne ajută să atingem o stare de relaxare profundă și astfel să putem accesa energia specifică fiecărei chakre.

Uleiurile esențiale sunt în jurul nostru, majoritatea dintre noi am experimentat aroma energizantă a unei lămâi proaspăt stoarse sau calmul adus de mirosul unui buchet de lavandă. Ele sunt renumite pentru abilitatea de a promova focalizarea spirituală, de a spori claritatea mentală și de a echilibra starea emoțională, pentru proprietăți terapeutice benefice.

Dr. Ramona Grosu, specialist în aromaterapie, explică mai exact ce sunt uleiurile esențiale terapeutice, cum se obțin, cum se utilizează și ce nu este indicat să facem cu ele.

Datorită Mirelei Verdeață, mama mea a descoperit beneficiile aduse de către aceste uleiuri esențiale, folosindu-le astfel în terapiile ei. Claudia le oferă clienților șase uleiuri dintre care aceștia extrag două, având ochii închiși. Ea consideră că uleiurile extrase sunt alese în funcție de starea emoțională a pacientului, luând în considerare ceea ce s-a vorbit pe parcursul terapiei.

Mirela Verdeață, căreia uleiurile i-au schimbat viața, devenind una dintre cele mai bune terapeute din România pe emoțional în terapiile cu uleiurile esențiale

Care este istoria Reiki?

Fondatorul Reiki este considerat Mikao Usui (,,Sensei Usui”, după cum era numit de studenții săi japonezi), născut la data de 15.08.1865, într-un sat aflat în partea centrală a insulei Honshu-Japonia.

Acesta și-a dorit foarte mult să afle prin ce metode reușeau să vindece bolnavii atât Buddha, cât și Iisus. Plecând de la viața sa plină de încercări, a început să caute o metodă de vindecare a problemelor fizice. A studiat medicina tradițională japoneză, precum și pe cea vestică, filozofia, religia și alte metode de vindecare energetică tradiționale. La un moment dat, s-a retras într-o mănăstire budistă, unde a practicat timp de câțiva ani meditația zen. Stărețul mănăstirii, care căuta și el o metodă de vindecare, punea însă accentul pe spirit și spiritualitate ca metodă de prevenire și vindecare a bolilor.

Acolo, Usui a studiat temeinic și limba sanscrită, reușind astfel să descifreze un text budist străvechi, în care a găsit toate răspunsurile pe care le dorea. Dar pentru a integra informațiile aflate și pentru a ști dacă ceea ce a aflat cu mintea poate fi pus și în practică, a decis să petreacă 21 de zile în post și rugăciune pe muntele sfânt Kurama, în Japonia. În a 21-a zi, o lumină s-a apropiat de el, lovindu-l în mijlocul frunții și trântindu-l la pământ.

Când și-a revenit, în fața ochilor a văzut respectivul text în sanscrită, primind informații despre modul în care poate fi folosit acesta. A numit această metodă „Usui Reiki Ryoho” (Sistemul lui Usui de tratare prin energie spirituală) și a început apoi să străbată Japonia, promovând această metodă, oferind tratamente și cursuri.

Până când a părăsit aceasta lume, în 1926, Mikao Usui a avut peste 2.000 de elevi și a instruit 21 de profesori (maeștri), care au predat, la rândul lor, mai departe această metodă, Reiki devenind la ora actuală o metodă de tratament practicată peste tot în lume.

,,Cea mai mare realizare a mea, dincolo de informaţiile pe care le-am cules în aceşti ani şi de toate terapiile şi cursurile pe care le-am susţinut, este că am reuşit să devin conştientă de partea mea spirituală, să o consider ceva firesc. Credinţa care a prins putere în sufletul meu mă ajută să mă bucur de viaţă, să fiu recunoscătoare pentru această experienţă şi să pot să îi ajut şi să îi îndrum pe cei care vor şi ei aceasta. Și eu la rândul meu am fost sceptică în privința acestui domeniu, însă lăsându-mă să îl descopăr, simt că am ajuns să practic exact ceea ce mi-a fost scris”, spune Claudia.

Sursă foto: arhivă personală, Unsplash, Pexels

Comments are closed.