Capturarea momentelor alături de cei dragi și a peisajelor a devenit din ce în ce mai accesibilă din punct de vedere tehnic. Cu toate acestea, unii își doresc să depășească nivelul unui smartphone și să realizeze fotografii profesionale. Achiziționarea unui aparat foto este, cu siguranță, primul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să obții o imagine de calitate. Iată care sunt cele șapte criterii pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-ți alege aparatul potrivit:

  1. DSLR/ Mirrorless , cele două categorii care împart lumea foto în tabere diferite. Important este să îl alegi pe cel care îți place mai mult. Diferența constă în modul de construcție și funcționare al aparatului foto. Un DSLR captează lumina prin obiectiv și oglinda o reflectă spre o pentaprismă care imaginea în vizorul optic. În schimb, un aparat mirrorless elimină atât oglinda, cât și pentaprisma și afișează în timp real pe viewfinderul electronic imaginea căptată.
  2. Rezoluția aparatului: numărul cât mai mare al megapixelilor nu garantează întotdeauna imaginea perfectă, însă este important să alegi măcar unul de nivel mediu pentru a capta cât mai bine informația în poză.
  3. Sensibilitatea ISO: lumina este cea căreia trebuie să îi acorzi cea mai mare atenție. Un interval ISO mai larg oferă o gamă variată de posibilități de fotografiere, inclusiv pe timp de noapte, fără a fi necesar un bliț.
  4. Funcția video: chiar dacă fotografia este pasiunea ta, uneori nu strică să îți lărgești orizonturile și să te îndrepți spre zona de video pentru o nouă perspectivă. Recomandat ar fi să alegi un aparat cu o calitate a filmării cât mai bună, și anume Full HD sau 4K.
  5. Numărul de cadre: în cazul în care cumperi un aparat foto second-hand, trebuie să ai grijă la această cifră, deoarece îți arată cât de folosit a fost aparatul și prin urmare, cât îl mai poți folosi și tu. Unele cedează puțin peste 100 000 de cadre, însă altele rezistă și până la 300 000.
  6. Obiectivul de kit: este important să știi dacă ți se oferă unul sau dacă va trebui să investești într-unul, pentru că fără acesta fotografierea nu este posibilă.
  7. Prețul: prețul aparatului foto nu ar trebui să fie un criteriu primordial, însă bugetul ar trebui să fie stabilit înainte de alegerea celorlalte criterii. Cu toate că piața foto este la un standard ridicat deja, așteptările tale ar trebui să fie pe măsură sumei investite.

Acum că ai aflat ce trebuie să ai în vedere când îți cumperi propriul aparat foto, mai trebuie doar să focalizezi și să declanșezi shutterul. Spor la fotografiat!