Cum poți face față stresului?

Ce este stresul?

Stresul este ceva cu care toți oamenii s-au confruntat și apare în situații presante că și testele, examenele sau deadline-urile. Când ne simțim sub presiune organismul produce hormonii de stres care produc schimbări fiziologice precum ritm respirator ridicat, sudoare excesivă, dureri de cap și amețeli.

Latura pozitivă a stresului

Stresul este prezentat, fără greșit, ca un inamic. Cu toții am auzit că stresul poate cauza probleme multiple, cum ar fi cele de sănătate. Astfel, fără să vrei, începi să te stresezi pentru că ești stresat, ceea ce duce la și mai mult stres. O soluție pentru această problemă este să nu privim stresul ca un lucru complet negativ, ci ca o unealtă pe care o putem folosi pentru a ne atinge scopul.


Cum poți face acest lucru, te întrebi? Totul ține de o schimbare a perspectivei. Atunci când suntem stresați corpul eliberează hormoni precum cortizol și catecolamine care cresc presiunea arterială și dilată alveolele pulmonare lucru care necesită o cantitate mai mare de oxigen. Putem să ne gândim la acest lucru ca la o încercare a organismului de a ne ajuta să ne menținem atenția, concentrarea și motivația.

Ce poți face să scapi de stres?

Deși am stabilit că stresul poate fi folositor, uneori te simți prea copleșit de situație și tot ce îți dorești este să scapi de acest sentiment. Există câteva metode care să te ajute:

  • Exerciții de respirație. Acest lucru pare nefolositor, dar poți obtine rezultate eficiente. Inspiră pe nas, iar dupa 5 secunde, expiră pe gură. Va fi necesar să repeți procesul de câteva ori.
  • Distragerea atenției. Câteodată avem nevoie de o mică pauză de la ceea ce facem. Oprește-te din activitate timp de un minut. Chiar dacă ești într-un examen, o pauză scurtă poate fi benefică.
  • Bea un ceai. Ceaiul, precum cel de mușețel sau de lavandă, este o metodă simplă de a te relaxa.