
Locuiesc in Cluj-Napoca de ceva timp. Fiind studentă aici de doar câteva luni, mi-a luat puțin timp până m-am obișnuit cu orașul în sine. Există multe locuri frumoase, cu oameni speciali și fel de fel de avantaje; însă curățenia nu este punctul forte al clujenilor. Însă nu doar a lor. Situația în toată România lasă mult de dorit.
De ce nu?
Deși în urmă cu puțin timp au fost distribuite containere speciale pentru selectarea gunoaielor și au fost implementate amenzi destul de usturătoare, lumea nu pare a fi prea mișcată de situația reciclării din România în momentul de față. De ce? Deoarece nu am fost educați în această direcție și nimeni nu este pedepsit. Cu toate că sancțiunile au fost adoptate, amenzile sunt prea puține, pentru că sunt greu de prins cei care nu selectează. Astfel societate nu este stimulată, iar firmele de salubritate aleg să își depoziteze deșeurile la groapă din simple motive economice.
Este situația critică?

Ne aflăm aproape pe ultimul loc în sondajele UE. În foarte puține locuri amenajate pentru gunoaie vom găsi ordine. De ce? Pentru că oamenii nu obișnuiesc să își selecteze gunoaiele. O colegă mi-a mărturisit că ea selectează gunoiul doar în locurile publice, unde se simte obligată, însă acasă nu o face.
Eu sunt din Sibiu. Părinții mei m-au învățat să selectez gunoiul mereu. Eram certată dacă nu o făceam. Încet-încet, am învățat să o fac singură, fără a primi mustrări. Însă odată cu mutarea mea la Cluj, am fost indiferentă față de selectarea gunoaielor. Asta se întâmplă de altfel în rândul multora dintre noi. Apoi tot noi ajungem să ne plângem.
Colectarea selectivă este importantă pentru a reduce poluarea cauzată de depozitarea deșeurilor. Țara noastră nu se află în situația critică, se poate și mai rău. Dar de asemenea, se poate și mai bine.
În imaginea de mai sus se poate observa un tomberon ce este plasat lângă containerele de selectare. Deși scrie “STICLĂ”, acolo se află mai mult deșeuri municipale.
Tinerii antrepenori, speranța noastră
Mai mulți antrepenori încep să își deschidă firme de reciclare a deșeurilor. Ar putea fi ei oare considerați ca fiind o salvare pentru noi?
De exemplu, firma Recycle Universal SRL a fost înființată în anul 2017 și în decursul a 2 ani a înregistrat o creștere semnificativă a tonelor de deșeuri reciclate. Administratorul firmei, Alex Bărbat, mărturisește însă că “situația reciclării din România nu este prea bună în momentul de față, deoarece nici statul nu ajută deloc colectorii și reciclatorii.”
Alex are 25 de ani, a studiat la Facultatea de Automatică și Calculatoare în Cluj-Napoca până în 2017. În același an s-a hotărât să își deschidă firma și să se mute defintiv în Sibiu pentru a se dedica muncii.
Am vrut să-mi deschid o firmă prin programul start-up nation și cum aveam neamuri care făceau asta deja, am ales domeniul.
Alex Bărbat, antreprenor
Firma lui de reciclare se ocupă în mare parte cu colectare deșeurilor plastice. Și-a început activitatea într-un sat din județul Brașov, însă când a început să se extindă, a fost nevoit să-și schimbe locația. Astfel, firma Recycle Universal SRL se află acum în apropiere de Sibiu.
Alex Bărbat, antreprenor
Obiectivul nostru este de a face din mediul înconjurător un loc mai curat, prin colectarea deșeurilor de la fabricile colaboratoare, îndeplinindu-le în același timp obiectivele de mediu
Am fost personal să vizitez locația. Curtea de aproximativ 10.000mp este plină cu saci de deșeuri plastice, precum umerașe, ambalaje de plastic, rebuturi de producție, rezervoare auto, bidoane și altele. E destul de greu de selectat toată materia colectată, iar personalul nu este unul numeros. În momentul de față sunt dotați cu patru mori și un zdrobitor de premăcinare cu bandă magnetică. Se lucrează 6 zile pe săptămână. Există un om care se află în permanență acolo, pentru a avea grijă de materie. Au achiziționat utilaje profesionale, destul de costisitoare pentru a nu pune în pericol atât măcinarea materialelor cât și siguranța personalului.

L-am întrebat pe Alex ce planuri are de viitor și dacă dorește să își extindă afacere. Mi-a spus că inenționează să își achiziționeze un granulator performant, măcinătura obținută urmând a fi granulată. Astfel atât numărul clienților interni cât și externi ar crește, ceea ce “ar duce la un tonaj mult mai mare de deșeuri reciclate”, mărturisește Alex.
Mici pași înspre success
“Totul începe de la o sortare cât mai bună la rampele de gunoi. La noi tot timpul a funcționat sloganul <<Merge și așa!>>.”
Femeie
În online se arată mulți eroi. Printre care poate am fost și eu. Mulți se arată extrem de îngrijorați de situația României la capitolul poluării; și nu doar a României. Majoritatea distribuie postări ce ilustrează daunele din ultimul an care s-au abătut asupra mediului datorită poluării. Pentru că, este mai ușor să dai click pe o postare și să arăți lumii întregi că “îți pasă” decât să îți selectezi tu propriile gunoaie.
- În primul grafic este reprezentată situația reciclării deșeurilor de plastic în Europa
- În cel de-al doilea grafic este reprezentată producția de plastic în Statele UE