DESPRE STRES ȘI CUM SĂ ÎL GESTIONEZI

Stresul este epidemia globală a timpului nostru.

Stresul poate să aibă un impact semnificativ asupra sănătății psihice, dar și fizice. Persoanele stresate pot suferi tulburări serioase de somn, dureri puternice de cap sau chiar dureri de stomac, se simt mereu copleșite și iritate de ceea ce se petrece în jurul lor.

SFATUL MEDICULUI


Cea mai eficientă metodă de combatere a stresului este relaxarea, detensionarea fizică și psihică, înlocuirea gândurior negative cu cele pozitive.
Starea de relaxare este o stare opusă din punct de vedere fiziologic, celei de stres, fiind o metodă de autoreglare a stărilor psihice, utilizată în pregătirea psihologică a sportivilor și cosmonauților, dar și în tratamentul unor afecțiuni de tip nevrotic sau psihosomatic.


Valeria Popa
Psiholog principal clinician
Photo by Online Marketing from Unsplash

5 TRUCURI SIMPLE PENTRU A SCĂPA DE STRES

 • Învață să te relaxezi
  activităţi precum yoga te ajută să înveţi cum să respiri corect, dar şi cum să te relaxezi. Încearcă exerciţiile simple, pe care le poţi face şi fără a te deplasa la o sală de sport.
 • Ia pauze regulate
  este vital să iei pauze atunci când simţi că lucrezi sub presiune. Cel mai bine este ca minutele sau orele libere să le petreci în aer liber. Acest lucru te ajută să îţi limpezeşti gândurile şi să ai o stare de spirit mai pozitivă.
 • Îmbunătățește-ți stilul de viață
  mănâncă sănătos, dormi bine şi fă-ţi timp pentru sport. O alimentaţie bogată în zahăr, cafeină şi alcool te va face să te simţi obosit şi îţi va afecta, deopotrivă, starea de spirit în mod negativ.
 • Organizează-te
  fă-ţi o listă cu sarcinile pe care le ai de îndeplinit, pentru a avea o perspectivă asupra muncii tale şi pentru a lucra mai ordonat. Astfel, vei putea urmări mai uşor ce ai făcut deja şi care este pasul următor.
 • Fii deschis
  nu păstra doar pentru tine gândurile care te frământă. Învaţă să ai încredere într-un prieten sau într-un membru al familiei şi vorbeşte deschis cu el ori de câte ori ai ceva pe suflet.

Iată un video mult mai îndetaliat pe acest subiect:

Video from Anthem Blue Cross Blue Shield