tehnici de gravură ușor de utilizat

Gravura face parte din domeniul artelor vizuale și este folosită, în special, pentru multiplicarea imaginii la care se lucrează. Gravorul, persoana care practică aceast tip de artă, folosește un clișeu (suport) care, în funcție de tehnica folosită, este confecționat dintr-un alt material.

Linogravura

Este una dintre tehnicile gravurii de tipar înalt, ce permite tirajul și constă în folosirea unei dăltițe pentru a săpa în linoleum. Al doilea pas constă în acoperirea suportului cu cerneală tipografică și trecerea acestuia prin presă pentru imprimarea modelului.

Mezzotinta

Reprezintă o tehnică a gravurii care, pentru obținerea unei imagini, este necesară prelucrarea negrului. Suportul folosit este o placă de metal, de regulă cupru, ce trebuie bine uniformizat. Cu ajutorul unor instrumente speciale, acesta va fi șlefuit pentru crearea modelului dorit, iar imprimarea va fi opusă celei de la linogravură. Cerneala aplicată va fi ștearsă de la suprafață, șanțurile păstrând cerneala potrivită pentru imprimare.

Artiști remarcabili:

Stencil

Este o formă de graffiti, fiind totodată o tehnică de gravură cel mai ușor de folosit de toată lumea. Constă în folosirea șabloanelor pentru realizarea modelelor. Acestea se realizează prin secționarea materialului folosit ca suort. Se pot imprima texte, simboluri sau chiar imagini complexe.

Stencil on the street
Stencil art

Alte tehnici de gravură: