În România lui 2020 absolvenții de liceu se gândesc din ce în ce mai mult să studieze în străinătate. Unii aleg să plece în țările din UE, iar alții aleg să-și îndeplinească visul american în State, cert este că să studiezi în străinătate a devenit din ce în ce mai atractiv. Nu cred că există elev care să nu se fi gândit măcar o dată cum ar fi să studieze în străinătate, acolo “la ăia civilizați“. Am cochetat și eu cu ideea cândva în tinerețile mele, că de, acum la 19 ani ai 90. Dar pentru că nu am ajuns până la urmă să mă îndop cu delicatese franțuzești ori cu un English Breakfast ca la carte, am vorbit cu câțiva studenți de peste hotare ca să aflu motivul pentru care au ales să studieze în străinătate.
Un bilet la Birmingham, vă rog!
Cu Andrei sau Ondrei, cum îi spun britanicii, mă știu din copilărie, dar ne-am cunoscut cu adevărat în liceu. Mereu și-a dorit să învețe în Marea Britanie, iar acum a ajuns să studieze Computer Science la University of Birmingham. La ei vacanța de iarnă durează o lună și cumva am apucat să ne vedem la o cafea, unde am reușit să-i pun niște întrebări despre alegerea lui de a studia în străinătate.
Întrebat de ce a plecat să studieze în afară, Andrei spune că a ales să studieze în străinătate, deoarece studenții sunt puși pe primul loc și posibilitățile de a se realiza profesional sunt mult mai mari. Soarbe după o gură seacă din cafea și continuă, ușor dezamăgit: “România nu îmi poate oferi un viitor și o educație bună în situația actuală.”
Despre ceilalți studenți din diasporă, unii chiar colegi de-ai lui, îmi spune că ei au plecat, pentru că și ei consideră că România, o țară cu un sistem de educație defectuos, nu le poate oferi șansa de a-și atinge capacitățile maxime în profesia pe care doresc să o urmeze.
Ridică telefonul de pe masă și începe să-mi arate poze. Sunt colegii lui, toți români și nu puțini la număr. Îmi povestește apoi că mulți dintre aceștia sunt foști elevi olimpici naționali sau doar elevi cu rezultate școlare foarte bune și cu o ambiție sănătoasă, elevi care nu și-au văzut un viitor bun în țara-mamă așa că au ales să-l construiască în afară.
Încheiem subiectul cu o nouă gură de cafea și cu certitudinea că mulți studenți români nu se vor întoarce în România să profeseze după ce termină facultatea, pentru că așa cum spune și Andrei, pe lângă sistemul de educație care este la un nivel scăzut, se mai regăsesc și alte probleme în funcționarea tării, cum ar fi sistemul de sănătate, legile sau oamenii care conduc instituțiile.
Dreptul în Nice
Pe Ilinca am cunoscut-o în urmă cu doi ani, prin intermediul fostului meu job. Ea este studentă în anul trei la drept la Université Nice Sophia, în Franța. E la fel cum o știu: plină de caracter, stresată cu facultatea și obsedată de cofeină. Împărțim o cafea virtuală de data această, dar i-am pus aceleași întrebări ca să văd dacă părerea ei despre studiul în străinătate este aceeași sau este diferită de ce a lui Andrei. Povestea ei este puțin diferită totuși. Ea nu a ales să studieze în străinătate din propria inițiativă. S-a mutat când era într-a opta în Nice și astfel a fost mai mult sau mai puțin obligată să studieze în străinătate, dar nu regretă nici un moment că se află acolo.
Despre alegerea elevilor români de a studia la facultățile din străinătate spune că răspunsul este unul simplu: “Sunt mai moderne, sistemul nu este corupt și obții notele pe care ar trebui să le obții în mod normal. E mai multă practică, iar facultățile din străinătate îți pun la dispoziție mai multă tehnologie și profesorii sunt mai înțelegători. Ai mai multe șanse de reușită făcând aceste facultăți în străinătate, atât în țara aia, cât și în alte țări, pentru că sunt mult mai formatoare decât cele din România, care sunt aceleași de sute de ani și nu au progresat de atunci.”
Ilinca, ca și Andrei, zice că nu s-ar întoarce să lucreze în România după ce termină facultatea, dar că nici dacă ar vrea nu ar putea, deoarece dreptul în Franța nu este exact la fel ca în România.
Românii studiază peste tot în lume
Dacă ne uităm la statistici, e destul de clar: românii preferă din ce în ce mai mult să studieze în străinătate. Șase mii de absolvenți plecă an de an în străinătate, deoarece cred că România nu le poate oferi ce își doresc atât pe plan educațional, cât și pe plan profesional. Dar acest număr este în creștere. Tinerii s-au săturat să îndure un sistem stricat, care nu îî valorifică la adevăratul lor potențial, iar din punct de vedere educațional își doresc să studieze în țări în care pedagogul chiar apreciază studentul și nu îi năruie visurile. Rămâne numai să ascultăm cum șoapta tinerilor din diasporă se transformă în strigăt: Rămâi cu bine, dulce Românie!