E vie încă amintirea acelei zi de vară, când Noni mă iniția în arta desenului tocmai din vârful dealului. După o plimbare de aproape două ore pe colinele Codrului Moma, eu și verișorul meu preferat ne oprim deasupra peșterii Câmpeneasa să desenăm. Noni scoate o coală albă și un stilou cum nu mai văzusem: avea penița subțire, cerneala maro cu o textură apoasă, dar intensă. Își fixează privirea și încadrează cu mâinile subiectul, adică vegetația. Schițează copacii care se înalță din prăpastia de lângă peșteră, îi conturează frunzele și trunchiul, urmând să-i dea formă ondulată dealului. De atunci am înțeles ca Noni se află într-o continuă stare de flux, fiind conectat mereu la propriul suflet.

În Macea, județul Arad, se ascunde un personaj de poveste. El este Florin Moș sau, după numele de artist, Noni Groove. Atelierul lui este casa bunicilor, unde locuiește alături de Alexandra, soția lui, și Nina, fiica lor. Aici, la sat, se întâmplă magia. Noni este inspirat de tot ce-l înconjoară, iar despre procesul creator el spune:

„Feeling-urile trăite pe deplin sunt momentele din care se nasc operele de artă, conversații cu Divinitatea la un nivel astral, redate prin diferite forme publicului… Apoi deschizi ochii și te întrebi – Cine a făcut acea opera de artă, tu sau doar cu ajutorul tău?”.

Noni reprezintă tot ceea ce oamenii își doresc în adâncul sufletului să fie: liberi. Liberi să fie autentici și fericiți. Prin desen și cântec, artistul ne îndeamnă să ne regăsim extazul de a trăi și libertatea, care au fost uitate undeva prin copilărie. Două concepte aparent simple, dar abandonate în agitația de zi cu zi. La fel ca tine și ca mine, Noni are responsabilități: familie, job, facturi de plătit etc. Cu toate acestea, el alege să fie conectat la sine și ia decizii care mențin echilibrul interior – exterior. Noni își urmează pasiunea pentru artă, se întoarce din aglomerația orașului la casa bunicilor din sat, își crește copilul într-un mediu curat și în tot acest timp, le oferă și celorlalți din darurile lui.

Sursă : Noni Groove

Aventura lui Noni începe în ultimul an de studiu la Facultatea de Medicină Dentară din Timișoara, când, în loc de examenul de licență la specializarea Tehnică Dentară, acesta îl alege pe cel de admitere la Facultatea de Arte Vizuale. Arta îi este alături și în timpul practicii într-un cabinet de tehnică dentară, unde, pe lângă coroane și dinți, face sculpturi suprarealiste. Obținerea licenței marchează un moment important în viața lui: eliberarea din acea cutie imaginară în care cu toții ne închidem la un moment dat. „Eram că o pasăre în colivie și eram conștient de asta, în plus colivia avea o ușă la care am aflat că am cheia… Îți dai seama că am zburat cât ai zice dinte!”, mărturisește Noni.

Cu diploma-n mâna, Noni explorează lumea artei. Primul pas constă în crearea unei serii de picturi pe care le publică pe blogul propriu. Dorința de a-și împărtăși cu oamenii gândurile colorate îl încurajează să devină un artist stradal. Noni își așterne gândurile colorate pe străzile Timișoarei cu ajutorul unor proiecte culturale sau personale.

Între artă și copii există o legătură strânsă. Noni crede în puterea lor de creatori și se implică în numeroase proiecte dedicate acestora. În orașul natal, Pecica, el organizează primele ateliere de creație pentru copii. Cu ajutorul mamei și surorii lui, care sunt educatoare, îi învață pe cei mici să se exprime liberi. După mutarea în Macea, artistul își continuă activitatea la grădinița din comună și la alte două din Arad. Fiecare oră de atelier include mai multe activități precum desen, pictură, muzică, teatru, proiecții de film. Aici, copiii sunt lăsăți să creeze ascultăndu-și inuiția, iar artistul doar ii îndrumă spre autodescoperire.

În urmă numeroaselor workshop-uri susținute, Noni povestește: „În acești ani de organizat ateliere pentru copii, mi-am dat seama că n-am ce să-i învăț de fapt, ci doar să-i ghidez spre ceva. Dacă cineva are ceva să învețe pe altcineva, acela ar fi un copil pe un adult pentru că aceste făpturi miraculoase au tot ce noi am uitat pe parcurs și am vrea să ne aducem aminte.”.

În 2010, Noni își descoperă pasiunea pentru cântatul la chitară. Planetele se aliniază, iar un prieten al artisului își uită chitara acasă la acesta. Întrucât spiritul creator nu poate fi limitat, instrumentul îi face cu ochiul și artistul caută lecții de chitară online. Degetele se plimbă pe corzile chitarei cu la fel de multă ușurință cu care pensula o face pe pânza tablourilor. Artistul face cunoștință cu muzica în copilărie, unde este înconjurat de instrumente. El provine dintr-o familie cu înclinații muzicale, unde tatăl său cânta la vioară alături de ansamblul numit Păstrătorii tradiției.

Doi ani mai târziu, apare proiectul JamOnFish (numele provine din franțuzescul “je m’en fiche”). Alături de niște prieteni, Noni creează un jam session organic, care are la bază impovizația muzicală. Pentru a reda sunete desprinse din stilul psychill și trip-hop, membrii folosesc instrumente precum drâmba, chitară, djembe, darbuka, bongos-uri, didgeridoo, fluierul, sintetizatorul. Vibe-ul JamOnFish este purtat prin mai multe locuri din țară. Despre proiect, artistul spune că este nemuritor deoarece nu se desfășoară pe o perioadă determinată de timp, iar oricine vrea să cânte poate să se alăture membrilor existenți.

În 2018, Noni Groove lansează albumul I Am și pătrunde mai adânc în lumea muzicii. Este invitat la numeroase festivaluri precum Waha, Psylocibin, Plai Festival, Solar Seeds Transylvania și susține mai multe concerte în Timișoara, Arad, Oradea. Melodiile create de el aparțin rock-ului psihedelic. Cu ajutorul unei pedale de loop, artistul înregistrează efectele sonore dorite pe care le integrează în melodie. În muzica lui Noni se ascunde același mesaj de eliberare și expansiune spirituală, regăsit și în propriul stil de viață.

Pe lângă pensule și instrumente muzicale, Noni se mai joacă și cu focul pentru a se exprima artistic. Inspirat de jongleriile cu focul văzute pe o plajă în timpul unei călătorii, artistul își comandă materialele necesare și începe să explorez. La puțin timp după noua descoperire, este chemat la diferite evenimente pentru a crea spectacole vizuale cu ajutorul focului.

Despre semnificația acestuia, Noni dezvăluie: „E ca și cum jonglezi cu însuși soarele, focul e un element care purifică, dar care poate să și distrugă, la fel ca și celelalte elemente. Când înțelegi natura fiecăruia și nu te consideri stăpânul, ci mai degrabă partenerul, ia naștere o prietenie dincolo de lumea materială, menită să divulge cele mai naturale și puternice trăiri, ducând participanții într-o călătorie euforică, magică.”

Prin ochii lui Noni, viața este asemeni unei opere de artă. El își asumă responsabilitatea de a fi liber, cu plusurile și minusurile care vin la pachet odată cu aceasta. Dacă te întrebi care este secretul sau ce face diferit omul acesta pentru a trăi autentic, răspunsul îl găsești chiar aici, în povestea lui.

„Filozofia mea de viață este să stau departe de filozofiile de viață și să trăiesc fiecare moment de sine stătător, fără trecut sau viitor.”