„Avem un spirit de prietenie și susținere reciprocă. Este o echipă. Cine se vede membru în familia noastră sau ar vrea să se vadă, să știe că îi așteptăm toți cu mare drag”

Natalia Gașițoi pentru talk show-ul „Esențial” de la TVN Moldova, 23 mai 2019

În data de 4 aprilie 2018 la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de rector al Universității. În premieră, scrutinul a fost câștigat de o femeie. Noul rector a devenit Natalia Gașițoi.

Înainte de a deveni rector

Natalia Gașițoi este doctor în științe fizico-matematice conf. univ. la catedra de matematică și informatică.  Din 2016 până în prezent ocupa funcția de Prim-prorector pentru activitatea didactică, Conferențiar universitar la Catedra de matematică și informatică. Natalia Gașițoi vorbește în limba rusă, engleză și franceză.

Doamna Natalia Gașițoi a absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți. Ulterior a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) (Una din cele mai bune universități din Țară), unde și-a dedicat timpul și atenția pentru a înainta tot mai sus pe treptele carierei.

Rectorul mărturisește că niciodată nu și-a imaginat că ar ajunge la astfel de post și că de mică dorea să devină profesoară de școală primară:

„- La începutul activității dumneavoastră profesionale v-ați gândit vreodată că veți deveni rector?

– Cu certitudine – nu! Niciodată nu m-am gândit ca aș putea conduce o universitate și nu am aspirat pentru aceasta. A fost o decizie asumată de a candida pentru funcția de rector, mai mult din dorința de a continua activitățile începute in calitate de prim-prorector al Universității. De mică visam să devin profesoara în clasele primare, dar am studiat matematică și acum conduc o Universitate cu circa 550 de angajați.”

Natalia Gașițoi menționează mai multe aspecte ale copilăriei și tinereții într-un interview din 2018:

Interviu cu Natalia Gașițoi din 21 noiembrie 2018

funcția de rector

Despre faptul că a devenit prima femeie rector la USARB ea afirmă:

„Simt o responsabilitate enormă pentru întreaga activitate a Universității, dar comunitatea academică USARB îmi insuflă întotdeauna încredere si mândrie pentru tot ce facem împreună.”

Gașițoi N.

Ca rector ea mereu se gândește la starea Universității și încearcă să soluționeze problemele. În același timp caută să îmbunătățească situația actuală pentru a spori numărul de studenți ce aleg să-și continue studiile la USARB.


„- Care sunt problemele care ați fost nevoită sa le rezolvați in calitate de rector?

-Una din problemele importante este aprobarea unui buget axat pe dezvoltarea Universității și administrarea lui. În anul curent am activat cu un buget deficitar peste 10 luni. Desigur că e foarte stresant să conduci o universitate în astfel de condiții, dar îi mulțumesc întregii comunități academice pentru sprijin și acum pot spune cu bucurie că ne-am îndeplinit promisiunile și am menținut o activitate bună a universității.

Acreditarea programelor de studii, autorizarea programelor noi au constituit un obiectiv strategic spre atingerea căruia mergem cu pași încrezători. Suntem în așteptarea metodologiei de acreditare a programelor de master si vom depune efortul necesar pentru a acredita toate programele educaționale oferite de universitate.”

Dumneaei a vorbit mai detailat despre admiterea în USARB din 2019 în Talk Show-ul „Esențial” de pe TVN (Televiziunea Nordului), unde a atins astfel de subiecte precum care erau cele mai solicitate specialități, diferența dintre anii precedenți și prezent și comoditățile pe care le oferă USARB viitorilor studenți:


Un contract de colaborare dintre Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, în persoana doamnei Rector Natalia Gașițoi, şi Universitatea Națională „Mirzo Ulugbek” din Republica Uzbekistan, în persoana domnului Rector Avazjon Marahimov, a fost semnat în data de 29 noiembrie 2019.
Obiectul contractului de colaborare prevedea utilizarea eficientă a resurselor intelectuale, materiale şi de producţie în realizarea scopurilor prioritare de dezvoltare a statelor, prin unirea eforturilor în activitatea comună de cercetare, inovare şi educaţie, oferirea asistenţei reciproce în realizarea obiectivelor etc.

