Ca orice inginer de sunet, la început mi-a fost foarte greu să descopăr ce plugin-uri trebuie să folosesc pentru a-mi face mix-urile să sune cât mai clean si profesionist, dar și să invăț ce fac acestea si cum să le pot folosi corect.

Vin în ajutorul tuturor inginerilor de sunet care sunt la început de carieră sau celor ce își doresc să devină ingineri de sunet, cu un top al celor mai bune și importante plugin-uri atât pentru Mix, cât și pentru Master.

10. Doubler4 Stereo

Doubler4 Stereo este un plugin din gama Waves folosit de majoritatea inginerilor de sunet atunci cand au nevoie de un efect de tip doubler profesionist. Acesta poate fi folosit atât pe voci, cât și pe instrumente polifonice.

PREȚ

9. FabFilter Saturn

Distorsionarea și saturația sunt unele dintre cele mai importante din producția muzicală. FabFilter Saturn este un plugin din gama FabFilter ce oferă, de la saturație subtilă, curată, până la cele mai agresive efecte de amplificator.

PREȚ

8. API-550B Stereo

API-550B este un plugin din gama Waves care cuprinde 7 centre ale frecvențelor. Acest egalizator ajută la amplificarea sau reducerea anumitor frecvențe cheie și este cel mai des folosit pentru amplificarea frecvențelor notelor înalte.

PREȚ

7. Deesser/RDeEsser Stereo

DeEsser/RDeEsser este un plugin din gama Waves care, în cele mai multe cazuri, are ca scop principal reducerea frecvențelor sunetului “S” (“S”, “Z”, “Ț”, uneori chiar și “F”) în funcție de calitatea audio si de voce.

PREȚ

6. RVox Stereo

R-Vox/Renaissance Vox este un plugin din gama Waves. Acesta este cel mai folosit compresor de către majoritatea inginerilor de sunet din lume, când vine vorba de recording si vocal-compressing.

PREȚ

5. Fabfilter Pro-C 2

FabFilter Pro-C 2 este unul dintre cele mai bune compresoare pe care banii îl pot cumpăra. Acest plugin face cu ușurință ca vocea principală să sune mult mai curat și mai puternic, dar poate fi folosit si ca o compresie subtilă când vine vorba de master.

PREȚ

4. Valhalla Delay

Valhalla Delay este un plugin din gama Valhalla care, după cum spune și denumirea, produce efectul de delay pe voci, instrumente sau drums (tobe). Acest plugin dispune de o varietate de modalități de a-ți face efectul de delay sa sune unic, acesta dispunând de foarte multe opțiuni.

PREȚ

3. Valhalla Vintage Verb

ValhallaVintageVerb este un plugin din gama Valhalla ce produce efectul de reverb (ecou). Acest efect este unul dintre cele mai importante efecte vocale deoarece nicio voce nu poate suna bine fără puțin (sau mai mult 😉) ecou, ValhallaVintageVerb fiind unul dintre cele mai bune plugin-uri ce produc acest efect.

PREȚ

2. FabFilter Pro-Q 3

FabFilter Pro-Q 3 este un plugin din gama FabFilter. Acesta este cel mai bun egalizator și cel mai folosit plugin când vine vorba de Mix-Master. Acest plugin oferă cel mai cursiv si variat mod de a amplifica/reduce frecvențe, EQ band-ul fiind extrem de precis.

FabFilter Pro-Q has one of the best GUIs of any EQ out there and sonically compares to the best .

Dave Pensado (Grammy Award-winning mix engineer)

PREȚ

1. Ozone 8/9 Maximizer

Ozone 8/9 Maximizer este un plugin din gama Izotope. Acesta este unul dintre cele mai bune (sau chiar cel mai bun) limiter pentru Master. Acest plugin ajută la limitarea și compresia unei piese cu mix-ul finalizat, dar și la limitarea și compresia unui instrumental.

PREȚ