Kpop: un gen muzical revoluționar sau doar un trend?

Kpop sau pop-ul coreean nu a apărut peste noapte. Deși a explodat în vest în 2018 datorită trupei BTS, Kpop-ul a a fost deja foarte cunoscut în țara sa de origine Coreea de Sud, între anii 1992-1996. Seo Taiji and the Boys, una dintre primele trupe Kpop, au adoptat înfluențe vestice, în special afro-americane, în muzica lor încă de la început, aducând astfel ceva nou și neobișnuit pe scena muzicii din acea perioadă.

Seo Taiji and Boys
Seo Taiji and Boys from The Korea Herald

Ce este Kpop-ul?

Întrebați cum ar defini ei Kpop-ul într-un interviu cu Muzeul Grammy, membrii din trupa senzațională BTS au o părere puțin mai diferită. Suga, unul dintre membri constată următoarele: „Nu aș vrea să definesc (Kpop-ul) ca pe un gen. Am grijă să nu folosesc acest termen, mai degrabă aș defini Kpop-ul ca un conținut integrat.” Kpop-ul este mult mai mult decât doar muzică. Kpop-ul este tot ce înseamnă coregrafie, haine, atitudine cât și relația dintre artiști și fani.


„Nu aș vrea să definesc (Kpop-ul) ca pe un gen. Am grijă să nu folosesc acest termen, mai degrabă aș defini Kpop-ul ca un conținut integrat.”

Suga from BTS

kpop versus btspop

BTSPOP este un termen inventat de media coreeană în ultimii doi ani datorită exploziei masive a trupei BTS în vest.

Muzica lor este inspirată din cărți precum cartea lui Hermann Hesse Demian, Kafka on the Shore de Haruki Murakami și The Ones Who Walk Away From Omelas de Ursula K. Le Guin. Fanii acestei trupe numiți A.R.M.Y, sau Adorable MCs for Youth, sunt de acord că BTS sunt mult mai mult decât Kpop și că doar datorită lor Kpop a devenit ceea ce putem numi acum „trend revoluționar.”

  • BTS este primul artist asiatic care a obținut numărul 1 pe chart-ul Billboard Hot 100
  • Primul artist să câștige toate cele mai importante premii (numite Daesangs) la MAMA și MMA în 2019
  • Primul artist coreean să participe și să cânte pe scena la Grammys
  • Al doilea artist după Adele la vânzări de albume în prima săptămână, Map of the Soul: 7 a vândut 3.37 milioane de copii.