Dihotomia introvertiți-extravertiți împarte deseori lumea cu care interacționăm. Adevărul este că fiecare dintre aceste noțiuni reprezintă o extremă și fiecare dintre noi ne situăm, de fapt, între cei doi poli. Dacă îți place să fii în compania altora, ești probabil un extravertit. Dar prietenul tău care pare retras și nu vorbește ușor cu oricine? E probabil un introvertit.

Așa că, pentru ca prietenia voastră să funcționeze, aici sunt 7 lucruri pe care orice introvertit ar vrea ca tu să le știi, fără ca el să ți le spună.

1. Suntem tăcuți doar la început

Un introvertit într-un grup nou nu va vorbi mult. De ce? Pentru că probabil nu se simte confortabil și are nevoie de timp pentru a studia fiecare membru al grupului. Însă odată ce se simte bine, va vorbi mult despre tot felul de lucruri surprinzătoare. Necesită doar timp ca el să se deschidă și tu să descoperi latura lui amuzantă și interesantă. Un introvertit poate fi un lider sau un comunicator foarte bun, însă toate se rezumă la latura sa strict profesională.

2. A sta acasă e cea mai bună formă de distracție

„Go big or go home” nu reprezintă o amenințare pentru un introvertit. Vine de acasă și se prea poate să aștepte să ajungă înapoi acasă. Statul acasă înseamnă liniște, înseamnă mâncarea favorită și singurul loc în care își poate lăsa garda jos. „Acasă” e locul în care are toate lucrurile care îi plac: cărțile și jurnalele sale, puținii oameni pe care îi îndrăgește și, bineînțeles, spațiul personal.

3. Avem nevoie de timp că să ne reîncărcăm „bateriile sociale”

După ce poate fi sufletul petrecerii sau cea mai amuzantă persoană de la masă, poți observa cum prietenul tău va avea un moment în care toată energia îl va părăsi. E vorba despre o schimbare radicală a stării lui de spirit care se petrece foarte, foarte repede și oarecum inexplicabil chiar și pentru persoana în cauză. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că un introvertit obosește atunci când e în preajma multor persoane, spre deosebire de un extravertit care își ia energia din contactul social. Datoria ta e să-i dai un pic de timp și spațiu, iar el își va reveni după ce își reîncarcă bateriile.

4. Carantina nu a fost atât de greu de suportat

Dacă pe un extravertit gândul că nu poate ieși afară alături de prieteni l-a îngrozit, un introvertit veritabil nu a simțit o mare schimbare în viața lui. Asta nu pentru că nu ține la prietenii săi apropiați, ci pentru că a sta în casă și a conversa prin mesaje cu ei e de ajuns pentru a menține o prietenie strânsă. Nu obișnuia, oricum, să iasă pe afară, așa că a sta în casă nu l-a deranjat deloc.

5. Avem nevoie de spațiu personal

Spațiul personal e un aspect important pentru fiecare introvert. O astfel de persoană se va retrage atunci când cineva vine prea aproape sau când cineva încearcă să îi atingă fără acordul lor. Detașarea psihică de ceilalți prinde formă fizică, iar oricine intră în spațiul personal al unui introvertit va suporta consecințele (de obicei, aceste consecințe sunt doar niște priviri urâte și tăcere totală din partea prietenului despre care am scris acest listicol).

6. Suntem selectiv-sociali, nu anti-sociali

Ideea că sunt anti-sociali e greșită, deși deseori folosită pentru a denigra introvertiții. Adevărul e că introversiunea nu are legătură directă cu ceea ce numim comportamente anti-sociale. Un introvertit nu urăște oamenii, dar e mai reticent cu ei. De asemenea, va considera mai puțini oameni foarte apropiați, însă se va implica în relațiile pe care le construiește alături de aceștia.

7. De fapt, ne place de noi înșine

Fie că e vorba de a mânca singur sau a merge la cinema singur, unui introvertit îi va ajunge, deseori, propria companie pentru a se simți bine. Deși sunt aparent mereu nesiguri și triști, mulți introvertiți ajung la concluzia că le place cine sunt cu adevărat și nu încearcă să pară altceva. Și cu toate că societatea pare să răsplătească cu precădere extravertiții, un introvertit își va găsi echilibrul și iubirea de sine.

Diferențele dintre noi există și ne influențează în interacțiunea cu ceilalți. Însă putem alege să fim: egoiști și să-i denigrăm pe cei altfel decât noi sau empatici și să-i ajutăm pe cei din jur să treacă peste stres și anxietate .