4 cauze ale anxietății

Motivele pentru care avem anxietate pot varia de la individ la individ, însă mai jos îți prezentăm patru dintre acestea pentru a putea depăși episoadele provocate de anxietate.

1.Genetic

Dacă unul dintre părinți are sau a avut o formă de anxietate la un moment dat de-a lungul existenței sale, există șanse ca și tu să experimentezi astfel de stări, conform Psychiatry and Neuroscience, 2015. De asemenea, conform Dialogues in Clinical Neuroscience, 2016, femeile prezintă un risc de două ori mai mare decât bărbații de a suferi de tulburări de anxietate.


2.Pe baza substanțelor din creier

Demonstrat științific în JAMA Psychiatry 2017 este faptul că o cantitate mai mică de serotonină și/sau dopamină din creier conduce  la apariția anxietății indvidului. Serotonina și dopamina sunt hormonii fericirii, cunoscuți și drept neurotransmițători, având cea mai mare influență asupra corpului. Aceștia influențează apetitul, comportamentul social și funcțiile sexuale. Unele persoane pot suferi de un anumit dezechilibru hormonal, iar serotonina și dopamina să fie secretate în cantități mult mai mici decât la restul oamenilor, ceea ce produce anxietatea.

3.Experiențele din trecut

Experimentul ”Little Albert” din 1920 arată cum funcționează fobiile și cum experiențele din trecut ne fac să asociem lucruri inofensive cu ceva potențial periculos, prin exagerare. Experimentul presupunea ca de fiecare dată când bebelușul Albert era expus unui șobolan alb, cercetătorii făceau un sunet oribil, puternic, lovind o bară de oțel cu un ciocan. Astfel, prin asociere, Albert a început să se teamă nu doar de șobolani albi, ci și de alte lucruri precum iepuri, haine de blană sau chiar o mască de Moș Crăciun. Deci, anxietatea noastră s-ar putea să fie produsă de anumiți factori declanșatori din trecutul nostru. Analizând situațiile care ne oferă senzații neplăcute, de panică, putem învăța să ne manageriem stările anxioase.

4.Social Media

Preventive Medicine Reports din 2019 confirmă faptul că adolescenții care petrec mai mult timp în fața ecranul au șanse mai mari să fie diagnosticați cu anxietate, iar în American Journal of Preventive Medicine din 2017 aflăm că persoanele care petrec mai mult timp pe social media se simt mai izolate, fapt care intensifică stările de anxietate.