Povestea de viață A actorului Puiu Mircea Lăscuș

Puiu este un actor român în vârstă de 48 de ani, care provine din orașul Zlaști, județul Hunedoara. Actorul s-a născut în 20 octombrie 1971, iar la vârsta de 5 ani acesta a început să fie fascinat de filmele western care erau încă permise de Nicolae Ceaușescu în vremea aceea.

În clasa a 8-a artistul a început să se preocupe și să se informeze cu privire la studiile pe care trebuie să le urmeze pentru a deveni actor. Tatăl său nu l-a susținut, așa că Puiu a intrat la liceul agricol din Geoagiu, cu scopul de a ajunge medic veterinar, pentru a-i face pe plac tatălui său.

„Taica-meu nici nu a vrut să audă ideea de a mă trimite la actorie, susținănd că aceea este o școală de domni, convingându-mă astfel să mă reprofilez, dar gândul meu era tot la actorie, unde credeam că e înmormântată treaba”.

Debut într-o trupă de amatori

La vârsta de șaisprezece ani, actorul debutează la Geoagiu într-o trupă de amatori, cu piesa „Cel dintâi înaintea zeilor”.

„ Aveam rolul unui june Roman care era îndrăgostit de o Dacă de-a noastră, cu care îmi amintesc că ne-am dus destul de departe, obținând locul 3 pe județ la Cântarea României”.

După ceva vreme, Puiu auzise de la un prieten de Școala Populară de Arte din Deva, care costa în jur de 1.000 de lei vechi pe an.

„După primirea veștii, m-am urcat la tren pentru a merge acasă la Zlaști, unde bineînțeles că taică-meu a respins din prima rugămintea mea de a mă susține financiar pentru a studia actoria, însă bunica mea, în timp ce grebla, ascultase discuția dintre mine și tatăl meu, așa că a venit să-mi ofere banii necesari pentru a-mi începe studiile medii, fără ca părinții mei să afle”.

După terminarea liceului agricol și a Școlii Populare de Artă, Puiu este luat la armată, iar câteva zile înainte de eliberare, este informat de către un camarad de al său cu privire la un casting pentru un post de actor în cadrul Teatrului de Revistă din Deva.

„Vineri am fost eliberat, Luni m-am prezentat la casting, am intrat și de acolo începe cariera mea de actor profesionist. Am fost aruncat direct în rolul principal al unei comedii muzicale, după care, în 8 ani de zile am jucat în peste 400 de reprezentații, mergeam în turnee și colindam țara de la un capăt la celalalt”.

În 2008, Consiliul Județean Hunedoara, a luat decizia de a desființa colectivul Teatrului de Revistă din Deva, lăsând șomeri 84 de angajați.

„M-am simțit pierdut, precum minerii aceia care își luau ordonanțele, beau și își făceau planuri, să se intoarcă inapoi la Moldova sau ce să mai facă?..”

În acea perioadă, regizorul Dan Pița făcuse casting la București pentru producția filmului „Ceva bun de la viață”, dar îi lipseau actori cu accent ardelenesc, acțiunea desfășurându-se în Valea Jiului.

În 2009, după un an de zile de la marea concediere, regizorul ajunge la Deva unde găsește teatrul gol și întreabă unde sunt actorii. I se comunică faptul că actorii sunt în șomaj și cere ca aceștia să fie sunați de către directorul teatrului, Mihai Panaitescu, pentru a-i chema la casting în sala de balet a teatrului. Puiu dă castingul, semnează cu MediaPro și obține inițial doar 4 zile de filmare. Pe parcurs, scenaristul Alexandru Molico îi rescrie personajul actorului și Puiu obține 21 de zile de filmare, primind un rol mai complex, în urma combinării a 2 roluri de către scenarist.


MAI -2010 IN TIMPUL FILMARILOR LA ,,CEVA BUN DE LA VIAȚĂ”-REGIA DAN PITA

„Acesta a fost debutul meu în lumea filmului, am aterizat în picioare ca să zic așa. Unii ar spune că ăsta mi-a fost destinul, însă eu cred că a intervenit Dumnezeu acolo”.

De aici a pornit avalanșa de proiecte și viața lui Puiu s-a schimbat radical.

„După premiera filmelor Ceva bun de la viață și Nașa, au început să sune telefoanele prea des, așa că m-am decis să mă mut la București. M-am înscris la 10 agentii de casting și treaba merge ca unsă.”

Actorul se află deja de 10 ani în bucurești și face între 4 și 6 filme pe an, fiind destul de cunoscut pentru rolurile jucate în filme precum: Nașa, Selfie69, Las Fierbinți,  They’re watching, S-a furat mireasa, Umbre și multe altele.