5 milioane de români trăiesc în condiții severe de sărăcie.

Ajutorul social reprezintă o formă prin care statul acordă sprijin financiar persoanelor care se află într-o situație economică dificilă și nu au venitul necesar unui trai în condiții optime. Valoarea ajutorului social depinde de numărul membrilor familiei și poate fi acordat sub mai multe forme, în funcție de situația socială în care se afla solicitantul.

Valoarea ajutorului social în funcție de numărul membrilor

Dar cu toate acestea  România are în prezent cel mai mic număr de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei din 2011 încoace, anul din care e vigoare legea în baza căreia se acordă acest beneficiu social oamenilor săraci.

Peste 6,5 milioane de români intră în categoria aşa-numiţilor “asistaţi social”, însă 60% dintre beneficiarii acestor alocaţii (adică 3,8 milioane) sunt copii sau persoane aflate în concediu de creştere a copilului.

2017 în România existau 6,5 milioane de persoane asistate social

În Romania 3,2% din cheltuielile guvernamentale sunt alocate beneficiilor pentru familie şi copii (alocaţiile copiilor, indemnizaţiile pentru mame, alocaţiile pentru susţinerea familiei etc.), Germania alocă, pentru acelaşi tip de beneficii, 3,6% din cheltuielile guvernamentale, iar Franţa 4,4% din cheltuieile statului, potrivit datelor Eurostat. Dar cu toate acestea, pentru o familie săracă din România, cu cinci copii, e mai rentabil să stai acasă, pe banii statului, în loc să munceşti. Sumele care pot fi primite de la stat, de o astfel de familie asistată social ar ajunge la 1.575 de lei pe lună. În timp ce, dacă ambii părinţi ar munci și ar avea salariu minim pe economie, venitul total ar fi de 2.220 de lei pe lună.

Ea este Maria, e din Zalău.  La  20 de ani are 3 copii pe care îi crește împreună cu soțul ei. Maria nu a fost angajată niciodată. O familie tânără care trăiește împreună cu părinții, 8 oamenii  își duc zilele într-un apartament cu o cameră. Atât Maria cât și soțul ei, nu au studii. Își găsesc cu greu unde să lucreze pentru a avea un salariu din care să poată trăii separat de părinți. Așa că singura soluție,  cum  zice ea ,,este  cerșitul și ajutorul social”, 527 de lei pe care îl primește.  Conform informațiilor prezentate de Agenția  Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj,  în  anul 2019, la nivelul municipiului Zalău, au benificiat de ajutor social, în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, un număr de 116 persoane singure sau familii. Cel mai grav este faptul că o mulțime de tineri care formează  familii și sunt apți să muncească, solicită ajutor social, pentru că cei mai mulți dintre ei sunt fără studii, care nu știu să scrie și să citească.

Avem și putem, dar nu facem nimic


Aproape 30.000 de locuri de muncă sunt vacante în întreaga ţară. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 3,1% pentru luna septembrie a acestui an, în această marjă 3,5% fiind în cazul bărbaţilor şi 2,6% în cel al femeilor. Datele INS relevă că numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru prima lună de toamnă din 2019.
În ceea ce priveşte structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (27,82%). Totodată, şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 28,89% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,67%.

Fraudăm sistemul!

Poliția germană a anchetat mai mulți români în 2018, care veneau să își ridice ajutorul social cu automobile de lux . Unele dintre persoanele anchetate fraudează cu bună știință sistemul de ajutor social și sunt implicate și în alte acțiuni ilegale.
De altfel, legislația germană prevede că ajutorul social se acordă persoanelor nevoiașe, care nu dețin niciun fel de proprietăți imobiliare pe întreg teritoriul comunitar, deci inclusiv în România. Și totuși, mulți dintre românii asistații social în Germania comit ilegalități nedeclarând proprietățile din țară.

De ce nu reușim?

Educația este unul dintre cel mai important sisteme care stă la baza prosperității economice a unui stat, din păcate România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar din UE, sistemul de învăţământ din România este ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate. Și a treia țară de la coada clasamentul, în care salariul minim brut lunar este de 446 euro.