Dacă te-ai gândit să vizitezi mai multe locuri din România, îți propunem să adaugi pe lista ta și ținutul Țării Hațegului. Aici poți vizita o multitudine de obiective turistice, cu o mare importanță istorică și cu arhitecturi deosebite, care datează încă din secolul XII. Țara Hațegului se află în sud-vestul Transilvaniei, județul Hunedoara și este zona în care se presupune că au trăit dinozaurii. Pentru a-ți crea o idee, în următoarele rânduri sunt prezentate câteva dintre minunatele locuri pe care le poți descoperi pe aceste meleaguri.

1.Biserica sfântul nicolae din densuș

Photo source

Un prim obiectiv turistic este biserica bizantină Sfântul Nicolae din comuna Densuș, de cult ortodox, aceasta fiind una dintre cele mai vechi biserici din România (secolele XII-XIII). Biserica a fost ridicată pe ruinele unui edificiu din secolul IV, iar construcția ei este realizată din plăci de piatră, aduse din capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pictura murală a acesteia datează încă din secolul XV, biserica fiind declarată monument istoric și remarcându-se prin aspectul său straniu.

2. sarmizegetusa ULPIA TRAIANA

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia. Pe teritoriul unde astăzi există localitatea Sarmizegetusa, din județul Hunedoara, romanii au construit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani o cetate înfloritoare, cu vile rustice, ferme romane, băi termale, locuințe și numeroase alte clădiri, ale căror ruine sunt încă descoperite periodic în urma cercetărilor. Sarmizegetusa a fost singura colonie romană fondată de împăratul Traian, estimându-se că doar 5% din ruinele acesteia au fost descoperite până in momentul actual. Ulpia Traiana reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din țară.

3. cetatea mălăiești

Cetatea Mălăiești este, de fapt, un ansamblu de monumente istorice aflate in satul cu același nume, Mălăiești, în comuna Sălașu de Sus. Specialiștii o descriu ca pe o cetate cu donjon și incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate, ulterior, 4 turnuri poligonale. În primele două decenii ale sec. al XIV-lea s-ar fi construit aici un donjon, înconjurat de incintă din piatră. Apoi, donjonul și incinta au fost supraînălțate. Anul 1588 marchează faza a treia, când au fost adăugate cele 4 turnuri poligonale. Cetatea este abandonată în sec. XVI, însă rămâne o bijuterie a Țării Hațegului.

4. rezervația de zimbri silvuț

Photo source

Rezervația de zimbri se află la 3 km de orașul Hațeg, fiind numită după pădurea în care se află. Este primul loc din România în care au fost aduși zimbri din Polonia, în anul 1958. Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat, acesta putând ajunge și la 920 de kg. În prezent, rezervația Slivuț mai dispune de șapte zimbri, deși inițial numărul acestora a fost de 23. În toată lumea, mai sunt doar 3.000 de exemplare de zimbri.

5. geoparcul dinozaurilor

Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” este o arie protejată de interes național, situată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Hunedoara. Reprezintă primul teritoriu din țară recunoscut de UNESCO pentru modul creativ de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit. Statutul internațional al teritoriului este administrat de Universitatea din București. Geoparcul Dinozaurilor este o îmbinare a  geodiversității, biodiversității, patrimoniului istoric și cultural; cu activitățile socio-economice ale Țării Hațegului. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterozaurilor.

6. cetatea colț

Photo source

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul secolului al XVI-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea (Kendeffy). Cetatea a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri. Deși a fost ridicată în scopuri de apărare, ea nu a îndeplinit niciodată acest rol, cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate numeroase, așa că, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Datorită aspectului cetǎții și toponimiei locurilor, se presupune cǎ aceasta ar fi sursa de inspirație a romanului Castelul din Carpați de Jules Verne.

7. parcul național retezat

Photo source

Parcul Național Retezat este o arie protejată de interes național, desemnată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Hunedoara. Se pot face trasee montane de diferite grade de dificultate, la capătul cărora veți vedea lacuri glaciare sau piscuri abrupte. Despre Retezat, se spune că este muntele cu ochi albaștri, datorită numeroaselor lacuri glaciare și tăuri. Să nu fiți surprinși dacă pe trasee vă veți întâlni cu capre negre și căprioare care vor sta să le fotografiați. 

După această scurtă prezentare a celor mai frumoase obiective turistice din Țara Hațegului, sper că nu mai stai pe gânduri și cu rucsacul pregătit, pornești într-o călătorie de neuitat, descoperind locuri interesante, care stau în spatele unor povești fascinante.

Țara Hațegului întrunește în sine tot ce are Ardealul mai bun și mai frumos.

Ion Pop Reteganu