Mașinile electrice – Merită?

Întrucât mașinile electrice au fost introduse pe piață acum mai bine de trei decenii, abia în ultimii ani au devenit populare în rândul consumatorilor, având inițial un impact semnificativ pe piața auto mașinile tip hibrid. Însă locul lor este luat de mașinile full electrice, schimbând definitiv industria automotivelor și modul în care trăim cu toții.

Bateria – O problemă?

Primul lucru care le vine în minte celor mai multe persoane este autonomia mașinii.

Cu toate că autonomia mică a mașinilor electrice reprezenta principalul motiv pentru care mulți cumpărători le evitau, tehnologia a evoluat foarte mult între timp, atât în ce privește îmbunătățirea capacității de stocare, cât și a eficienței bateriei.

Lipsa stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice este una din principalele piedici ale industriei. În ultimii ani acest lucru nu mai este o problemă, rețeaua de stații electrice fiind în continuă creștere. În România, până la finalul anului 2020 vor fi amplasate aproximativ 1000 de puncte de încărcare electrice.

Însă înlocuirea combustibilului clasic cu cel al energiei electrice aduce un avantaj: costul aproape zero al încărcărilor cu energie electrică.

Mașinile de top

1. Tesla Model 3

O poză cu o mașină electrică parcată.
Sursa: Bram Van Oost | Unsplash

Distanța maximă: 560 km | Preț: 45.500 €

Tesla nu se joacă atunci când vine vorba de dezvoltarea mașinilor electrice. Model 3 este suficient de puternic, ajungând de la 0 la 100 km/h în doar 4,5 secunde, cu o viteză maximă de 235 km/h.

2. Jaguar I-Pace

O poză cu o mașină electrică parcată.
Sursa: Wikipedia

Distanța maximă: 470 km | Preț: 75.000 €

Un SUV 100% electric, impresionând prin gradul înalt de tehnologizare, prin performanțele crescute, dar și prin autonomia suficient de mare pentru a asigura o deplasare fără probleme. Cele două motoare electrice, care dezvoltă împreună 400 CP, asigură o accelerație 0-100 km/h de 4,8 secunde și o viteză maximă de 200 km/h.

Cele mai așteptate mașini electrice

Cu toate că evenimentele din ultima perioadă au dus la amânarea lansărilor pentru foarte multe modele, în cele ce urmează vă prezentăm un top al celor mai spectaculoase mașini electrice așteptate în anul 2020:

  • Volkswagen ID.3
  • Audi e-Tron GT
  • Mini Cooper SE
  • Aston Martin Rapide E
  • Rivian R1T
  • BMW iX3
  • Volvo XC40 Recharge

Viitorul pentru mașinile electrice ale lui Elon Musk (co-fondator și director executiv al Tesla) este una destul de optimistă:

Cea mai mare parte a atenției noastre este creșterea producției, spre deosebire de generarea cererii.

Elon Musk