Fie că dansezi în bucătărie, fie că la duș sau pe o scenă de teatru, ar trebui să o faci mai des. Înainte să refuzăm urmatoarea oportunitate de a dansa, ar trebui să ne gandim de două ori. Efectele fizice ale acestui sport sunt deja cunoscute, dar cum ne influențează activitatea mintală? Deși pentru mulți pare o joacă, dansul antrenează creierul mai presus decât matematica. Pierzi din kilograme, te simți mai bine și îți dezvolți intelectul. E timpul să spui da!
1.ESENȚA DANSULUI E FERICIREA
Când dansăm, creierul secretă serotonină în sânge, un hormon care ne face mai fericiţi. Acesta determină o serie de stări afective tonice, induce o stare de linişte, conducând la reducerea stărilor de tensiune şi anxietate și permite evadarea din cotidian.
Există chiar tehnici de meditație prin dans pentru că specialiștii au observat că mișcarea pe ritm de muzică echilibrează psihicul și elimină tensiunile emoționale acumulate. Psihologii le recomandă părinţilor ca să îi orienteze pe copiii, încă de la grădiniţă spre dans pentru că în felul acesta pot să scape de anixietate şi frici.
2. Dansezi, îți amintești
Învățând mișcări, mici coregrafii și diferite secvențe muzicale, creierul formează constant căi neuronale. Creierul va accesa mai ușor informația memorată și amintirile, precum nume și locuri. Dr. Robert Katzman, activist Alzheimer, afirmă că dansul are ca rezultat dezvoltarea unor rezerve cognitive mai mari şi sporeşte complexitatea sinapselor neuronale, îmbunătăţind astfel calităţile neuronale ale creierului.
Astfel, îti vei aminti mai ușor petrecerile la care ai dansat, amintiri ce vor rămâne cu tine o perioadă îndelungată.
3. O carte sau un vals? ce previne mai eficient demența?
Un studiu condus de Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, publicat în New England Journal of Medicine ralizat pe o perioadă de 21 de ani demonstrează că dansul reduce riscul de demență mai mult decât cititul.
- cititul – 35% reduce riscul de demență
- înotul și mersul cu bicicleta – 0% reduce riscul de demență
- rezolvarea careurilor cu cuvinte încrucișate măcar în 4 zile pe saptamana – 47% reduce riscul de demență
- jocul de golf – 0% reduce riscul de demență
- Dansul frecvent– 76% REDUCE RISCUL DE DEMENȚĂ
Poți citi studiul complet aici.
4. mai puține amețeli
Dacă obișnuiești să vezi lumea cum se învârte în jurul tău de fiecare dată când te ridici brusc de pe scaunul de la birou, cu siguranță nu ți-ai călcat recent partenerul pe picior. Amețeala apare atunci când creierul nu se adaptează destul de ușor la schimbările din mediul extern. După câteva piruete, creierul învață singur cum să își stabilească reperele din jur mai eficient.
5. Friends who dance together, stay together
Odată ce decizi să ieși din zona de confort și să pășești pe ringul de dans, regulile jocului se schimbă. Persoanele care dansează sunt cele ce se integrează mult mai ușor într-un grup nou, fiindcă în dans, interacțiunea e una mai naturală. Mai mult, prietenii care dansează împreună sau pe care îi cunoști în acest context tind să aibă relații mai strânse.
6. exprimă-te altfel
În ziua de azi, când profilurile de pe rețelele de socializare oferă o sursă bogată de informații despre noi, discuțiile de prezentare au devenit demodate. Când ajungi la o petrecere, șansele ca persoanele cu care încă nu ai făcut cunoștință, să știe deja destul de multe despre tine, sunt foarte mari. Deși ai investit timp ca ținuta pe care o porți să fie cât mai reprezentativă pentru tine, dansul o va întrece semnificativ.
Cercetătorii de la University of Jyväskylä din Finlanda au folosit tehnologii de captare a mișcării pentru a demonstra că modul în care ne mișcăm spune despre noi cât de extroverți, nevrotici și empatici suntem.
Studiul complet îl găsești aici.
7. Îți recapeți încrederea
Cea mai mare parte din anxietatea socială este determinată de lipsa de încredere în noi înșine. Pentru a ne redresa perspectiva asupra noastră, e necesar să ne cunoaștem mai bine. Prin dans, ne acomodăm mai ușor cu corpul și, implicit, cu gândurile noastre, fiind o activitate complexă ce le îmbină. Ori de câte ori te simți nemulțumit de tine, încearcă să dansezi. Îți va reaminti de bine te poate face să te simți corpul tău.