Roman Cuciuc, în vârstă de 38 de ani, locuiește în Cluj-Napoca, locul unde a reușit să-și deschidă propriul magazin de bere artizanală. Prin intermediul acestuia, el dorește să aducă un produs natural și de calitate oamenilor, însă viziunea lui nu se oprește aici.
„Un băiat perseverent, un băiat care nu se ascunde de probleme, care consideră că problemele sunt cea mai bună oportunitate” este modul în care Roman se descrie în momentul în care l-am rugat să-mi spună povestea lui.
A fi tânăr nu este un lucru ușor. Unii încearcă să se descopere pe ei înșiși, iar alții și-au creat deja o viziune clară asupra viitorului lor. Au idei mărețe pe care vor să le pună în practică și, astfel, decid să înfrunte lumea largă și să-și îndeplinească visele, iar Roman nu reprezintă o excepție.
El s-a născut în Republica Moldova și a plecat de tânăr din țară. „De la 23 de ani, 24 de ani am început să plec din țară și tot timpul am fost pe drumuri”. A simțit și o nevoie de a fi cât mai liber. A ajuns în țări precum Rusia, Anglia și Spania și a căutat numeroase soluții și metode de a-și îndeplini visul. „Am căutat soluții cum să fac un business, un business care să reprezinte o imperie, un business care să fie renumit, un business care să fie, cu drag, căutat de alții și să-l transform într-o franciză”.
Fiind plecat în diferite țări, nu i-a fost întotdeauna ușor și a trebuit să se adapteze. „M-am adaptat foarte greu la început, până am învățat anumite metode de cum trebuie să supraviețuiești sau cum să te înrolezi într-o anumită țară deoarece totul e nou și necunoscut: noi legi, noi oameni, religie nouă, mâncare nouă, orice nou.” De fiecare dată a început de la zero, neavând „niciun prieten” alături, dar crede că asta l-a întărit.
Într-un final, a ajuns în România, iar ceea ce l-a adus aici, în Cluj, este dragostea. „Ultima femeie de care m-am îndrăgostit și care a zis clar ca ea din România nu pleacă, m-a adus aici.” Iar aici a reușit să se integreze mult mai repede. „În România mi-a fost mult mai ușor pentru că limba îmi este maternă și am putut să-mi exprim ideile mult mai bine și mai convingător”
Începuturi
„… În România nu m-am gândit niciodată că o să am o companie, nu m-am gândit niciodată că o să am o echipă de încredere și dedicată, nu m-am gândit niciodată că o să ajung la nivelul ăsta de acum…și, totuși, sunt aici.”
Prima dată a încercat să-și găsească un job în domeniul IT, însă acest lucru s-a dovedit a fi zadarnic . „Am încercat să mă angajez ca IT-ist la anumite companii și n-am fost privit, de nicio formă, ca un potențial angajat. M-am simțit de foarte multe ori neplăcut și tratat cu indiferență.”
Atunci a ajuns la o concluzie clară și anume că nu va lucra pentru nimeni în România și-și va face propriul business, urmând câțiva pași bine definiți.
Primul pas a presupus cercetarea pieței. Roman a studiat nișele libere, trendurile din cadrul acestora, cererea, oferta și, mai ales, a căutat problemele pe care toți ceilalți le evită. „Am căutat acele probleme pe care mulți evită să le repare. Ele reprezintă acea nișă goală spre care am realizat că trebuie să mă îndrept pentru a avea succes. Am vrut să aduc ceva nou.”
Cel de-al doilea pas a fost decizia. „Realizarea unui business înseamnă luarea unei decizii asupra direcției pe care vrei să urmezi. Și asta am făcut. Apoi am acționat zilnic deoarece acțiunea reprezintă business-ul pe care îl dezvolți.”
Al treilea pas a fost jurământul față de el însuși. „Cât de greu îmi va fi, eu voi reuși” este ceea ce Roman se gândea de fiecare dată când greutățile deveneau din ce în ce mai apăsătoare. „Greutăți o să fie foarte multe, iar în momentul când ele apar, te oprești o clipă, închizi ochii, deschizi mintea și-ți recitezi jurământul. Apoi te ridici și te apuci de treaba mai departe!”
