Vreau să ridic pasiunea pentru biciclete la rang de profit.

Marius Peștean

Are 18 ani, o pasiune imensă pentru ciclism și își dorește ca la un moment dat să își deschidă propria afacere – un service și totodată, un magazin de biciclete „cu de toate pentru toți”.


începuturi

Pasiunea lui Marius pentru biciclete a luat naștere în urmă cu 5 ani. Descoperise pe YouTube niște videoclipuri cu bikeri cunoscuți, care executau câteva sărituri în aer și câteva scheme pe rampe. I-a plăcut mai mult decât orice altceva. Și i-a venit o idee.


Cred că pot folosi bicicleta ca mijloc de transport.

Se deplasa pe gratis de acasă, unde stătea cu bunicii, până la mama sa, la o distanță de 4 km.


Preferam să ajung repede, fără bătăi de cap pe drum, fără cheltuieli de bani pe drum, fără busuri, fără taxiuri.

Marius Peștean povestește că prima bicicletă „nu era nu știu ce, dar își făcea treaba”. În prezent, deține 3 biciclete, dintre care 2 „grase”, model de bicicletă pe care și l-a dorit de îndată ce l-a vazut la un prieten bun de-al său. Aceste modele de Pegas au cadru de oraș, roțile mari, „fancy” și o șa pe care poți sta foarte comod. A reușit să își strângă bani pentru a-și realiza micul lui vis.

Le folosește aproape zilnic, se relaxează pedalând și îl ajută să își îndeplinească nevoile precum mersul la muncă sau la cumpărături.


Când mai mergeam la câte un majorat sau ajungeam într-un grup cu mai mulți, unii ziceau «Uite, tipul acela ce are bicicleta aia așa mare și are nu știu ce geacă»


un salt practic

Tot din nevoie a început să exploreze și partea de mecanică. A preferat să economisească bani și să își regleze singur bicicleta. La început făcea reglaje mărunte. A învățat să își regleze frâna, apoi schimbătorul și ușor-ușor și alte piese. La momentul respectiv, singurul ajutor pe care îl avea era Internetul. Se uita la tutoriale și încerca să reproducă ceea ce vedea în videouri. În prezent, a ajuns să cunoască „80% din tot ce înseamnă mecanică de biciclete”.

Pentru a completa lista, mai trebuie să exerseze reglajele la roți și partea de suspensii.

A lucrat la Pegas Iulius Mall ca mecanic de biciclete, unde și-a finisat cunoștințele.


Am început să cunosc mecanici din firmă și i-am mai întrebat pe ei, mi-au dat sfaturi și am perfecționat lucrurile pe care le știam deja.

Pe de altă parte, a intrat în contact și cu alți bicicliști și mecanici din oraș.

Deși lucra zilnic la Pegas fiindcă era singurul mecanic, reușea să împace treaba de la magazin cu liceul.


Am lucrat la Pegas din ianuarie 2019 până în noiembrie 2019. Mă descurcam și cu școala. Era când mă duceam după ore, era când mergeam la 1 oră – 2 distanță după ce terminam școala. N-au fost niciodată probleme.

În momentul de față, este angajat la magazinul de articole sportive și biciclete, Sport Guru, de pe strada Ploiești.

Acum, are suficient de multă experiență.


Dacă vii cu ea (n.r bicicleta) lego, ți-o fac întreagă.

În curtea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca

experiențe

Pentru el, orice plimbare cu bicicleta este o experiență plăcută, însă are o amintire de care își aduce aminte cu drag.


Cel mai tare lucru pe care l-am făcut până acum a fost o drumeție de 78 de km în total, din Cluj-Napoca până la Topa Mică, dus-întors. Am fost pentru niște plăcinte până la Topa Mică.

Și râde.

Cea mai neplăcută întâmplare legată de biciclete a fost atunci când își ajusta cauciucurile. Din cauza unei mici erori, în timp ce își umfla roțile, „m-a plesnit o bucată de cauciuc peste față”.

Cu privire la experiența de biciclist în trafic, Marius spune că trebuie să fii puțin „nebun” sau să ai curaj, dar pentru el, acest lucru este unul obișnuit. Știe cum să circule și cunoaște regulile.


Pot să merg și cu ochii închiși și nu am nicio problemă.

La plimbare prin Cluj-Napoca

În altă ordine de idei, poate fi complicat să te afli printre mașini, pentru că mulți șoferi nu au respect pentru bicicliști, spune Marius.


Mulți bicicliști au reputația proastă pentru că trec pe roșu, merg printre pietoni, fac sărituri și giumbușlucuri pe stradă, ceea ce nu ai voie. Obligația cicliștilor în oraș și în general este să aibă mereu roțile pe sol.


costuri

Pasiunea pentru ciclism nu este foarte ieftină atunci când îți dorești siguranță și calitate. De pildă, un set de plăcuțe de frână entry-level poate costa 50 de lei, pe când niște plăcuțe mai noi, ceramice, 300-400 de lei.


Per total, nu-i un sport ieftin, mai ales dacă vrei să mergi spre profesionism, să avansezi, să știi că ești mereu în parametri pro.

Pe parte de oraș, Marius se simte „destul de profesionist”. De aceea își dorește să avanseze spre zona de mountain biking, respectiv off-road.


În plus, să mergi cu bicicleta în natură e altă senzație.

Așadar, următorul său proiect din viitorul apropiat este cumpărarea unei biciclete MTB.

Și-a investit banii câștigați cu multă grijă. Prima bicicletă fat bike pe care și-a achiziționat-o a costat 2.400 de lei, la care a adăugat 1.400 de lei pentru anumite modificări ulterioare. Bicicleta MTB pe care și-o dorește acum se ridică în jurul sumei de 800-900 de euro.

Bicicleta pe care și-o dorește Marius pentru viitorul apropiat

Dar, de multe ori, s-a orientat pe principiul „Să dau o viață nouă chestiilor vechi sau chestiilor care nu le mai trebuie oamenilor sau pe care vor să le vândă”. De asemenea, „m-am orientat, de multe ori, să arate bine o piesă. Dacă a fost îngrijită sau nu a fost foarte forjată, e clar că o să meargă bine”.


planuri

În viitor se vede la fel, cu aceeași pasiune aprinsă pentru ciclism și mai mult de atât, se vede realizat cu propriul business. Chiar dacă există multe magazine de biciclete, Marius este încrezător că va reuși să se afirme în acest domeniu. Este de părere că încă un magazin ar face față pieței.

Și-a imaginat deja cum și-ar dori să arate magazinul lui și cum să fie structurat.


Aș vrea să fie un magazin mai diferit, în sensul în care aș vrea să am oameni specializați pentru fiecare tip de ciclist. De exemplu, pentru BMX, pentru cursiere, etc.

Vrea ca sediul firmei să fie în Cluj-Napoca, dar nu exclude posibilitatea de extindere în mai multe zone alte țării.

Marius îi sfătuiește pe cei pasionați de acest sport să continue, pentru că într-o bună zi, cu interes și muncă, „vor avea ce își doresc, exact așa cum își doresc”.


E bine atât pentru fizic un sport cât și pentru psihic și ai o pasiune, îți ocupi timpul cu ceva.

Succes, Marius!