Pictorul și arhitectul Petru Ceban s-a născut și a crescut la Soroca, un oraș din nordul Republicii Moldovei. În prezent locuiește la Geneva și proiectează case pentru unii dintre cei mai bogați oameni ai Europei.
,,Moldova are mulți oameni talentați, harnici și cu potențial, din păcate sunt prea multe bariere pentru unele categorii sociale.”
În urmă cu șapte ani, Petru Ceban, împreună cu soția Vera și fiica lor Ilinca locuiau la Chișinău, un oraș care nu-ți oferă foarte multe șanse de reușită, în ciuda potențialului uriaș pe care îl are acest petic de pământ din estul Europei. Chiar dacă erau înconjurați de oameni dragi, care te primesc oricând în casele lor și pun pe masă tot ce au ei mai bun, familia Ceban a decis să părăsească acest plai mioritic în căutarea unui trai mai bun, așa cum au făcut de-a lungul timpului sute de mii de moldoveni.
La Chișinău Petru nu a studiat arhitectura. După ce a terminat liceul părinții l-au încurajat să aleagă o carieră de viitor, iar în acel moment arhitectura nu era considerată o meserie de viitor. În 2000 a absolvit Facultatea de Marketing, s-a angajat, dar foarte curând și-a dat seama că locul de muncă și salariul pe care îl câștiga, nu vor putea să-i asigure un viitor prosper. Așa că și-a găsit un alt job. Timp de aproape 15 ani a importat mașini din Europa. A parcurs mii de km pe drumurile Europei, dar toate l-au dus acasă.
,, Din cauza sau datorită jobului meu am venit în Elveția.” povestește Vera. Dintr-o țară mică și săracă, din punct de vedere economic, în care de cele mai multe ori, ajungi cineva, doar dacă părinții tăi sunt suficient de sus din punct de vedere social și are cine să pună o vorbă bună pentru tine, din păcate este un adevăr dureros. La polul opus este o țară la fel de mică, dar de data aceasta bogată, gata să-ți ofere o mulțime de oportunități, în ciuda statutului tău social, tot ce trebuie să faci este să muncești pentru a ajunge oricât de departe îți dorești. ,,Trebuia să se ocupe cu ceva. Să-și găsească un job nu era simplu, am zis ca e ocazia ideală în care să învețe ceea ce-și dorea dintotdeauna-arhitectura.”
Au urmat trei ani de provocări, cu examene și proiecte făcute în miez de noapte, toate pentru ca visul să devină realitate. În 2018 a absolvit facultatea de arhitectură de la Haute École Du Paysage, D’ingénierie Et D’architecture De Genève, una dintre cele mai cunoscute facultăți de arhitectură și inginerie din Europa.
,,Desenul, la fel ca și arhitectura este o pasiune din copilărie, pe care nu aș fi îndrăznit să o dezvolt în Moldova.”
Drumul spre reușită este lung, presărat cu multe obstacole, dar tot ce trebuie să faci este ,,să muncești mult și continuu”. Iar atunci când ți se oferă o oportunitate, trebuie să profiți de aceasta. ,,Niciodată nu e prea târziu să revii la ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna.” Un workshop de pictură în acuarelă, cu un pictor cunoscut în lumea artei, Eugeniu Gorean a fost primul pas. A fost un cadou primit de la soția lui, dar care a adus la suprafață o dorință, pe care a avut-o din clipa în care profesoara de desen i-a pus pensula în mână.
Toate tablourile le pictează noaptea, după câteva zile în care sunt puse cap la cap toate ideile. Un proces care are nevoie de timp și liniște, iar câteodată e puțin cam dificil, când ai doi copii care au nevoie de atenția ta. Acuarela este tehnica căreia i-a rămas fidel. ,,La celelalte tehnici poți să pui straturi, poți să revii, să schimbi ceea ce nu-ți place”. Acuarela necesită răbdare ca foaia să se usuce, după care treci la pasul următor, în care apar micile detalii, cele care fac diferența. Drumul de la un vis al copilăriei, la punctul în care poți să spui că ai realizat ceva remarcabil este lung, dar Petru Ceban a reușit să parcurgă deja o bună parte a acestuia, ,,întotdeauna este loc de mai bine.” A participat la mai multe expoziții din Elveția, Franța și Italia. Iar tablourile lui au ajuns în colecții personale în SUA, Franța, Italia, Moldova, etc. În 2020 a fost selectat pentru a face parte din echipa Elveției, la Fabriano in Acquerello din Italia, expoziție internațională de pictură în acuarelă. În fiecare an aceasta adună cele mai bune tablouri din întreaga lume.
Nu este ușor să-ți urmezi pasiunea atunci când ai o familie, un loc de muncă, care îți consumă cea mai mare parte a timpului. Cu toate acestea, dacă îți dorești cu adevărat și continui să visezi, chiar și cu ochii deschiși, orice vis poate deveni realitate. Sunt mulți care își doresc, dar puțini sunt cei care reușesc cu adevărat.,,Nu renunța niciodată la visele tale, indiferent cât de naive ar fi. Chiar dacă le-ai neglijat o perioadă, niciodată nu e prea târziu, dacă îți dorești ceva cu adevărat.”