Astfel, în 20 mai 2017, a apărut Beer’s Point, locul unde se regăsesc toate berile artizanale din România.

Aici, Roman vinde berile la sticlă și la draft. Din dorința de a oferi clienților posibilitatea de a savura o bere artizanală proaspătă acasă, s-a trecut de la un mecanism de îmbuteliere a berii în butoi, la recipiente mai mici de 1-2 litri, dar și recipiente pet. Dozatoarele folosite au fost proiectate și patentate în Rusia, fiind cele mai bune de pe piață. Văzând că acest sistem este nou în România, Roman a făcut un contract cu producătorii din Rusia pentru a deveni distribuitor pe România. „Și de aici am început, cu credința că Beer’s Point se va deschide, pe termen scurt, pe bază de franciză în mai multe orașe din România, dar a fost un eșec.”

A realizat că un astfel de business nu va funcționa în România așa cum se întâmplă în țări precum Rusia, Ucraina sau Republica Moldova. „Atunci s-a lucrat la un sistem de automatizare adaptat pentru piața din Europa, un business în care să deținem control, să existe o ușurință în coordonarea lui, mobilitate și cel mai important lucru, self-service. Așa am început să lucrăm la platforma Tap Point și, în curând, o să o testăm cu toții.”
ECHIPA
„O parte din echipă am reușit să o strâng împărtășind o bere împreună la magazin”
Beer‘s Point nu a reprezentat doar un simplu magazin în care oamenii întră, își cumpără bere și apoi pleacă. Roman și-a dat seama de acest lucru în momentul în care a observat că poate să stabilească o conexiune cu oamenii prin intermediul magazinului. S-a gândit să-și atragă, astfel, echipa deoarece „berea este un produs colectiv”.
Cu toate că strângerea echipei a fost cea mai grea parte, Roman nu și-a pierdut speranța. El s-a ghidat mereu după vorba „Cere și ți se va da” și crede cu ardoare că „dacă tu dai ceva de la tine, tot timpul primești de zeci de ori mai mult înapoi.”
Clientela magazinului era specifică, iar berile fiind mai scumpe, veneau și oameni mai înstăriți care își permiteau să-și cumpere o bere mai specială, iar mulți dintre ei lucrau în domeniul IT, exact ceea ce îi trebuia lui. „Și, clar lucru, cu perseverență și neavând rușinea, întrebam pe fiecare : Ce lucrezi?, Ce faci? Dacă vedeam că e exact ceea ce caut eu, automat îl chemam la o bere în oficiu și îi ziceam Hai să vorbim puțin. Am un proiect, nu am bani și caut echipă.”
Așa a ajuns să bea sute de beri și să discute cu sute de oameni, iar dintre aceștia, câțiva au ajuns să facă parte din echipă, „o echipă care gândește exact ca mine, o echipă care este dedicată, disciplinată, care este corectă, care pune în valoare timpul, cunoștințele și respectul. Astfel mi-am găsit oameni care au atins, cu gândul, viziunea mea.”
PUNEREA IDEILOR PE HÂRTIE
„La început oamenii au fost foarte sceptici, extraordinar de sceptici. Doar având o idee, e foarte greu să-i convingi pentru că ei văd un singur lucru: cât timp proiectul ăsta poate să le aducă bani, asta e tot ce puteau să vadă. Am înțeles că degeaba povestesc despre o aplicație, despre automatizare, despre problemele pieței, oamenii oricum nu te băgau în seamă. Lor le trebuia ceva concret.”
Astfel s-a ivit o altă modalitate la care Roman a recurs pentru a atrage lume în proiectul său, și anume ilustrațiile. A înțeles că, prin vizual, există șanse mult mai mari ca oamenii să-și formeze o idee concretă prin care să-i înțeleagă conceptul. „Trebuia să găsesc o persoană care putea, pur și simplu, să deseneze ideea pe care eu voiam să o pun pe piață, pentru că și soft-ul acela trebuie să lucreze cu ceva real, cu un dozator real, cu un stand real. Atunci am început să desenăm ceea ce va fi pe piață, produsul final. De aici a început să crească echipa mult mai ușor.”
Și a reușit.
A intrat pe LinkedIn și a trimis la cinci oameni un scurt mesaj: „Am nevoie de ajutorul tău. Te rog frumos, dacă ai putea să mă ajuți, o oră pe săptămână, tot ce trebuie să faci, este să desenezi. Ești de acord?”, iar unul dintre ei a acceptat. „Și voilà! Asta a reprezentat cea mai mare reușită a mea”. Acea persoană a realizat niște schițe ale proiectului și, desenând, și-a dat seama de viziunea lui Roman. „Ah uite, deci asta vrei să faci tu cu adevărat”.

A arătat aceste schițe și oamenilor care veneau în magazin să cumpere bere. „Dacă găseam oameni potriviți pentru proiect, îi chemam la o bere, în birou, și le arătam desenele Uite ce vrem să punem noi pe piață.”
Întregul proces de adunare a unei echipe l-a ajutat pe Roman în mai multe privințe. „Am prins curajul să întreb fără să-mi fie rușine. Întrebarea mereu își găsește răspunsul, cere ajutorul și cel ce poate, te va ajuta și nu te supăra dacă va refuza.”
INDUSTRIA BERII ARTIZANALE ÎN ROMÂNIA
Berea artizanală a ajuns și în România, unde, ia proporții din ce în ce mai mari. Este un fenomen în creștere, iar acest lucru îl confirmă și Roman. „Din 2017 până în 2020 s-a ajuns de la 9 berării artizanale la aproape 70. Este o evoluție destul de mare.”
Dar, odată cu creșterea numărului de berării, apar și numeroase probleme, cea mai mare dintre ele fiind lipsa materiei prime care să fie fabricată în România. „Toată lumea se gândește cum să facă bere, dar nu avem o fabrică care să facă malț, nu este nimeni care să crească hamei sau să crească propria drojdie. Totul este importat. Dacă ne-am produce propria materie primă, prețul berii artizanale ar scădea semnificativ.”
Deocamdată Roman consideră că „totul este un haos”, iar mulți oameni văd această industrie ca pe o „modalitate de a face bani” și nimic mai mult. „Acum este un trend, dar cred că din cauza pandemiei și a crizei ce va urma, numărul de berării se va reduce, iar cei ce vor rămâne pe piață vor fi cei care vor produce bere de calitate.”
Chiar și restaurantele și magazinele de retail au arătat un interes sporit în acest sens, dorind să vândă, pe lângă bere de comerț, și bere artizanală. Însă și aici există câteva dificultăți. „Beer’s Point a vorbit cu foarte mulți berari, iar problema e că nu te poti axa în piață doar pe restaurante, ele cumpărând doar de la cei care își mențin calitatea și nu renunță la ei. Astfel, când apar noi berari, ei nu mai pot colabora cu acel restaurant. Iar când vine vorba de magazinele de retail, berile nu sunt păstrate in conditii optime, iar asta reprezintă un risc pentru berari.”
De aceea, prin platforma Tap Point, Roman vrea să ofere un sistem care să limiteze toate aceste probleme apărute în industrie. „Am lucrat la un astfel de sistem care să fie foarte aproape de orice consumator, produsul să fie păstrat rece, platforma pe care o facem să fie mobilă și să dăm posibilitatea clientului să guste acea bere scumpă. Noi sperăm că sistemul este un pas foarte mare pentru cerere, pentru berari și pentru ofertă.”
Platforma TAP POINT
Odată cu adunarea echipei, a început și dezvoltarea platformei Tap Point.

Cel mai important aspect al acestei platforme este faptul că permite clientului să guste produsul, înainte de a-l cumpăra. „ Lumea este foarte sceptică, iar sistemul Tap Point îți permite ca , printr-o sumă mică, o investiție mică, să guști produsul, iar dacă îți place, să îl poți cumpăra. Lumea iubește să testeze pentru a fi sigură de produsul în care investește.”
Din punct de vedere tehnic, Tap Point este un sistem de automatizare care funcționează pe baza monedelor virtuale numite NodCoin. Acestea sunt preplătite de către clienți și încărcate pe un card care poate fi folosit în toate locațiile unde este prezent acest sistem. Nu este nevoie de card bancar sau bani cash.
Echipa s-a asigurat că platforma prezintă un nivel de securitate maximă care permite ca datele clientului sa fie foarte bine păstrate. „Asta a fost partea cea mai grea. În timp, noi am pus accent și punem accent pe securitate.”
Cu toate acestea, Beer’s Point nu a ieșit din ecuație, el reprezintănd „tot ceea ce înseamnă partea de hardware: frigidere, dozatoare, stand-uri, containere, iar Tap Point reprezintă partea de software.”
La momentul actual, proiectul Tap Point este 80% gata. „Eu zic că este o cifră foarte mare, este o cifră foarte bună, dar nu este de ajuns ca să intrăm pe piață. Sunt start-up-uri care ies pe piață cu procentaje mult mai mici, căutând investitori și cerând ajutor financiar extern. Tap Point este construit cu oameni dedicați și zero bani până în ziua actuală.”
Datorită virusului COVID-19, lansarea proiectului a fost amânată pe un termen scurt….Oare de ce? Au apărut noi probleme economice pe piață pe care echipa le-a văzut ca oportunitate de a realiza noi îmbunătățiri în proiect. „Această pauză ne-a întărit ca echipă, s-au întărit relațiile dintre noi, încrederea, dorul. S-au făcut schimbări mari pe partea partea de logistică, partea de marketing, dar și pe partea de soft, proiectare și vânzare, fapt care va demonstra că Tap Point se va prezenta pe piață în forțe sigure”.
DE LA O SIMPLĂ ECHIPĂ LA O ADEVĂRATĂ FAMILIE
Odată cu trecerea timpului, membri echipei s-au împrietenit între ei, iar cel mai important lucru pe care l-au dobândit este încrederea. Toți „se apreciază între ei și se simte asta”. Roman îi consideră „cei mai buni prieteni” din viața lui.
„Eu în viață n-am avut așa oameni dedicați, care să mă ajute zilnic și care să împărtășească cu mine munca. E unica echipă care, pentru mine, s-a transformat într-o familie. Nu e un business, nu e un start-up, nu e un garaj în care ne-am îngrămădit și hai să facem. Nu. Aici deja vine vorba de o adevărată familie”.
O privire asupra viitorului
Beer’s Point și Tap Point reprezintă doar niște etape pentru echipă și acesta este doar începutul.
„Tu vrei să fii cu noi?”
Există mii de tineri în România cu potențial foarte mare, cu idei și cu abilitatea de a construi lucruri frumoase, iar Roman vrea să reprezinte un sprijin pentru aceștia.
„Dacă un tânăr are o idee și vrea să o îndeplinească, noi vrem să-l ajutăm. Ei trebuie doar să vină, să lucreze gratis, așa cum lucrează toți, pentru că doar lucrând gratis, vezi cu adevărat problemele și, mai ales, simți durerea. Durerea este arma care îți poate omorî visul. Aici trebuie luată o decizie, să alini durerea prin muncă zilnică și să mergi spre visul tău sau să renunți în fața acesteia și să te afunzi în regret. Când ai bani în spate, oricine zice că Da, cu bani se face orice și se poate face ușor, dar acolo nu există pasiune. Pasiunea se formează prin credința depusă în muncă. Orice realizare mare are în spate o pierdere mare. Trebuie să suferi foarte mult, să ai încredere în tine, iar dacă pasiunea ta trece peste toate aceste probleme, peste toate durerile astea, produsul tău are viitor.”
Pentru cei care au o viziune asupra viitorului lor, Roman dorește să le ofere un sfat:
„Te rog, dacă ai un vis, ține-te de el, ai grijă de el și transformă-l în realitate.”