“Animation is not the art of drawings that move but the art of movements that are drawn.”
Norman McLaren
Animaţia este una dintre cele mai frumoase metode de a-ţi spune povestea într-un mod unic! Uite 7 motive pentru care merită să te apuci de animaţie:
1. Iţi vei dezvolta răbdarea
Când vine vorba de animaţie trebuie să iei în calcul următorul aspect:
un proiect animat îţi va ocupa o bună parte din timpul liber, iar răbdarea va fi unul dintre “inamicii” tăi. Uneori pare greu să te obişnuieşti cu acest aspect, însă există şi părţi pozitive! O astfel de practică îţi formează caracterul şi mintea. Te ajută să analizezi în detaliu multe alte aspecte alte vieţii de zi cu zi şi te ajută să fii o persoană calmă.
2. Vei da viaţă unor noi lumi
Partea frumoasă atunci când iei în calcul producţia unei animaţii este ideea de a da viaţă unui concept propriu. Fiecare dintre noi are o poveste de spus, iar animaţia poate fi cel mai bun prieten al tău pentru a face asta. În mâna ta pot sta eroii şi personajele de care oamenii au nevoie, şi asta spune multe. Practic, animaţia îţi poate aduce chiar ţie titlul de eroul viitoarelor generaţii, prin schimbarea pozitivă care vine odată cu ideea ta.
3. Animaţia îţi dezvoltă creativitatea
Modalităţile de a-ţi spune povestea prin intermediul animaţiei sunt infinite. De aceea, în momentul în care primeşti titlul de creator de conţinut, tu vei începe să testezi limitele imaginaţiei tale, şi cu timpul le vei depăşi. Doar ideea că mintea ta va sta în spatele unui proiect vizual, de multe ori, te ambiţionează să descoperi poveşti care merită spuse.
4. vei fi un desenator admirabil
Animaţia te ajută să înţelegi spaţiul 3D, chiar dacă vei folosi tehnici tradiţionale 2D de animaţie. Construirea mişcărilor în spaţiu a obiectelor, a personajelor şi a mediului înconjurător îţi formează ochiul critic şi te ajută să înţelegi cum funcţionează perspectiva, dinamismul, volumul şi lumina, pentru a forma secvenţe corecte şi credibile. Astfel, vei putea să transpui în orice mediu povestea şi eroii tăi, luând în calcul toate aceste aspecte.
5. te poţi adresa oricărui public
Prin intermediul animaţiei poţi ajunge la ochii oricărei persoane. Atât copiii, cât şi adulţii urmăresc materiale video animate în diverse forme. De la producţii simple de tip cartoon, până la videoclipuri informative, animaţia poate prinde multe forme şi asta reprezintă un avantaj mare. Dacă doreşti să te adresezi unui public specific, poţi să construieşti materialul video într-o formă care să se muleze pe cerinţele acestuia.
6. animaţia este un mijloc puternic de comunicare
Cu toţii ştim că o poză face cât 1000 de cuvinte, iar cand vine vorba de animaţie, vorbim de un număr mare de poze derulate consecutiv. Cu ajutorul unui calcul simplu, putem determina impactul pe care o animaţie îl are în raport cu alte mijloace de comunicare, atunci când vine vorba de a-ţi spune ideea. Indiferent de forma materialului video, conceptul, informaţia sau emoţia sunt mult mai puternic recepţionate şi înţelese de urmăritori.
7. poţi învăţa să animezi singur
Animaţia este grea, dar frumoasă! Ştiu că pare un domeniu amplu, care necesită multe cunoştinţe şi tehnici, dar poate fi învăţat şi singur. Acum este cel mai bun moment în care poţi acumula informaţii utile de peste tot. Eu am studiat animaţia în Rotterdam, la o facultate de artă, şi pot spune că am învăţat singur mai multe tehnici de animaţie şi producţie, decât ce se preda acolo. Web-ul este plin de cursuri, atât gratuite, cât şi plătite, organizate de animatori profesionişti care lucrează în această industrie, şi care te pot învăţa tot ce e nevoie să ştii, înainte să porneşti un astfel de proiect.