Genul anime a cunoscut o creștere în popularitate în Japonia după anul 1917, odată cu primele adaptări de manga, denumirea japoneză a benzilor desenate. Totuși, animațiile japoneze necesitau costuri de producție ridicate, iar cele realizate de Disney dominau piața occidentală. Treptat, cultura anime s-a răspândit la nivel global în ultimele decenii, atrăgând din ce în ce mai mulți fani, unii însă neștiind de unde să înceapă. Căteva animații japoneze sunt considerate must-see pentru cei dornici să devină cunoscători ai genului:

1. Cowboy Bebop

Cowboy Bebop este un reprezentant al anime-ului de tip science-fiction, povestea fiind spusă în 26 de episoade, având loc în anul 2071. Firul narativ urmărește o echipă de vânători de recompense care călătoresc prin spațiu cu o navă numită Bebop. Seria se inspiră din filmele western și noir, fiind astfel cunoscută ca o poveste asemănătoare cu cele despre Vestul Sălbatic, dar având loc în spațiu. Cowboy Bebop este respectat de fanii înrăiți ai animațiilor japoneze datorită personajelor bine construite, poveștii captivante și coloanei sonore cu tente de jazz și blues, accentuând atmosfera de noir a anime-ului. Pentru noii fani, reprezintă un punct de pornire ideal în animațiile japoneze.

2. FullMetal Alchemist: Brotherhood

Deși este a doua adaptare a manga-ului Fullmetal Alchemist, fanii acesteia o consideră superioară celei dintâi. Fullmetal Alchemist: Brotherhood oferă o adaptare mai precisă a manga-ului, având 64 de episoade care urmăresc povestea a doi frați, Edward și Alphonse, pasionați de alchimie, încercând să găsească o soluție pentru un ritual care a avut niște consecințe nefaste pentru ei. E considerat un anime potrivit pentru cei care fac primii pași în lumea acestui gen, având o acțiune fascinantă și intensă dar și episoade tragice din călătoria celor doi frați.

3. Spirited away

Hayao Miyazaki este un nume legendar pentru industria de animații japoneze, fiind unul din cei mai apreciați regizori. Producția sa, Spirited Away, a primit Oscarul pentru cea mai bună animație în 2003, devenind astfel primul film de animație în altă limbă decât engleza, câștigător de Oscar. Filmul spune povestea lui micuței Chihiro, aflată în căutarea părinților ei, care au fost absorbiți într-o lume fantastică. Studioul Ghibli a lui Miyazaki a devenit notoriu datorită numeroaselor filme realizate, devenite la rândul lor clasice pentru cunoscătorii animațiilor japoneze.

4. Akira

Înainte de The Matrix, a fost Akira. Definit ca un titan al animațiilor japoneze și nu numai, Akira a revoluționat cultura populară, mai ales în Occident, deși fiind o producție realizată în era animațiilor făcute de mână. Filmul realizat în 1988 este o emblemă pentru cyberpunk, un subgen al science fiction-ului. Acțiunea este post-apocaliptică și are loc în urma unui al III-lea Război Mondial, într-un 2019 imaginat la acea vreme și se focusează pe o gașcă de motocicliști. Filmul a avut un impact incontestabil în cultura populară, fiind o sursă de inspirație pentru celebre filme de Hollywood precum The Matrix, Kill Bill, Inception, The Dark Knight sau Blade Runner și inclusiv franciza Star Wars. Akira reprezintă un must-see pentru începători, incluzând concepte intrigante în povestea sa care au rămas relevante și în zilele noastre.

5. Death note

Death Note, cu cele 37 de episoade ale sale, cu siguranță se află printre recomandările celor avansați în cultura anime. Povestea i-a determinat pe cei care au urmărit-o să contempleze la ce reprezintă cu adevărat dreptatea, având-ul în prim plan pe studentul Light Yagami, care găsește un jurnal ce îi oferă puterea de a ucide pe oricine cu condiția să îi scrie numele. Suspansul este principalul element al poveștii, punându-l pe Light în situații limită, în postura sa de justițiar, odată cu descoperirea jurnalului.

6. Neon Genesis Evangelion

La 15 ani după un cataclism global, adolescentul Shinji este recrutat de către tatăl său într-o organizație de piloți de mașini-robot, care luptă împotriva unor ființe numite Îngeri. Neon Genesis Evangelion și-a strâns o multitudine de fani prin temele neașteptate pe care le-a pus în prim plan, preluate din diverse mitologii și religii îmbinate cu teorii psiho-analitice. Acțiunea complexă și personajele bine conturate fac din această animație una demnă de vizionat pentru cei ce caută producții captivante și de calitate.

7. Ghost in the shell

Alături de Akira, Ghost In The Shell a influențat celebrul The Matrix și a răspândit animația japoneză în Vest. Coloana sonoră a acestei producții a primit de asemenea multe laude, incluzând elemente din japoneza antică. Acțiunea se desfășoară în anul 2029, când Motoko Kusanagi, un agent cyborg se află pe urmele unui hacker misterios numit The Puppet Master. Filmul se concentrează pe elemente psihologice și filozofice, mai precis pe conceptul de identitate, ceea ce a atras un public larg, dornic să dezbată conceptele apărute în film. Fiind o producție remarcabilă în cultura populară, merită o vizionare din partea oricărui novice în cultura anime.