De când suntem mici suntem îndemnați să practicăm un sport pentru a ne dezvolta condiția fizică sau modul în care ne comportăm într-o echipă. Dar odată ce sportul pe care am început să-l practicăm de mici devine o pasiune și ne transformăm în sportivi de performanță, atunci apar și o serie de momente mai puțin plăcute care vin sub forma unor provocări pe care trebuie să le depășești. Personal am practicat înotul de performanță, iar în acest articol pot fi regăsite 7 dintre momentele de cumpănă pe care le-am experimentat în viața de sportiv.

1.Antrenamentele foarte solicitante

O femeie în timpul antrenamentului
Sursă

Indiferent de sportul pe care îl practici, antrenamentele reprezintă puntea spre succesul pe care orice sportiv de performanță și-l dorește, dar acestea pot fi de cele mai multe ori cea mai grea parte din viața de sportiv deoarece multe dintre ele sunt extrem de solicitante, fie din punct de vedere fizic, fie din punct de vedere psihic. În cazul meu, în timpul unei săptămâni aveam 8 antrenamente, ceea ce înseamnă că în unele zile aveam câte două, primul începând la ora 6 dimineața, iar cel de-al doilea în jurul orei 15.  Astfel antrenamentele reprezentau un efort fizic la un nivel înalt, dar și un efort psihic deoarece trebuia mereu să îți găsești ambiția de care aveai nevoie pentru a participa la încă un antrenament.

2.echilibrul dintre viața sportivă și cea personală

Unele dintre momentele cele mai dificile din viața unui sportiv sunt reprezentate de cele în care trebuie sa găsești un echilibru între activitatea sportivă și viața personală deoarece în cazul în care acorzi mai multă atenție uneia față de cealaltă rezultatele nu vor fi foarte bune. În momentul în care în viața personală apar prea multe probleme cel mai bine este să te detașezi de ele înainte de a începe antrenamentul, deoarece acestea îți pot influența calitatea acelui antrenament, iar rezultatele finale să fie afectate de acest lucru.

3.Munca în echipă

O imagine în care este surprinsă o imagine
Sursă

Munca în echipă de cele mai multe ori poate părea un lucru extrem de ușor și pozitiv, însă în cadrul unui sport, indiferent dacă este un sport individual sau nu, munca în echipă există și de cele mai multe ori poate apărea ca o provocare pentru sportivi.  În momentul în care adversarii tăi devin colegii tăi este foarte greu ca sportiv să menții o relație de prietenie și colegialitate deoarece obișnuința de a dorii să îi întreci trebuie să fie înlocuită de dorința de a-i ajuta să arate cea mai bună variantă a lor. Dificultatea este prezentă la nivelul psihicului, iar pentru a o depăși sportivul trebuie să se detașeze de ideea de concurență și să adopte ideea de colegialitate.

4.Depășirea unei înfrângeri

O reprezentare a unui om îngândurat
Sursă

Din punctul meu de vedere cel mai dificil moment în viața unui sportiv se rezumă la momentul în care trebuie să depășești o înfrângere. Din exterior nu pare ceva dificil de făcut, dar dacă este trăit de un sportiv care muncește câteva luni într-un mod intens pentru a reuși o anumită performanță, acest lucru poate reprezenta un moment critic. În esență aceastea sunt momentele care modelează un sportiv și care îl definesc, deoarece acesta trebuie să înțeleagă, că în unele cazuri oricât ai munci pentru un anumit rezultat, poate să nu fie de ajuns, ci trebuie să muncească la aceeași intensitate în continuare.

5. Momentul în care apar genlozia și lipsa fair-play-ului

O imagine în care o femeie ține în mână o pancartă
Sursă

Gelozia pe care un sportiv o resimte în anumite momente față de un alt sportiv sau față de rezultatul altcuiva, poate produce lipsa fair-play-ului, iar ca persoană care activează în domeniul sportului profesionalismul este definit și de prezența fair-play-ului indiferent de situație. Personal în momentele în care simțeam o anumită gelozie față de cineva încercam să o maschez deoarece peste ani când anumite persoane se vor raporta la viața de sportiv pe care ai trăit-o, vor fi influențați de modul în care ai reacționat atât în momentele în care ai fost pe podium, cât și în momentele în care ai pierdut la câteva sutimi, de aceea dacă nu îți poți controla reacțiile în momente mai puțin frumoase, pot să îți afecteze imaginea și modul în care oamenii se raportează la tine.

6.Dorința de a renunța

Ca și în oricare alt domeniu, la un moment dat poate apărea dorința de a renunța. În sport poate fi și mai frecvent întâlnită deoarece zilnic trebuie să-ți depășești anumite limite, dar odată ce această dorință apare aduce o serie de întrebări printre care: De ce continui să fac asta? Oare merită toată munca depusă? Iar dacă sportivul nu reușește să își raspună la aceste întrebări într-un mod pozitiv, intensitatea acestei dorințe crește, ceea ce o face și mai dificil de depășit.  Dar în cele mai multe cazuri răspunsul la aceste întrebări poate venii și din exterior cum ar fi de la antrenor, colegi, și astfel poți depăși momentul mai ușor, lucru ce mi s-a întâmplat în experiența personală de două ori, când intervenția antrenorului și a colegilor m-a  ajutat să continui.

7.Sacrificii

Prezența sacrificiilor în viața sportivă este o normalitate deoarece trebuie să renunți la multe obiceiuri pe care le-ai face în timpul liber și care îți aduc o fericire temporară. Sper exemplu pentru a practica înotul de performanță am fost nevoită să renunț la timpul meu liber, astfel ieșirile cu prietenii, petrecerea timpului în familie și orele petrecute online au fost înlocuite de orele de antrenament și de recuperare. Însă renunțarea la aceste activități în detrimentul orelor folosite productiv, au dus la un câștig și o fericire de durată, astfel chiar și în prezent când privesc medaliile obținute resimt aceleași sentimente de bucurie de fiecare dată.