Sunt sigură că fiecare dintre noi a văzut măcar odată în viață un câine maidanez. Cum a ajuns acel câine în stradă? Simplu: abandon.
Puțini oameni știu că în 5 ani, un câine al străzii poate duce la peste 10.000 de alți câini, asta dacă supraviețuiesc toți. Din păcate România stă foarte prost la acest capitol. Rata abandonului este foarte mare, iar legea nu este aplicată. Și totuși, cine se ocupă de animalele străzii?
Raisa Ludoșan este tânăra din Cluj care face tot posibilul să combată acest fenomen. Din 2016 și până în prezent a salvat mai bine de 600 de câini abandonați. Raisa este groomer formator la Școala de Toaletaj Canin Ray’s Pet salon & Grooming School și fondator al Asociației Ray Animal Rescue.
Născută la 7 mai 1989 la Zalău, Raisa Ludoșan povestește cum de mică iubește animalele. Îndrumată de această pasiune, s-a înscris la medicină veterinară, dar după primul an și-a dat seama că nu este pentru ea. A continuat cu tehnica dentară, pe care a și terminat-o, dar nici acest domeniu nu o reprezenta. Astfel, a decis să „reconfigureze traseul”.
“Căutam să fac ceva care să îmi placă, ceva ce pot să fac și pe gratis dacă e nevoie, să mă trezesc dimineața nerăbdătoare să încep munca”.
Povestea ei a început la un Pet Hotel unde a lucrat o jumătate de an. După care a început un curs de toaletaj canin, iar pentru că se pricepea foarte bine în acest domeniu, la câțiva ani după terminarea cursului, Raisa a preluat afacerea. Pentru că visul ei cel mai mare a fost să salveze animalele străzii, în 2016 a înființat asociația Ray Animal Rescue. În prezent, Raisa locuiește în Cluj împreună cu prietenul ei și cu 26 de câini care se tot schimbă, dintre care 3 sunt ai ei.
“Am început cu un câine, doi, iar în prezent adăpostim aproximativ 70 de căței la asociație și avem peste 600 de căței salvați de-alungul anilor”.
Viața ei se împarte între asociație, școala de toaletaj și uneori make-up, dar mai mult ca hobby. Acum asociația se ține singură pe picioare, dar lucrurile nu au fost roz de la început. Tânăra povestește cum punea bani de la ea ca să o mențină. Uneori mai primea donații de la oameni, dar mare parte din ce câștiga pe urma școlii și make-up-ului investea în câini. Raisa salvează animale dinainte să înființeze propriu-zis asociația.
“Am făcut asociația pentru că am vrut ca lumea care donează să fie liniștită, dar asociația este doar o foaie de hârtie. Oamenii au impresia că suntem o echipă mare, dar sunt eu și doi, trei pe lângă mine care ne ocupăm de tot. Este obositor, într-adevăr, dar iubesc ce fac!”
Scopul Raisei este să ofere șansa la o viață normală cât mai multor căței. Acest lucru este imposibil fără sprijinul oamenilor. Din păcate la noi în țară oamenii nu sunt prea deschiși înspre adopție, lumea preferă să cumpere. De aceea Raisa colaborează cu o asociație din Marea Britanie, care se ocupă cu găsirea stăpânilor, cei mai mulți câini fiind adoptați la Londra. În rest Raisa se ocupă de tot. De câteva ori pe lună tânăra găsește câte un cățel, îl vaccinează, sterilizează, deparazitează și toate procesele care trebuiesc urmate. Toate aceste lucruri nu sunt deloc ieftine și se întâmplă la fiecare câine în parte. Cei mai mulți bani se duc pe sterilizări, mâncare și veterinar „este foarte important ca oamenii să înțeleagă că trebuie să își sterilizeze animalul, numai așa putem opri înmmulțirea necontrolată” mărturisește Raisa. În fiecare an aproximativ 15.000 de câini și pisici sunt uciși în adăposturile din țară.
În ceea ce privește adopția în țară, Raisa este foarte selectivă cu potențialii stăpâni. Ea vrea să se asigure că animăluțul va avea toate condițiile necesare dezvoltării lui.
“Câinele e un membru al familiei, nu o sonerie sau ceva de ținut în lanț. Exact ca un copil are și el nevoie de atenție și afecțiune”.
Au fost și momente mai grele în care tânăra a fost pe punctul de a renunța, dar punând cățeii pe primul loc și focusându-se pe cazurile fericite, a reușit să învingă acest gând. Oamenii ca Raisa sunt greu de găsit. De 10 ani aceasta își dedică timpul și energia pentru a salva ce alții aruncă. Nu a știut de la început încotro se îndreaptă, dar s-a lăsat ghidată de pasiune. Astăzi are meseria care i-a schimbat viața pentru totdeauna și se simte împlinită.
“Dacă faci ceva cu plăcere, o să meargă!”