ADOPȚIA- UN ACT DE RESPONSABILITATE ȘI CONȘTIINȚĂ

Conform unei statstici, în țara noastră după anii 90 s-a aproximat a exista un milion de maidanezi însă deși nu este o problemă tocmai nouă, pare-se că se acționează ori mult prea superficial ori în defavoarea blănoșilor. Capturarea și eutanasierea câinilor fără stăpân nu este o soluție viabilă. Chiar dacă temporar populația canină este diminuată, dinamica reproducerii duce la o repopulare în timp record. În alte state UE sunt implementate programe naționale cuprinzătoare, care prevăd educarea proprietarilor de animale, identificarea și înregistrarea animalelor de companie, precum și prevenirea abandonului. Sterilizarea obligatorie a tuturor câinilor este considerată de către reprezentanții societății civile ca fiind o soluție pentru controlul populației canine. Cauza efectivului numeros de câini fără stăpân este admisă ca fiind aceeași atât de autorități, cât și de iubitorii de animale: lipsa programelor eficiente de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân, alături de abandonul constant al puilor sau adulților nedoriți. Numeroși factori culturali contribuie la această stare. Situația câinilor de pe străzi a generat dezbateri deosebit de intense între iubitorii de animale și cei ce doresc cu orice preț eliberarea străzilor de patrupede. Totuși există și oameni care nu fac parte din niciun ONG și care prin propriile forțe financiare și fizice reușesc să diminueze o parte din această problemă controversată fără a supune patrupedele la chinuri sau eutanasiere. Un exemplu concret și demn de apreciat este Ildiko, din Oradea, jud.Bihor care prin multă muncă și voință a clădit un adăpost demn de Uniunea Europeană, iar fiecare patruped este castrat sau sterilizat, evitându-se astfel creșterea numărului de câini ai străzii.Acest adăpost găzduiește în prezent 217 patrupede.

Femeia face eforturi enorme pentru a întreține acest adăpost , lucrând în două locuri cu un salar minim pe economie. Ildiko a declarat: ,, Nu aș schimba nimic, nu ma deranjează să stau până noaptea târziu la muncă.Singurul lucru pe care l-aș schimba ar fi concepția oamenilor despre ce înseamnă să ai un animăluț, că nu e doar un paznic pentru casă sau o jucărie pentru copii, este un membru al familiei, o responsabilitate pe termen lung.”

Prin intermediul său, astăzi îi veți cunoaște indirect pe locatarii acestui adăpost, care sunt de asemenea și pentru adopție către persoane responsabile.