Întreaga lume este pregătită pentru lansarea noii generații de console de jocuri. Această categorie de divertisment a devenit de-a lungul anilor mai mult decât un mod de a-ți petrece timpul liber, astăzi reprezentând un loc de muncă pentru milioane de oameni. Toate acestea se datorează anilor de muncă și dezvoltare și generațiilor trecute de console, care de multe ori au accelerat dezvoltarea tehnologiei. Astăzi vom analiza care au fost cele mai îndrăgite console din istorie pe baza numărului de unități vândute. Numărul total de unități al fiecărei console include și variante lansate ulterior ale consolei (modele Pro, Slim, Lite etc.)

10. PlayStation Portable (2004) – 80 mil.

PlayStation Portable (PSP1000) - Primul model apărut pe piață.
PlayStation Portable (PSP1000) – Primul model apărut pe piață.

Urmărind succesul companiei Nintendo pe piața de console portabile din anii ’90, Sony au lansat pe piață primul lor handheld în anul 2004. Produsul a fost foarte bine primit atât de către public, reușind să vândă peste 80 de milioane de unități în cei 10 ani pe piață, cât și de către critici, fiind primul dispozitiv portabil de gaming ce folosește un disc (UMD) ca mediu de stocare pentru jocuri. În 2011, Sony a lansat un succesor pentru PSP, PlayStation Vita, însă acesta nu a avut succes.

9. Game boy Advance (2001) – 81,5 mil.

Nintendo Game Boy Advance

La începutul anilor 2000, în timp ce Sony și Microsoft își investeau toate resursele pentru a scoate pe piață console pentru acasă, Nintendo domina piața jocurilor portabile. În lipsa unor dispozitive precum smartphone-urile de azi, cea mai populară opțiune era Game Boy-ul celor de la Nintendo. Game Boy Advance introducea o tehnologie nouă pentru dispozitivele mobile, fiind prima consolă portabilă cu arhitectură pe 32 de biți. Compatibilitatea cu consola principală – Nintendo Gamecube – a reprezentat un alt aspect important în succesul dispozitivului.

8. XBox 360 (2005) – 84 mil.

Modelul original Xbox 360 Premium (2005) împreună cu gamepad

Criticii susțin că loialitatea față de propriul brand este principalul lucru care a împiedicat Microsoft să depășească Sony în lupta consolelor. Cu toate acestea, Xbox 360 este considerată una din cele mai influente console din toate timpurile, găzduind generații întregi de jocuri în cei aproape 10 ani de viață, dar și una din cele mai rău famate console datorită problemelor de hardware persistente.

7. PlayStation 3 (2006) – 87,5 mil.

PlayStation 3 alături de controllerul DualShock 3

Reacția inițială a publicului față de PS3 nu a fost una deosebită. Succesul nemaipomenit al PS2 (spoiler alert), distanța de timp relativ mică dintre cele două console, dar mai ales prețul ridicat al PS3, au făcut ca vânzările să nu fie favorabile pentru Sony. Cu toate acestea, competiția din partea celor de la Microsoft a forțat companiile de jocuri să dezvolte titluri pentru ambele console, făcând din jocuri motivul principal pentru care consola a avut vânzări.

6. Nintendo Wii (2006) – 101,6 mil.

Consola Wii așezată vertical alături de telecomanda Wii Remote

Lansat în anul 2006, ca o “a treia roată” în lupta dintre PlayStation și Xbox, Nintendo Wii este un dispozitiv cu un succes neașteptat, care a vândut peste 100 de milioane de unități. Tehnologia de motion tracking și controllerele ieșite din comun, seriile de jocuri proprii foarte bine implementate și mai ales faptul că intervalul de vârstă al publicului țintă a fost unul mult mai larg decât al competitorilor au transformat “experimentul” celor de la Nintendo într-un succes.

5. PlayStation (1994) – 102,5 mil.

PlayStation cu primul controller DualShock

PlayStation a luat lumea gamingului prin surprindere în mijlocul anilor ’90, continent cu continent, scriind istorie prin numere. A fost prima consolă de jocuri cu peste 100 mil. de unități vândute, cu mult înaintea Nintendo Wii, cu toate că PlayStation a pornit inițial ca un proiect-parteneriat între Sony și Nintendo, până când cei din urmă s-au retras din asociere.

4. PlayStation 4 (2013) – 112,1 mil.

PlayStation 4 și controllerul DualShock 4

Ne aflăm pe locul 4 cu PlayStation 4, prima consolă din această listă care încă se află în vânzare în momentul publicării. PS4 a vândut peste 112 milioane de unități, iar șansele ca cifrele să crească devin din ce în ce mai mari, odată cu lansarea PlayStation 5 și scăderea prețurilor consolei actuale. Motivul pentru care Sony a câștigat de această dată competiția cu Microsoft a fost diferența semnificativă și evidentă de performanță dintre cele două console.

3. Nintendo Game Boy & Game Boy Color (1989, 1998) – 118,7 mil.

Un Game Boy original (1989)

Deși lansate la distanță de aproape un deceniu, Game Boy și Game Boy Color sunt adevăratul precursor al tuturor activităților de entertainment mobil pe care le cunoaștem. Cu singura diferența notabilă dintre dispozitive fiind ecranul monocrom versus un ecran color, fiecare dintre variante a scris istorie prin titlurile de succes. Spre exemplu, cel mai bine vândut joc de pe Game Boy este Tetris (loc unde a devenit de fapt popular), iar cea mai bine vândută serie de pe Game Boy Color este seria Pokemon din 1998.

2. Nintendo DS (2004) – 154,2 mil.

Modelul DS Lite, cea mai bine vândută variantă a consolei

Următorul loc de pe podium este deținut tot de Nintendo, tot cu o consolă handheld. Gama Nintendo DS îmbunătățește pe baza precursorilor din seria Game Boy și se află foarte aproape de locul 1. Succesul consolei a fost garantat de cele două ecrane (“DS” din numele consolei este un acronim pentru “Dual Screen”), dintre care unul are funcționalități touchscreen. Cea mai bine vândută versiune este Nintendo DS Lite (2006), cu peste 93 mil. de unități vândute.

1. PlayStation 2 (2000) – 155 mil.

PlayStation 2 original în stand vertical (stânga) alături de PS2 Slim cu controller DualShock 2 (dreapta)

Ultimul, dar nu cel din urmă, PlayStation 2, cel mai cunoscut și căutat dispozitiv de gaming din istorie. Lansând consola în același timp cu Sega Dreamcast, Nintendo Gamecube și Microsoft Xbox, putem spune cu siguranță că Sony a câștigat lupta, începând producția PS2 în 2000 și continuând să producă unități până în 2013, înainte de lansarea PS4. Pe parcursul duratei de viață a consolei s-au publicat peste 3800 de jocuri, din care s-au vândut peste 1,5 miliarde de unități. Printre cele mai populare titluri, care au contribuit la succesul consolei, se află seria Grand Theft Auto, care a avut exclusivitate pentru consola de la Sony la lansare.