Roxana Botu este o tânără de numai 21 de ani din București. Ce o face deosebită este faptul că a excelat la un sport care este preponderent pentru băieți: skateboardingul. Roxana se dă pe skate de aproximativ 6 ani și este singura fată din România care a ajuns să facă performanță din acest sport. Participă des la concursuri și la cele mai multe primește câte un premiu. Eu o cunosc pe Roxana de aproximativ 3 ani și jumătate și am observat că nimic nu o oprește de la a se da pe skate: nici vremea, nici oamenii, nici chiar loviturile, care pe mulți dintre noi ne țin acasă câteva zile, dacă nu vorbim de lovituri serioase.

Roxana, locul 2 la amatori, 2018

  2015 a fost anul care, pentru ea, a fost decisiv în cariera ei de skateboarderiță. Cu nu foarte multă experiență pe skateboard, Roxana s-a gândit să încerce un trick care i-ar putea urca brusc popularitatea în țară. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost așa cum s-a așteptat ea.

Era octombrie cred, pentru că era destul de frig afară. Am fost cu un prieten bun de-al meu că mi-a zis de un spot tare la care puteam să încerc niște trick-uri. Am mers în parcul Cișmigiu pe la prânz și ne-am propus să filmăm până seara. Totul a mers super până m-am gândit să încerc flip. Nu mi se părea așa complicat flipul la 7 scări, știam că pot să îl dau. Mi-a luat câteva try-uri până aproape l-am dat. Când eram sigură că o să îl dau, picioarele mele cumva nu au mai cooperat. Am sărit peste toate cele 7 scări, ba chiar am prins perfect flipul, dar m-am lăsat prost pe un picior și atunci s-a întâmplat. Mi-am rupt ligamentele și meniscul de la genunchiul stâng, dar nu mi-am dat seama. Am simțit puternic acea durere, dar credeam că de la impact. Am mers către casă și am stat vreo săptămână până să îmi dau seama, atunci mama m-a dus la urgențe și mi-au pus diagnosticul: nu mă voi mai putea da pe skate următorii 2 ani.

Roxana Botu, mai 2020

Povestea Roxanei este impresionantă pentru că a avut puterea să facă tot ce este necesar pentru a-și transforma pasiunea într-un stil de viață. Cu toate că anumite aspecte i-au stat în cale: vremea, faptul că era singura fată din skatepark și nu avea cu cine să se antreneze sau diferitele răni care au făcut-o să piardă timp prețios cu recuperarea, aceasta s-a antrenat cât a putut de mult.

După doi ani de stat pe la spital și pe acasă și după sute de ore de exerciții, Roxana era tot cu gândul la ce o să facă din pasiunea ei după această perioadă dificilă. Cei doi ani au trecut și primul ride de după i-a readus Roxanei pofta de skate, chiar dacă nu mai avea aceeași condiție ca înainte. Acum, Roxana era nevoită să poarte o orteză care să îi mențină rotula în interiorul genunchiului la un posibil accident.

E mai greu pentru mine să evoluez acum, având în vedere că orteza are aproape 1.0 kg, dar nu este imposibil. Uneori simt că o am pe picior și mă incomodează, dar alteori uit de ea și mă dau ca și înainte.

Roxana, mai 2020
Un sesh normal al Roxanei la skate, 2017

Roxana ne mărturisește că acest hobby a fost un vis de-al ei de când avea 5 ani, când a primit primul skateboard. “Era un skateboard no-name, nici măcar Rco, cu roți care se învârteau foarte greu și cu o placă foarte groasă. Nu știam la vremea aceea că există plăci de skate mai bune decât a mea.  Mă dădeam singură în spatele blocului și aproape în fiecare zi mergeam acasă plângând pentru că am picat. 

În 2017 am cunoscut-o pe Roxana și eram uimită de cât de multe trick-uri poate să facă, fiind fată și știindu-i și povestea cu accidentul din 2015. În perioada următoare am început șă ieșim foarte mult și să filmăm clipuri împreună. În 2018 aceasta a evoluat foarte mult și a participat la diferite concursuri care au motivat-o mai mult. De asemenea a fost și într-un trip de skate cu o parte din cei mai buni skateri din România, moment în care a vizitat diferite țări, printre care Bulgaria, Ungaria, Praga și a excelat pe diferite elemente.

În cei 6 ani, Roxana a participat la diferite concursuri și a primit diferite premii, printre care: locul 2 la concursul Bastion Session 4 de la Alba Iulia din 2018, locul 2 la UBB Fest în 2018 la categoria amatori, locul 3 la Trick it Up în 2018, Best Trick la Trick it up în 2019, best trick la Baia Mare Skate Fast Contest în 2019 și multe altele. A participat la diferite concursuri și în afară, unde a concurat alături de skateri cunoscuți la nivel mondial, printre care: Paola Flores, Cata Diaz, Rianne Evans, Rachelle Vienberg.

În 2019, aceasta s-a decis că ar trebui să își ducă pasiunea la un alt nivel, de aceea a luat o decizie importantă pentru cariera sa: a decis să se mute în Barcelona definitiv, pentru a se putea da pe skate indiferent de condițiile atmosferice sau de sezon. Barcelona este capitala europeană a skateboardingului și este dotată cu peste 20 de skatepark-uri și alte sute de locuri unde poți să te antrenezi.

Știam de mult că vreau să mă mut în Barcelona. România e o țară moartă în privința asta și aici pierzi foarte mult timp din cauză la condițiilor atmosferice și la dotările pe care le au skatepark-urile. Eu mă dau în general pe Bowl și în România nu găsești așa ceva, deci practic, oricine ar excela la acest element, nu se poate antrena. Pentru mine Barcelona este și o oportunitate de viitor pentru că după ce învăț mai bine limba, vreau să îmi continui Masterul pe Design interior și să lucrez pe domeniu, lucru care în România era puțin probabil.


Roxana a luat aceste decizii pentru a-și putea transforma visul în realitate. Chiar dacă la început i-a fost greu să se acomodeze în Barcelona cu orașul, cu locurile de muncă sau cu limba, aceasta a evoluat foarte mult în cele 7 luni de când s-a mutat. Rezultatele sunt vizibile foarte ușor și pe Instagramul ei, unde postează foarte des diferite clipuri.

În ultima perioadă, Roxana a trebuit să renunțe la skate din cauza pandemiei, deoarece Barcelona este sub stare de urgență, iar părăsirea locuinței fără un motiv justificat se sancționează cu 1000-1500 Euro. Cu toate acestea, ea s-a antrenat în continuare și speră chiar că va putea participa la un concurs care se pregătește în Barcelona în octombrie 2020.