„Centimetrii contează?”. Așa a sunat o postare publicată pe Facebook la începutul lunii martie 2020. Aceasta prevestea debutul campaniei educaționale “Doar educația poate trata România!” pe care Ștefan Mandachi urma să o demareze. Planurile erau mărețe: cea mai mare școală gratuită din Moldova. Cum? Prin donații caritabile. Însă pandemia de coronavirus a înghețat întregul plan al construirii unei mega-școli, aducând în colaps ușor-ușor fiecare sector.
Ștefan Mandachi a copilărit și locuiește și în acest moment în satul Sfântu Ilie. Localitatea este atestată încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare și face parte dintr-un județ cu o frumusețe aparte și anume Suceava. A absolvit Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în acest moment îmbină avocatură cu mediul de afaceri.
Manifestul „România vrea autostrăzi” sub sloganul #șîeu ca formă de protest împotriva lipsei de autostrăzi din România a devenit fenomenul cel mai viral în mediul online în martie 2019. Inițiativa suceveanului a fost singura de acest fel din România, Ștefan Mandachi construind primul metru de autostradă din Moldova din resursele personale.
A ales domeniul de antreprenoriat, deoarece afirmă el, i se potrivește cel mai bine:
„Îmi doream libertate totală și am simțit întotdeauna că în școală nu se încurajează libertatea. Am găsit independența în antreprenoriat și nu vreau să mă mai despart de vocația vieții mele.”.
Drumul succesului nu e niciodată simplu și rapid, iar piedicile n-au ezitat să apară.
”E foarte greu într-o societate care are în urmă traumele comuniste, în care cu toții au fost salariați, să ne comportăm acum liber.”.
Mulți i-au subestimat abilitățile și au refuzat să creadă că va găsi succesul în mediul privat. Totuși, timpul i-a fost aliatul lui principal și a arătat că orice e posibil dacă zilnic muncești câte puțin la planul tău.
Experiența de viață acumulată până la vârsta de 34 de ani și faptul că a avut șansa ca destinul să-l poarte prin multe locuri ale lumii, dar și oportunitatea de a cunoaște maeștri ai dezvoltării personale și spreakeri motivaționali precum: Tony Robbins, Brian Tracy, Lorand Soares, toate aceste au cântărit mult la omul care este el astăzi. Un român care vrea o schimbare a societății, iar acest lucru consideră el că pornește de la educație.
”Nu Coronavirus este cea mai gravă pandemie la noi, ci lipsa de educație. Această lipsă trage după ea toate celelalte pandemii: lipsurile din sănătate, lipsurile din justiție, lipsurile din infrastructură.”
Chiar dacă planul construirii unei unități de învătământ a fost blocat pentru moment, spiritul civic al antreprenorului a făcut ca proiectul să se îndrepte spre a vindeca oamenii afectați cu virusul CoVid-19. Așadar, Ştefan Mandachi a precizat că toţi banii strânşi în cadrul acestei campanii, prin scoaterea la vânzare a fiecărui centimetru din primul metru de autostradă pe care l-a construit în Moldova, la ieşire din Suceava, sunt gestionaţi prin Crucea Roşie pentru a învinge în lupta împotriva virusul.
Rodul muncii lui are la origine firea bătăioasă și determinată, iar din acest motiv putem vorbi despre cea mai mare strângere de fonduri inițiată de o persoană fizică în 40 de zile în România, mai precis 1,4 mil.de euro. Simpli români, dar și personalități de renume precum Nadia Comăneci, Gică Hagi, Gică Popescu, Simona Halep, Ecaterina Szabo au dat exemplu de solidaritate și au fost convinși de dorința lui Ștefan Mandachi de schimbare.
În final, s-a dovedit că centimetrii contează. Pentru fiecare centimetru de autostradă donat (1 cm = 10 euro) au fost achiziționate numeroase echipamente necesare sistemului sanitar.
Totuși, manifestul #șîeu nu-și va găsi sfârșitul odată cu încheierea pandemiei. Tenacitatea puternică și sălbatică pe care Stefan o deține în sânge nu-l va lăsa să abandoneze proiectul care a născut în mintea lui inițial. Campania ”Ne revenim prin educație din Coronavirus” va fi următorul obiectiv pe care îl va demara odată cu ieșirea din criza generată de virusul care a îngenunchiat o lume întreagă. Un lucru este cert, acest om nu se va opri până nu va ajuta oamenii în nevoie atât cât îi stă în putință.
Și încă un pic.