Stresul și metode de a-i face față

Stresul e un pericol real pentru fiecare dintre noi. Nu e un lucru neobișnuit să fim stresați, mai ales în contextul actual. În acest articol învățăm împreună cum să ne facem ordine în gânduri și să punem capăt stresului în 4 pași simpli.

Fată stresată
Photo by Anna Shvets from Pexels
1. Găsește principalul motiv pentru care ești atât de stresat

Principalul pas spre a fi mai puțin stresat este să găsești ceea ce îți induce starea de stres. E vorba de munca ta sau familia ta? E ceva dinăuntrul tău? Cu cât înțelegi mai bine ceea ce te stresează, cu atât vei putea controla emoțiile pe care le ai. Nu este neapărat un lucru ușor, însă putem să ne înțelegem mai bine cu ajutorul unor tehnici de introspecție și meditație, cum este, de exemplu, Mindfulness.

2. Găsește activități care să te destindă

Fie că e vorba de a face cumpărături sau Yoga, fie că e vorba de a sta cu cei dragi, alege activități care te fac mai puțin stresat. Chiar și dansatul sau pictatul te pot destinde și pune pe picioare.

Photo by madison lavern on Unsplash
3. Vorbește cu cineva drag despre starea ta

Omul este un „animal social”. Nu ezita să ceri ajutor de la cei din jurul tău. Există multe șanse ca și ceilalți să se simtă la fel de stresați ca tine, iar o conversație deschisă v-ar ajuta pe amândoi.

4. Cere ajutorul unui specialist

În cazul în care nu-ți poți gestiona în niciun fel stresul, un psiholog poate fi un real ajutor. Vei vorbi acolo despre tine și emoțiile tale și vei ajunge să conștientizezi motivele emoțiilor tale. Astfel, vei învăța cum să le controlezi.

Photo by cottonbro from Pexels

Stresul poate afecta pe orice, la orice vârstă. Totuși, se pare că persoanele cu un IQ mai ridicat sunt mai dispuse la strări exagerate de stres.

Efectele stresului asupra sănătății

Cu toate că pare un lucru banal, stresul poate avea efecte grave asupra sănătății noastre. S-a dovedit că stresul poate produce anxietate generalizată, tulburări de comportament sau insomnii.

De asemenea, creierul produce cortizol, hormonul asociat stresului, care poate, uneori, chiar să reducă activitatea și suprafața creierului. Mai multe aspecte biologice despre cum stresul afectează creierul aflați în videoclipul de mai jos:

Its not stress that kills us, it is our reaction to it.

Hans Selye

Comments are closed.