Are rost să îți achiziționezi o mașină electrică?

Suntem în anul 2020 și observăm în jurul nostru o grămadă de alte țări care încep tranziția către un mediu ecologic, achiziționându-și mașini electrice. Întrebarea este: merită deja să faci această schimbare către o mașină electrică? În următorul articol vei afla mai multe despre mașinile electrice și care sunt avantajele acestora.

Ce costuri presupune o mașină electrică?

În principal, o mașină electrică înseamnă costuri destul de mari de achiziție, spre deosebire de o mașină normală, prețurile începând de la 38-40.000 de euro. Majoritatea producătorilor explică aceste costuri ridicate prin performanța și confortul pe care îl oferă o mașină electrică. Într-un an, o persoană care își folosește mașina destul de des, poate cheltui peste 2500 de euro pe combustibil. Astfel, în timp cantitatea de combustibil reprezintă o mare parte din costul mașinii. Printr-o mașină electrică, aceste costuri se reduc la 0. De asemenea, costurile de întreținere a unei mașini sunt mai mici datorită faptului că are mai puține piese și nu trebuie schimbat uleiul. Pentru a încuraja acest condus ecologic, în România, atât statul, cât și reprezentanțele de mașini oferă un bonus pentru cei care își achiziționează acest tip de mașini.

Reprezintă bateria o problemă pentru o persoană care călătorește?

elecrtric car being charged

Vorbind despre autonomia mașinii și de faptul că o mașină electrică nu consumă deloc combustibil, ne gândim care este autonomia bateriei? Prin evoluția constantă a mașinilor electrice, aceasta nu mai reprezintă o problemă. Când bateria este încărcată la capacitatea maximă, cu majoritatea modelelor de mașini electrice se pot parcurge peste 400 de km. Iar timpul de încărcare este unul decent, undeva la 30 de minute pentru o baterie de 80% în spațiile special amenajate. În acest timp poți face o pauză bine meritată și să îți continui drumul după aceea, deci timpul de încărcare nu reprezintă un obstacol. Dar pentru un home station, timpul de încărcare poate ajunge până la câteva ore, depinzând de viteza sursei de încarcare. În România totuși sunt destul de puține stații de încărcare, urmând ca până la finalul anului să fie în jur de 1000 de stații de încarcare. Acest lucru poate reprezenta momentan un impediment, dar persoanele care călătoresc în străinătate nu vor avea aceeași problemă.

Care este diferența între o mașină electrică și una hibridă?

Pentru că este momentan o schimbare destul de mare între o mașină clasică și una electrică, mulți oameni optează pentru o cale de mijloc, mașina hibridă. Spre deosebire de mașinile electrice, cele hibride au atât o baterie care se poate reîncărca, cât și un motor care folosește combustibil. Avantajul unei mașini hibride este că odată ce bateria mașinii se epuizează, poți parcurge încă o parte din drum până la o stație de reîncărcare cu ajutorul motorului cu combustibil. Același principiu merge și invers, dacă rămâi fără combustibil, poți să îți continui drumul datorită bateriei.

Care sunt cele mai căutate modele de mașini electrice?

Tesla Model 3


Autonomie: 560 km | Preț:  € 45.500 €

Mai multe detalii despre mașină poți găsi aici

Volkswagen e-up!

Autonomie: 258 km | Preț: €23.000

Mai multe detalii despre mașină poți găsi aici

Tesla Model X


Autonomie: 561 km | Preț: €85.000

Mai multe detalii despre mașină poți găsi aici

Poți urmări și acest videoclip