Spune nu stresului
Stresul este o epidemie globală a zilelor noastre. Fiind un factor inevitabil, trebuie să învățăm să trăim cu el. În acest sens, este important să știm cum să ne gestionăm emoțiile și să nu le lăsăm să ne acapareze. Stresul este unul dintre motivele care declanșează anxietatea, tulburările de somn, apariția depresiei, a afecțiunilor cardiace. Evitarea acestor probleme depind în mare măsură de abilitatea noastră de a ne adapta la un mediu stresant, fără să lăsăm ca acesta să ne împiedice din a face lucrurile pe care ni le dorim.
Simptomele stresului
- Dureri de cap, dureri în piept
- Anxietate, depresie
- Senzație de copleșeală, de izolare
- Tulburări de memorie
- Captarea unor ticuri nervoase
- Putere scăzută de concentrare
- Nevoie de somn mai mare
- Poftă de mâncare scăzută
- Palpitații
Tipuri de stres
Stresul acut
Stresul acut este cea mai frecventă formă de stres. Este cauzat de cerințele și presiunile din perioadă recentă și de cele anticipate în viitorul apropiat. Este vorba de stresul cotidian, obișnuit în multe situații normale.
În doze mici, stresul acut poate fi plăcut și incitant, însă devine epuizant atunci când depășește limita. De exemplu, coborârea pe ski-uri pe o pantă periculoasă poate fi o experiență plină de tensiune și adrenalină dimineața, când ești încă odihnit, dar seara, după mai multe repetiții, poate deveni obositor și chiar periculos. În același mod, atunci când te forțezi peste capacitatea ta de a gestiona stresul acut, acesta îți poate cauza probleme, mai ales în cazul unei expuneri prelungite la stres, fără momente suficiente de odihnă și recuperare.
stresul cronic
Stresul cronic este opusul stresului acut. Stresul cronic apare atunci când o persoană nu vede o cale de ieșire dintr-o situație dificilă, se simte fără speranţă şi renunţă la căutarea soluţiilor. Stresul cronic poate fi rezultatul experientelor din copilărie sau a traumelor ce devin internalizate şi rămân prezente pentru totdeauna. Aceste experienţe ce provoacă stresul cronic pot afecta personalitatea. O persoană care suferă de stres cronic poate gândi că este mereu în primejdie sau poate avea o stima de sine scăzută.
Cum gestionăm stresul?
Deși ni se pare imposibil să reușim să gestionăm stresul pe care îl simțim zi de zi, acest lucru poate fi realizat, urmând câteva dintre metodele menționate mai jos:
- Deconectează-te de tot ceea ce îți poate cauza această stare. Închide-ți telefonul și ignoră toate apelurile și mesajele. Fă-ți timp și pentru tine, nu doar pentru alții!
- Nu uita de pasiunile pe care le ai. Îți place să pictezi? Ești pasionat de înot? Muzica este hobby-ul tău? Amintește-ți de toate activitățile tale preferate și alege să te destinzi, făcându-le.
- Petrece timp cu familia și cu prietenii. Suntem ființe sociale, avem nevoie de cei dragi pentru a putea avea momente de calitate. O seară petrecută împreuna cu familie sau cu prietenii te poate ajuta să uiți pentru moment de problemele pe care le ai.
- Psihoterapia poate fi benefică, mai ales atunci când simți că toate simptomele stresului se agravează. Împreună cu psihoterapeutul tău puteți elabora un plan personalizat pentru rezolvarea problemelor și eliminarea factorilor de stres.
- Ieșirile spontane în natură sau nu numai, pot fi un mijloc de a te destinde. Mergi în plimbare la munte, vizitează un muzeu, participă la o piesă de teatru, la un concert, răsfață-te la spa, mergi oriunde te simți tu bine și relaxat.
“These mountains that you are carrying, you were only supposed to climb.”
Najwa Zebian