Impactul platformelor și serviciilor Video On Demand
Industria media se află sub o continuă dezvoltare, noi trend-uri apărând la ordinea zilei. Tot mai multe companii anunță lansări de „streaming platforms”, iar serviciul Video On Demand capătă amploare, unii considerând chiar că va doborî televiziunea prin cablu, așa cum o știm cu toții.
Recent, compania T-Mobile, operator de telefonie mobilă în SUA și-a anunțat propriul serviciu de streaming. Facebook vine cu o platformă de Cloud Gaming, totuși mai mică decât serivicii similare precum GeForce NOW al lui Nvidia. Totodată, răspândirea acestor tipuri de servicii a devenit incontestabilă. Disney +, lansat în 2019 a venit pe piață cu o producție proprie, The Mandalorian, serial a cărui poveste face parte din universul Star Wars. Gigantul Netflix realizează producții proprii din ce în ce mai frecvent, precum The Witcher. Astfel, anumite servicii de streaming au ajuns și în domeniul producției de conținut media.
- Netflix
- HBO Max
- Disney +
- Hulu
- Amazon Prime Video
Top 5 servicii de streaming ale lui 2020, conform tomsguide.com
Platformele și impactul lor economic
O platformă apare sub forma unui website sau unei aplicații, reprezentând un spațiu digital în care oamenii pot plăti pentru un serviciu. Printre primele exemple se află eBay, fiind inițial o platformă pentru licitații, urmat apoi de Amazon care la început se ocupa strict cu comerțul de cărți. Acum, platforme precum Uber, AirBnB sau Spotify au ajuns și ele să faciliteze servicii care nu erau ușor de obținut în alte vremuri.

Photo by Austin Distel on Unsplash
Prin urmare, magazine sau alte servicii anterioare platformelor au ajuns în competiție cu platformele de azi, care asigură ca același produs sau serviciu să ajungă la consumator direct, fără timp de așteptare. Cei care dețin aceste site-uri nu mai au nevoie să plătească alte costuri de muncă, deoarece acestă sarcină îi revine consumatorului, purtătorul cererii.
Agitația cauzată de platforme
Acum, mulți oameni au ajuns la concluzia că nu mai dețin lucruri, așa cum o făceam înainte de era platformelor, ci doar ne sunt împrumutate de companii, acestea aflându-se în conflict pentru a domina piața și a stabili cine ne oferă acces la ceea ce dețin.
Numărul celor care cumpără CD-uri a scăzut drastic, acestea ajungând înlocuite de platforme precum Apple Music sau Spotify, iar odată cu neplătirea unui abonament, accesul la muzică nu mai este posibil.
Nu mai alegem între DVD sau Blu-Ray, alegem între Netflix și HBO Max. Abonamentele se răspândesc, ajungând să fim nevoiți să împrumutăm inclusiv pachetul Office 365 de la Microsoft.
Totodată, este important de menționat faptul că apare o îngrijorare a oamenilor privind datele lor și cum sunt folosite ele. Spotify recomandă muzică pe baza istoricului consumatorului privind muzica pe care o ascultă cel mai des, Netflix poate recomanda la nesfârșit filme și seriale bazându-se pe ce vizionează consumatorul. Modul în care aceste platforme funcționează generează anxietate în rândul celor care le folosesc. Totuși, aceste platforme par să domine piața în continuare.