Cum să faci față stresului în timpul facultății
Stresul este o problemă cu care se confruntă un procent foarte ridicat de studenți în ziua de astăzi și produce numeroase efecte negative. Studiile arată că există o prevalență ridicată a stresului psihologic în randul studenților la facultățile de medicină și asistență medicală, cu 22-56% mai mare decât pentru studenții de la alte discipline.
Efecte negative ale stresului:
- stare fizică deteriorată
- anxietate
- stimă de sine scăzută
- dificultate în rezolvarea conflictelor interpersonale
- scăderea capacității de concentrare
- creșterea consumului de alcool și droguri
Acest fenomen de prelungire a stresului în rândul studenților tinde să se accentueze, așadar este foarte important ca un student să diminueze sau să prevină elementele negative ale stresului.
Metode de diminuare a stresului
- Exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt cele mai eficiente când vine vorba de diminuarea stresului, mai ales dacă sunt efectuate cât mai des. Pe lângă acest fapt, exercițiile fizice ajută și la calitatea somnului și a încrederii de sine
- Meditație
Meditația efectuată zilnic ajută la calmarea minții, astfel viziunea omului este una mai clară și mai calmă, stresul fiind cu mult diminuat.
- Petrecerea timpului în natură
Studiile arată că petrecerea timpului în natură ajută la relaxare datorită aerului curat și ieșirea din cotidian.
- Deținerea unui jurnal
Prin scrierea gândurilor de zi cu zi într-un jurnal, un om ajunge să se detașeze și să se elibereze de gândurile și aspectele negative cauzate în mare parte de stres.
- Mai puțin timp pe dispozitive electronice, mai mult timp cu prietenii și familia
Petrecerea timpului îndelungat pe dispozitive electronice este o cauză a lipsei de energie și stresului. Înlocuirea timpului petrecut pe aceste dispozitive cu o ieșire cu prietenii sau familia este o metodă foarte eficientă de reducere a stresului deoarece după o asemenea ieșire suntem mai detașați și liniștiți.
Pentru mai multe metode, consultați următorul videoclip.