Fiind prima persoană de gen feminin în funcția de rector al USARB, apar multe întrebări privitor faptului dacă contează genul sau nu. În zilele de azi este populară discuția în privința egalității de gen. Femeile sunt tot mai des acceptate la posturi unde bărbații aveau prioritate. În acest context am decis să-i adresez doamnei Natalia Gașițoi întrebări la acest subiect:


„ – După părerea voastră este nevoie de punct de vedere feminin in managementul instituțiilor de învățământ superior?

Cred că contează competențele omului, valorile și principiile de care se conduce în viață și nu genul. Important e să readucem încrederea că e posibil să avem un management transparent, corect, să administrăm bugetul grijuliu, să investim în creșterea calității si dezvoltarea serviciilor educaționale.”


„- Ați observat comportamente discriminatorii/sceptice în timpul activității dumneavoastră? 

Cred că nu. Desigur, probabil există în societatea noastră o atitudine sceptică față de doamnele în funcție de conducere, dar personal nu am simțit aceasta.”


Natalia Gașițoi a participat la proiectul „HiddenNoMore 2019” inițiat de Programul de Vizitare Internațională a Departamentului de Stat din SUA (IVLP) a cărui obiectiv este acreditarea liderilor femei din întreaga lume în domeniile STEM. Despre impresiile de la proiect ea povestește:

„Proiectul finanțat de Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii, „HiddenNoMore 2019”, la care am participat recent, este un proiect menit să fortifice poziția femeilor in STEM și a fost inspirat de filmul „Hidden figures”. Dacă analizăm situația în Universitatea bălțeană, atunci constatăm că peste 70% din numărul total de studenți sunt femei, dar în domeniul ingineriei și informaticii situația e exact inversă – circa 25% din numărul studenților sunt fete. Cu siguranță trebuie să încurajăm fetele pentru alegerea unei cariere în STEM și să spargem stereotipul că acest domeniu ar fi predestinat bărbaților. Avem multe exemple care ar putea să inspire generația tânără pentru alegerea unei cariere în STEM.”


MObilități

Pe lângă proiectul HiddenNoMore din SUA, Natalia Gașițoi a mai avut parte și de alte deplasări în străinătate pentru schimb de experiență și idei cu universități din alte țări:


„ – Cum au influențat politica/managementul dumneavoastră mobilitățile academice pe care le-ați avut?

Mobilitățile academice și vizitele de studiu cu certitudine contribuie la lărgirea rețelei de contacte. Oamenii sunt cei cu care continuăm colaborarea în proiecte, în cercetare și dezvoltăm idei. Grație acestor vizite lucrăm în vederea extinderii ofertei educaționale pentru învățământul pe parcursul vieții și învățământului la distanță. Desigur că schimbările majore necesită investiții financiare, dar și în lipsa unor resurse financiare suplimentare putem schimba lucrurile. Important e ca fiecare angajat al Universității să simtă responsabilitatea pe care și-a asumat-o atunci când a acces în funcție și să-și facă datoria onest.”


Concluzii

Despre activitatea sa la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Natalia Gașițoi vorbește cu zâmbet pe față, menționând că, deși nu s-ar fi văzut niciodată în poziția de rector, faptul că la moment ea se află aici și 1ucrează zi și noapte pentru universitatea pe care a absolvit-o îi dă motivație și dorință să continue și să îmbunătățească situația. Adesea ea lua ocazia de ași exprima recunoștința pentru cadrele didactice și toți cei care au ajutat-o să ajungă la această etapă.

„Au fost o serie de evenimente importante pentru Universitate, dar din start menționez că nu e meritul unei persoane, e meritul echipelor, catedrelor, departamentelor și a studenților. Am reușit să implementăm cu succes o serie de proiecte de cercetare, proiecte internaționale, să acredităm programele de studii superioare de licență, programe de formare continuă, să relansăm activitatea „Colegiului Pedagogic Ion Creanga”, să pregătim pachetul de documente necesar pentru reconstrucția unor blocuri de studii în scopul creării unui Centru de Inovare si Transfer Tehnologic.”

Gașițoi N.

Mulțumesc pentru atenție!