CE BENEFICII ARE YOGA ASUPRA ORGANISMULUI

Ce este yoga?

Cunoscută în India de peste 5.000 de ani, yoga se bazează pe meditație ca o cale spre autocunoaștere, autocontrol, cultivarea compasiunii și a recunoștinței. Toate aceste comportamente duc la dezvoltarea echilibrului între minte și corp.
Partea fizică de posturi (asane) reprezintă doar o ramură dintre cele 8 care definesc yoga.

yoga class
fotografie realizată de Gustavo Fring


Câte tipuri de yoga sunt?

 • Hatha
  Este cea mai cunoscută. Acest stil se referă la practica fizică prin posturi (asane), fiind creată pentru a alinia și calma corpul și mintea. Majoritatea stilurilor de yoga derivă din Hatha Yoga, cele mai cunoscute fiind Ashtanga, Vinyasa, Power, Iyengar și Bikram.
 • Ashtanga 
  Presupune o serie de posturi care se repetă, combinate cu tehnici de respirație. Această serie are șase stadii de dificultate în funcție de pregătirea practicantului.
 • Vinyasa
  Provine din Ashtanga și include posturi puse într-o anumită ordină și executate în ritmul respirației; fiecărei respirații îi este asociată o postură.
 • Power Yoga
  Presupune posturi practicate într-un ritm mai dinamic, intens.
 • Iyengar 
  Se diferențiază prin folosirea accesoriilor precum blocuri de yoga, perne, curele, scaune, pentru a ajuta corpul să aibă o aliniere optimă.


Ce beneficii are pentru corp?

Desi yoga nu poate vindeca tot ceea ce doare, are multe beneficii pentru sanatate:

Posturile practicate regulat îmbunătățesc flexibilitatea și mobilitatea articulară, cresc forța, corectează postura.
S-a descoperit ca practicarea de yoga imbunatateste calitatea vietii, reduce stresul, anxietatea, insomnia, depresia si durerea de spate. De asemenea, s-a aratat ca yoga scade valorile ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale si imbunatateste conditia fizica, puterea si flexibilitatea, potrivit centrului de medicina alternativa.


„Din punct de vedere fizic, yoga ajuta la intarirea muschilor care au fost slabiti din cauza lipsei de miscare, iar intinderea practicata in cadrul sedintelor de yoga ajuta la incordarea musculara. Aceasta ajuta si cu disconfortul creat de statul excesiv in pat sau cel asociat cu o procedura medicala”

a afirmat Bess Abrahams, terapist yoga la Children’s Hospital at Montefiore din New York.

Comments are closed.