Studiile arată că fenomenul de “freelancing” este cel mai popular în America, aproximativ 50.9% (în jur de 57 de milioane de muncitori) în 2019. Recent, acesta a apărut și în Europa, devenind o alternativă mai comodă de a munci. Un articol realizat de redacția Adevărul explică faptul că 86% din românii care își caută un job și-ar dori să lucreze de acasă, datorită avantajelor precum creșterea confortului personal, buna gestionare a timpului și evitarea traficului. Deși pare o idee ideală, poate aceasta să întrețină un român în raport cu situația economică a țării?


Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Situația în europa

Tabelul mai jos prezintă cât la sută din freelanceri se consideră profesioniști în domeniul în care lucrează.


În cele mai dezvolate țări din Europa, după statistici se pare că pentru asta optează mare parte din muncitori datorită avantajelor precum: flexibilitatea programului: multă lume se plânge de vacanțele puține; faptul că își aleg singuri proiectele la care să lucreze; și pot lucra de oriunde, însă conform stiudiuli realizat de site-ul Malt principalul este dorința pentru autonomie și pentru a fi propriul șef. În câteva cazuri, freelancing-ul nu este job-ul primar, aceștia având si altele pe lângă, însă în majoritatea cazurilor, freelancing-ul este singurul care le aduce venitul, deoarece sunt susțiunți economic.

Situația internă

Însă situația din Europa nu se compară cu România, unde mai puțin de 5 milioane de oameni apți lucrează. Din acest număr, nu se știe câți sunt freelanceri. Pentru a afla dacă un român se poate intreține doar cu munca obținută pe cont propriu, am vorbit cu Sîrbu Andrei, freelancer de 3 ani, ca să aflu mai multe. Acesta a declarat motivul pentru care a ales să treacă la freelancing după ce a lucrat 4 ani la o firmă privată, cu un salariu minim pe economie și anume faptul că munca depusă nu corespundea cu salariul său:

Consider că venitul din Freelancing este bazat pe experiența pe care o ai și pe aprecierea muncii tale. În anumite companii, venitul pe care îl ai nu reflectă munca depusă.


Andrei susține că un lucru despre care lumea nu vorbește prea des este interacțiunea dintre client și contractant. În comparație cu o firmă, acesta reușește sa ia legătura direct cu acesta, realizând o relație mai mult amicală decât formală. Acest lucru ajută la îmbunătățirea proiectelor pentru a fi exact pe placul clientului pentru că de multe ori, acesta nefiind în domeniu, nu știe exact ce iși dorește sau cum să își exprime dorințele legat de proiect și din acest motiv comunicarea este esențială.

Deși am enumerat câteva avantaje mai sus, acesta susține că deși poate trăi doar din freelancing cu un program obișnuit de munca (08:00-17:00), instabilitatea financiară este un dezavantaj al muncii individuale deoarece salariul variază lunar în funcție de numărul de proiecte primite și dificultatea acestora, iar într-o lună se poate vorbi despre un salariu dublu (2080 lei brut) față de cel minim pe economie al unui angajat la stat, ori de două ori mai mic. În ciuda acestui impediment, Andrei se vede făcând asta si peste 10 ani, datorită beneficiilor pe care le are. El susține că freelancing-ul este “o oportunitate foarte bună atât pe plan personal, cât și pe plan financiar.”


Photo by Fabian Irsara on Unsplash

De asemenea, am vorbit și cu un angajat la o firmă de IT, care a renunțat la freelancing în favoarea muncii tradiționale. Cătălin C. a făcut freelancing aproximativ 3 ani până să se angajeze.


În mare, ar fi vorba de avantajele pe care ți le oferă un contract de muncă. Ai un salariu fix, un venit lunar care îți oferă o oarecare siguranță financiară, în comparație cu freelanceing-ul unde pot exista perioade de pauză în care să nu gasești nici un client.

În comparație cu Andrei, acesta vede comunicarea directă între el și client ca un impediment, datorită faptului că este un efort în plus, în comparație cu o firmă unde sarcinile sunt împărțite, și câteodată nici nu ai contact cu clientul.

Ca freelancer trebuie să te ocupi atât de găsit clienți și interactionat cu ei pe perioada proiectelor, cât și partea de facturare(dacă nu ai un contabil).

Cel mai practicat JOB ÎN FREELANCING

Este bine știut că domeniul IT este cel mai căutat, fiind cel mai ușor de profesat pe cont propriu, mai ales partea de Web Development. De asemenea, problema proiectelor reprezintă un impediment mare pentru muncitorii în domeniu, iar mulți declară faptul că au fost la început atrași de ideea de a-si alege singuri clienții si de a refuza proiecte neconvenabile.

cele mai bine plătite job-uri

Cyber Security Specialist, urmat de Copywriter și Voice Actor sunt în top 5 cele mai bine plătite job-uri. Deși nu sunt la fel de practicate ca web development, odată cu numărul limitat de practicanți crește si prețul serviciilor.


Se preconizează la nivel european că piața freelancing va câștiga teren în detrimentul job-urilor convenționale. Încă din 2013, procentele oamenilor ce aleg să muncească pe cont propriu au crescut radical, ajungând la o diferență de 30% până in 2019. Încă un motiv pentru creșterea procentului poate fi faptul că taxele sunt mai mici decât ale unei firme srl ce trebuie să plătească taxe mai mari pentru mai multe lucruri inclusiv numărul de angajați, în timp ce un freelancer plătește în jur de 25-30% din venitul lunar.


În cele mai dezvoltate țări din Europa, freelancing-ul poate susține un trai mai mult decât modest, iar România se poate construi o carieră de succes în freelancing din care se poate trăi dar nu se compară cu oportunitățile oferite de piața externă, care este situată la un alt nivel din punct de vedere economic.

Comments are closed.